用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 真心問: 高中, 學生係學校係咪都多自修時間, 唔洗上堂? ...
go

真心問: 高中, 學生係學校係咪都多自修時間, 唔洗上堂? [複製鏈接]

因為高中課程, 唔同嘅同學修唔同科, 4科主修科 + 2/3 科選修科, 學生其實多唔多係自修要去圖書館自修自己溫書呢?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

唔係架,補課補到顛

小時了了 發表於 19-1-30 13:43
因為高中課程, 唔同嘅同學修唔同科, 4科主修科 + 2/3 科選修科, 學生其實多唔多係自修要去圖書館自修自己溫 ...
間間學校唔同,有啲無堂既話好自由,可以去飲個茶,食個包。

因為高中課程, 唔同嘅同學修唔同科, 4科主修科 + 2/3 科選修科, 學生其實多唔多係自修要去圖書館自修自己溫 ...

通常drop咗科/揀少一科先有空堂去圖書館自修。

其實無時無刻都在自修,drop 科嘅去圖書館自修,上緊堂嘅都會自修,放學繼續自修(補習)

洋蔥頭媽咪    發表於 19-1-30 18:24

個個都自修,仲洗乜返學   (講笑咋)其實睇下揀幾多選修科啦,通常越少科時間當然越多,但高中课程好趕,基本上中四-中五都會不停補課,又要操卷,如果選修科要交SBA 仲更加忙。

点解会有时间自修?根本教唔切書……

回覆樓主:

以小女學校嚟講,如果想高中成績過得去,連假都無得放

我以前drop左科之後, 成日去canteen同同學吹水
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

嗯! 因為我那些年讀預科時,無堂時我哋幾個"好姊妹"試過唔少次,靜雞雞由學校後門逃走出去附近商塲行街街。時代唔同,我又唔知依家嘅課程有幾緊凑?

小時了了 發表於 19-1-30 22:01
嗯! 因為我那些年讀預科時,無堂時我哋幾個"好姊妹"試過唔少次,靜雞雞由學校後門逃走出去附近商塲行街街。 ...
紧張到我女狂甩头髮

小時了了 發表於 19-1-30 22:01
嗯! 因為我那些年讀預科時,無堂時我哋幾個"好姊妹"試過唔少次,靜雞雞由學校後門逃走出去附近商塲行街街。 ...

講真高中课程都幾趕,好多都要補课根本冇乜時間,中六得頭3-4個月時間,又要做past paper. 又要操卷甚至補習,仲要考mock。除非预左成績唔得懒懒閒,否則根本唔會有太多時間。

回覆 Yanamami 的帖子

阿囡讀中幾? 唔夠瞓會甩頭髪, 佢幾點瞓?

lemon2005 發表於 19-1-30 23:55
回覆 Yanamami 的帖子

阿囡讀中幾? 唔夠瞓會甩頭髪, 佢幾點瞓?
大二啦……12点左右。

同一班的同學選唔同elective,到時會去另一班房同選同一科的同學上,教書都唔夠時間,唔會浪費時間嘅。Drop 科另計

回覆樓主

我囡今年考DSE就狂出白頭髪

真係間間學校都唔同。我囡果間,反而係修2x既冇空堂,多咗時間畀core4科。修3x既,可能未必就得晒,反有空堂。我囡懶,空堂要黎做功課和溫書,返家就唔駛點溫。而佢中四未到下學期就drop咗要放學上既視藝科,又慳咗時間。
到中六,一般農曆年後就開始sudty leave,唔駛返學添,想hea真係可以好hea。不過原來真係有壓力既,我囡農曆新年前後仲通宵煲《熱血街舞團》,佢都話其實有畀壓力自己云云。到高中,考績好唔好,真係取決於自制力?

嗯! 其實我出呢個 post, 當時係度思考緊將來如果阿女可能或者 maybe 去英國讀政府預科 sixth form GCE AL, 呢啲學校好似都多自修時間, 所以我想了解下DSE 高中多唔多自修時間, 睇吓阿女會唔會係香港實習呢啲上堂模式及時間, 因為擔心佢過到去自律唔到 hea 晒啲時間, 虛度光陰

https://www.hartpury.ac.uk/college/course-areas/a-levels/
Our A-level students study three A-level for around six hours per week
(A level 讀3科,每科每星期~6小時,3科共18​小時)

http://www.yorkcollege.ac.uk/course-types/198-international.html & http://www.yorkcollege.ac.uk/course-types/a-levels/1154-a-level-changes.html Our A Level timetable provides AS students and A Level students with a 4 day week. AS students will not normally be expected to be in College on a Tuesday; for A2 students it is a Wednesday. The College day runs from 09.00 to 16.30. Students receive 4.5 hours of teaching per week per A Level subject.

https://www.huish.ac.uk/international & https://www.youtube.com/watch?v=kATExlESpt4 & https://www.huish.ac.uk/international/what-can-i-study/ >>  Huish International Prospectus 有 sample 上堂時間表

回覆 小時了了 的帖子

訓練子女自律能力,遠較谷學業重要
可考慮中四後考李寶椿讀兩年IB課程,亦係一個方法。李校全住宿,4人一房,2本地2國際,都係IB狀元既搖籃。不過難考。亦有考兩年後考入的,佢睇成績,亦睇性格,面試要成日,一齊玩遊戲。

csy_ma 發表於 19-2-12 11:04
回覆 小時了了 的帖子
訓練子女自律能力,遠較谷學業重要
可考慮中四後考李寶椿讀兩年IB課程,亦係一個方法。李校全住宿,4人一房,2本地2國際,都係IB狀元既搖籃。不過難考。亦有考兩年後考入的,佢睇成績,亦睇性格,面試要成日,一齊玩遊戲。

我有爬過妳舊文, 你提過李寶椿鍾意收參加過 AFS exchange 嘅學生. 奈何, 小女好似真係唔多 like AFS 1年 exchange 後回港要 "留" 一年同佢眼中比較幼稚嘅學弟學妹同班. 不過, 過埋今個暑假佢去完英國上 local summer school 後佢要決定今年報唔報 AFS, 只有今年報呢一次機會, 以後佢無機會報了, 因為S6嗰年佢超齡, S4升S5 或者 S5升S6 我亦唔會俾佢參加了, 所以只有S3升S4呢年嘅惟一一次機會

如果佢決定去 AFS, 因家財有限, 佢就唔會去英國讀 Sixth Form 的

‹ 上一主題|下一主題