用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 19/20年度 林大輝中學取錄既同學仔歡迎進來 ...
樓主: 小孩升中
go

19/20年度 林大輝中學取錄既同學仔歡迎進來  

報到

回覆樓主

報到

回覆樓主

仲有無新收既林大輝同學仔呢?^_^

小孩升中 發表於 19-3-30 18:16
仲有無新收既林大輝同學仔呢?^_^

報到, 其實想問大家林大輝有咩吸引到大家入讀呢?

回覆 小孩升中 的帖子

報到

Tulipland 發表於 19-3-30 20:24
報到, 其實想問大家林大輝有咩吸引到大家入讀呢?

我主要喜歡佢既全人多元化發展,除讀書以外,可以俾小朋友有機會發揮自己既專長同興趣,感覺比較活動啲

報到

小孩升中 發表於 19-3-30 23:25
我主要喜歡佢既全人多元化發展,除讀書以外,可以俾小朋友有機會發揮自己既專長同興趣,感覺比較活動啲
...

呢個都係我㨂佢既原因, 同埋感覺到d學生亦非網上所講既那麼壞, 反而學習氣氛比想像中好

報到

Tulipland 發表於 19-4-1 16:50
呢個都係我㨂佢既原因, 同埋感覺到d學生亦非網上所講既那麼壞, 反而學習氣氛比想像中好
...

林大輝係一間好學校,當然成績好的不用入林大輝,中游或以下的學生可以考慮,我仔意外地中四開始入讀,昨天在學校行畢業禮,我好興幸當日走頭無路時盲中中入左去,昨天畢業禮所見,學生英語流利,有2班精英班,學校對他們特別培訓,成績比較好的科目會外聘老師免費放學培訓,也有獎學金頒給科目突出的學生,家長等候時有茶點招待,林大輝,校長,老師向每位家長恭賀,家長踏進禮堂,每位畢業生都穿上畢業袍和戴上四方帽等候自己的父母入場,每位畢業生逐個上台向林大輝敬禮和接過畢業證書,最後再有拋帽儀式,覺得學校好想提升形象,提高學生成績,還為每位可升讀學位課程的舊生頒發獎學金,呢間學校應該一屆會比一屆好,洗脫以前的負面形象,學校一直有收band  1英中讀唔上嘅學生,他們大部分底係好的,只是在名校不夠競爭力被淘汰,在林大輝可以發揮得好好,挽回自信,他們沒有嫌棄學生,當年我仔係band 1英中 中三留完班仲係升唔到,只得林大輝比機會佢讀中四,好感激學校比機會仔,他沒有學壞,反而更好。

2jkidsfather    發表於 19-5-27 08:43

kaayee 發表於 19-5-26 23:21
林大輝係一間好學校,當然成績好的不用入林大輝,中游或以下的學生可以考慮,我仔意外地中四開始入讀,昨 ...

好多謝你嘅寶貴意見,亦恭喜你仔仔畢業,希望自己冇選擇錯,因仔成績屬中游,派位實在擔心唔知派去邊。

醒目開學勳章

回覆 kaayee 的帖子

好感動。而家考試週,溫習溫到嘔血........好多謝你既分享。

kaayee 發表於 19-5-26 23:21
林大輝係一間好學校,當然成績好的不用入林大輝,中游或以下的學生可以考慮,我仔意外地中四開始入讀,昨 ...

好正面!
我覺得學校就係要咁,百花齊放,總有學生有差異,他們欠的是一個機會,一班有耐性、有方法的老師。
最後未必個個都成績優異,但起碼有基本知識,學習態度,總有成功的一天。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

星期四收到電話,收咗仔仔。

gobbyko 發表於 19-6-8 22:45

恭喜你,做同學仔(emoji)

gobbyko 發表於 19-6-8 22:45

恭喜你呀,請問你幾時interview 㗎?

li_kennis 發表於 19-6-9 10:34
恭喜你呀,請問你幾時interview 㗎?

1月份in 的。

回覆 li_kennis 的帖子

我仲未收到電話... 話後補中..

lawpoohpooh 發表於 19-6-10 13:40

我仲未收到電話... 話後補中..

希望你快些收到電話(emoji),一齊做同學仔(emoji)(emoji)

我都想啊
佢係咪用2786XXXX 打給你?