用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 急 : 想揾讀緊港大或中大建築系既大學生補Chemistry 同 ...
go

急 : 想揾讀緊港大或中大建築系既大學生補Chemistry 同 Biology

阿女已中五, 揾咗好耐都揾唔到, 有冇JM幫到我? Thanks!

wealth 發表於 19-1-30 15:22
阿女已中五, 揾咗好耐都揾唔到, 有冇JM幫到我? Thanks!

其實亞女可唔可以搵返自己學校師兄補呀?

點解要揾建築系嘅學生補Chem/Bio?  

mannewliv    發表於 19-2-6 10:28
mannewliv    發表於 19-2-6 10:28
kwokyk    發表於 19-2-1 07:55
王家爸爸    發表於 19-1-31 18:51

揾過師姐但無回覆。 因為阿囡大學想讀建築, 所以想揾返讀建築既幫佢補。

arch 嘅同學通常喺呢兩科成績都係普通咋喎

指定建築系中大或港大生有難度!  貨源不多!

2018年,經JUPAS入建築系的,中大有24人,港大有34人,合共只有58人。可能修讀文科或理科。如文、理科各佔一半,理科生可能約30人。但他們不一定都有修讀Chem及Bio.   所以,符合資格的人數不多於30人。以四年建築修業期計,貨源合共最多只有120人。

但較高年班的建築系生,一舨都很忙,兼職補習較少。 有難度!

Ben2004 發表於 19-1-30 18:56

2018年,經JUPAS入建築系的,中大有24人,港大有34人,合共 ...

讀緊建築系大學的師兄姊可以夾到時間補

LingChiBaBa 發表於 19-1-30 16:19
點解要揾建築系嘅學生補Chem/Bio?
我都覺得奇怪,建築系係BA,Chem/Bio係理科。  

Ben2004 發表於 19-1-30 18:56

2018年,經JUPAS入建築系的,中大有24人,港大有34人,合共 ...
30個理科生可能一半讀Econ加Phy,淨番嗰15個,可能Phy加Chem,或者Phy加Bio既多啲。實際供應唔夠5個,三年最多15個。

王家爸爸 發表於 19-1-31 19:03
30個理科生可能一半讀Econ加Phy,淨番嗰15個,可能Phy加Chem,或者Phy加Bio既多啲。實際供應唔夠5個,三年 ...

仲有Chem/Bio唔一定考得好top。

所以,樓主揾唔到合適嘅補習老師係正常嘅。

王家爸爸    發表於 19-1-31 20:26

回覆樓主:

路過!不如考慮dse(chem/bio)的成績有5或以上,會容易揾到

brother4 發表於 19-1-31 19:47
路過!不如考慮dse(chem/bio)的成績有5或以上,會容易揾到
亦都合理啲

唉! 真係咁難!

wealth 發表於 19-1-30 17:24
揾過師姐但無回覆。 因為阿囡大學想讀建築, 所以想揾返讀建築既幫佢補。 ...

呢個理由超奇怪

如果改成為 --- 阿囡大學想讀建築,所以想搵返讀建築嘅拍拖 --- 咁就合理好多 (講笑)

王家爸爸    發表於 19-2-2 10:06

回覆 wealth 的帖子

如樓主鍾情尋找兩大建築系生為令媛補習, 何不直接聯絡兩大建築系生查詢.

中大來屆建築系學生會(焯建)的facebook賬號: https://www.facebook.com/ZARC1920/

港大建築系學生會的facebook賬號: https://www.facebook.com/HKUASA/

如想增加成功率,不妨一試.

回覆 Ben2004 的帖子

謝謝Ben2004
已send email給他們,有好消息會上嚟分享