用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Novum Campus K1 PM Offer vs NP Man Sang N
go

Novum Campus K1 PM Offer vs NP Man Sang N [複製鏈接]

12月仔一直唸住做大B
但學之園不能夠同時報N & K1

Now they offer me K1 PM offer, if accept offer 就做超細B

一直心儀學之園,但give up K offer need re-do the N process and interview again

唔知點㨂好=(

0    0    0    0

flosze 發表於 19-1-30 12:58
12月仔一直唸住做大B

讀k laaa...細仔都入到LH好叻呀!

Maybe coz of new campus ... not much competition ?

心儀LH, LH又有OFFER, 點解唔要?

回覆樓主:

回覆樓主

如果man sang係am offer,我會選am. pm offer 小朋友好辛苦,特別係細B,仲辛苦.

12月仔一直唸住做大B

Y not ask the school if can swap to PN or repeat k1 afterward

回覆樓主:

如果心儀N班,問下學校可否轉讀N

12月仔一直唸住做大B

看看你想target什麼
但我會選LH repeat n

佢其實好早訓同讀緊PM also So no problem ...  

But LH said can’t tranafer to PN
Need u give up K1 offer to enroll N again

Man Sang also PM offer

I don’t know how they assign AM & PM

Why all my offer is PM ? Haha

I like LH too
Maybe i should go for it.

回覆樓主:

LH 嘅課程係4年,他地係預小朋友由PN開始,打好基礎再上。 根據以前一D朋友插班LH K1朋友嘅經驗,好smart嘅大仔大女,都要用好多時間才追番K1課程。 你嘅超細B就應該追得更辛苦。 LH PN,已經教曬letterland嘅發音,K1一開波就會教其他嘢。 PN已經有好多中英文認字,認數字。 K1一開波已經會教其他。
你而家可以用超細身份考到K1,相信用超大身份上PN 一定無問題。
你自己考慮清楚啦,LH考直私靚,係因為個課程寫得好靚,小朋友由PN已經開始催谷。
LH新校點解升學成績唔靚,因為頭一兩年嘅畢業生都係K1 K2插班過嚟嘅,唔係完整讀4年嘅LH課程。

回覆樓主:

如果你諗住讀唔好K1再repeat,點解唔直接由PN讀,可以打好基礎再上。
你讀得LH,都係想考好嘅直私。
學習係應該有好嘅基礎再上,與其等小朋友追追追咁辛苦,點解唔打好基礎先???
樓上話,學校收得你,就代表小朋友一定得。 我覺得講呢句嘅人,有d不負責任。 你自己都好清楚,呢間係LH新校,K1好少人報,所以,其本上有去in嘅都收曬,咁代唔代表小朋友真係有能力應付到LH嘅K1呢???

piglover 發表於 19-1-31 07:25
如果你諗住讀唔好K1再repeat,點解唔直接由PN讀,可以打好基礎再上。
你讀得LH,都係想考好嘅直私。
學習 ...

我知有人收waiting 唔係個個都收曬

flosze 發表於 19-1-30 21:04
佢其實好早訓同讀緊PM also So no problem ...  

But LH said can’t tranafer to PN

既然心儀LH但不能轉N, 就take K offer吧。

letterland phonics N教單音,K1開始時會再教多次,但係快教,因為K1會有外來生,而且K1學習能力應比N高。
中文N有認字,但都係日常用字,如男,女,手,眼,花等等。
如果讀LH而你又驚小朋友追唔上(因為無讀LH N), 仲有半年時間俾你準備, letterland你可自學,youtube有好多letterland歌,播俾小朋友睇(認字母)同聽(學發音),LH上堂時都係用唱歌形式學letterland。
中文認字你可同小朋友出街時教小朋友,如去洗手間就可教男,女,手字,其實小朋友好快上手。
利申: N用家,有其他疑問可pm

回覆 flosze 的帖子

如果你心儀LH, 而學校又收你, 睇唔到理由點解要唔要個K, 從頭考過個N(歷程又長又擔心)
小朋友適應力好強, 媽媽再幫下佢適應, 會handle到的
我是PN家長, 小朋友都係班裏的細B, 當人人話LH N班收大B, 細B會跟唔上時....我又覺得我小朋友跟得OK, 而且大B令細B有學習既role model, 進步好快....所以, 如果情況許可, 無需要浪費一年.

其實阿仔語言能力幾強已經可以流利識講英文句子,中文句子
字母配對生字都已經掌握到

之前見民生老師都話佢比同年紀小朋友學習能力快

而家係多多讀緊N都好獨立

主要唸住升小一出名學校可能都比較喜歡大B
我當然希望入PN
但學校安排要重新考過N
又擔心唔知會唔會入唔番

入左先, 真係好想做超大, 到時再係LH repeat k1

flosze 發表於 19-1-31 11:45
其實阿仔語言能力幾強已經可以流利識講英文句子,中文句子
字母配對生字都已經掌握到
如果係咁其實唔使考慮,一定係LH K1。考小名校係鍾意大B的能力,不是鍾意大B的出生月份。只要小朋友能力去到大B咁,其實學校係唔會理佢係幾月出世的。

而且學之園課程的確係全面,只要小朋友係能力高有自信的話就一定HANDLE到。相反就會越讀越無自信。

爸爸媽媽最了解自己小朋友性格能力啊! 加油!

‹ 上一主題|下一主題