用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門攻略
go

叩門攻略

想請問各位家長有冇適合小朋友嘅練習可以介紹?

一般學校嘅叩門,都以對答為主。
你所指嘅練習是什麼?

百畝林 發表於 19-1-30 12:07
你所指嘅練習是什麼?
叩門班又一門大生意.

HK-MAN 發表於 19-1-30 12:23
叩門班又一門大生意.
連叩門都要出一本叩門前應試必備 !! 出版社有一大商機 !!

Felix223 發表於 19-1-30 12:41
連叩門都要出一本叩門前應試必備 !! 出版社有一大商機 !!
招聘叩門天王,年薪過千萬...

你所指嘅練習是什麼?

中英數練習

你所指嘅練習是什麼?

我以為一般熱門學校叩門係以做卷為主

回覆 momocccmomo 的帖子

有D要筆試, 也有D只有面試

同意叩門是需要預備, 我自己都預備左幾個月, 但無上面試班

shevachevy 發表於 19-1-31 12:42
回覆 momocccmomo 的帖子

有D要筆試, 也有D只有面試

可否分享一下如何預備?

回覆 快樂媽媽S 的帖子

我自己就因為有BACK UP, 所以無抽獎的, ALL 000 選了5間一線校叩。 先了解左學校過往點考, 第一步係預備PORTFOLIO, 之後再預備考筆試需要的程度, 詳細你可以PM我傾

HK-MAN 發表於 19-1-30 12:23
叩門班又一門大生意.
唔係新鮮事,N年前已知油尖旺區有人開班專教叩入/插班入St Mary,仲要上好以至少半年堂
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 shevachevy 的帖子

pm.me扣門資料

shevachevy 發表於 19-1-31 14:38
回覆 快樂媽媽S 的帖子

我自己就因為有BACK UP, 所以無抽獎的, ALL 000 選了5間一線校叩。 先了解左學校過 ...

Plz pm thx

回覆 Kim679 的帖子

各位不用留言"pm" (免違規), 我也不會覆, 有需要就直接pm我大家吹下水而已。 利申: 我只是試過叩門, 叫做有d經驗, 但沒有什麼獨門秘笈, 也不敢班門弄斧~

hkpapa852 發表於 19-1-31 14:52
唔係新鮮事,N年前已知油尖旺區有人開班專教叩入/插班入St Mary,仲要上好以至少半年堂 ...

我想知邊間,可以話我知嗎?我知st mary叩門係做卷

Kangaroojoey 發表於 19-1-31 18:22
我想知邊間,可以話我知嗎?我知st mary叩門係做卷
我只知有,但因為對此沒有興趣,所以沒有記低
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唔係新鮮事,N年前已知油尖旺區有人開班專教叩入/插班入St Mary,仲要上好以至少半年堂 ...

舊年我入咗乙3去叩乙1,同學仔媽媽都同我講,邊度有呢間小學叩門嘅操卷班,舊年有人試過操咗幾個月得咗,blah blah blah...

不過我無興趣去...

真的嗎?我真的完全未聽聞過竟然有St Mary’s 的插班/叩門班!相信可能是我孤陋寡聞!不過,話時話,如果真的這麼厲害,應該已經是一盤大生意!每年至少幾百個女生的家庭爭著去上半年,咪人人可以叩入/插班入?!

LittleButter 發表於 19-2-1 01:08
真的嗎?我真的完全未聽聞過竟然有St Mary’s 的插班/叩門班!相信可能是我孤陋寡聞!不過,話 ...

收錢既升學專家都冇本事保証你會入到乜乜學校啦!

何況呢D只係趁勢抽水既課程?

回覆 LittleButter 的帖子

我都聽過喎, 又係話要上半年一年, 有SMCS學生補緊, 但我都唔信囉, 叩門都仲可能有機會有D用, 插班就一定無用啦, 根本SMCS有PREFERENCE收邊幾間小學o既尖子, 可憐天下父母心願意駛呢D錢當買個機會