用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 收到入學通知但好苦惱
樓主: amycyc
go

收到入學通知但好苦惱  

如果是一間B2的直資,樓主多諗實屬正常;不過對於一間被坊間
評為B3的直資,俾我係樓主的話,B2a實力連入表的動力都唔
會有。。。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

同意~ 

有人入了直資可能放鬆了少少,不過不代表大落後~

我仔學校未到呈三, 有些同學學科進評差了, 可能放假mood! 不過, 佢地一到呈三時會加倍努力~ 佢地底子好, 只要谷一谷成績就跑出來~

要看下三份呈分試,有邊份深了, 多人死了, 今次呈三會怎樣?

回覆樓主:

點解成日覺得讀聖道晒左呢? 學樓上MJ 講,聖道今年揀既都系band2生,睇成绩表,操行都睇得好仔细,相信都係想揀d 真係肯讀又乖巧既操上去。我地學校都收左幾個,個個都操行A, 續書型只係其中一主課可能弱小小,驚博唔到英中跳船。若果聖道今年收既都係呢一類,起码讀書氛圍好d, 上唔上到都要睇下自己小朋友既努力。

amycyc 發表於 19-1-30 07:38
見哂,但無消息
再等下,如果李國寶、羅氏、顏寶鈴都無消息,其實小朋友會唔會同B1有段頗大距離,呈三追返上B1既機會有幾大?呢啲其實可以同班主任商談下,問下佢既睇法。

little_yolky 發表於 19-1-30 09:28
阿女有同學仔已入神直, 佢幾搞笑, 同阿女講:我唔駛溫書喇!可恨當時臨統測前, 個個同學仔埋頭苦幹, 佢响 ...

你囡唔考啫,或許,已經印印腳果個係佢~~~

little_yolky 發表於 19-1-30 09:28
阿女有同學仔已入神直, 佢幾搞笑, 同阿女講:我唔駛溫書喇!可恨當時臨統測前, 個個同學仔埋頭苦幹, 佢响 ...
問題係,DB收咗既可能係B1A,佢點HEA讀,都係B1,最多都係跌落B1B,甚至B1C。

mcl203 發表於 19-1-30 09:35
你囡唔考啫,或許,已經印印腳果個係佢~~~
無得in呀! 鬼咩, 原來級2, 級3都有去考, 人哋兩個都有2nd in, 一個仲收埋添。我果個離行離la, 影都見唔到。不過好彩, 無收果個自行去考MCS, 唔會同阿女爭。扣扣埋埋, 阿女前面都唔係好多個自一揀阿女果間, 有D放自二, 睇嚟阿女機會都仲有既。

王家爸爸 發表於 19-1-30 09:37
問題係,DB收咗既可能係B1A,佢點HEA讀,都係B1,最多都係跌落B1B,甚至B1C。 ...
阿女都唔係1A, 佢仲後過阿女起碼10個名次喎............................

王家爸爸 發表於 19-1-30 09:34
再等下,如果李國寶、羅氏、顏寶鈴都無消息,其實小朋友會唔會同B1有段頗大距離,呈三追返上B1既機會有幾大 ...
李國寶放咗榜了, 你講果三間應該計李國寶成績最低, 如果都無offer, 真係要諗真D。

忍一忍先,可能你女女先係笑到最後果個

王家爸爸    發表於 19-1-30 10:17
little_yolky    發表於 19-1-30 09:47

pokemonmon 發表於 19-1-30 09:34
點解成日覺得讀聖道晒左呢? 學樓上MJ 講,聖道今年揀既都系band2生,睇成绩表,操行都睇得好仔细,相信都係 ...
我知道今年有人主科有C暫時都無得in。聖道收好多我哋學校, 以前如果無甩頭甩骨既都會收, 但今年有個女仔話入唔到了, 好可憐。

b3410 發表於 19-1-30 09:45
忍一忍先,可能你女女先係笑到最後果個
不過阿女好stuborn, 好多同學仔都留力, 因為我哋呈分唔計測驗分, 佢就係咁讀, 佢話入成績表都要全部A好好睇睇, 都同佢講咗呈三無人理你張成績表, 入到B1 pool就得。

little_yolky 發表於 19-1-30 09:49
不過阿女好stuborn, 好多同學仔都留力, 因為我哋呈分唔計測驗分, 佢就係咁讀, 佢話入成績表都要全部A好好睇 ...
阿女咁生性,你要多鼓勵佢呀!如果成績表靚,呈三成績好,放榜後去扣Mcs

little_yolky 發表於 19-1-30 09:49
不過阿女好stuborn, 好多同學仔都留力, 因為我哋呈分唔計測驗分, 佢就係咁讀, 佢話入成績表都要全部A好好睇 ...
我覺得升中遊戲雖然好折磨人,不過經歷過的小朋友或者家長,都會有唔少收穫。磨練毅力,耐性,成功的話不要自大,保持謙卑,失敗的話不要放棄,收拾心情再戰下一場。女女經歷過升中,感覺一下子長大了。

sylsylwen2007    發表於 19-1-30 16:02
yuettoi    發表於 19-1-30 11:47

奥脫福 發表於 19-1-30 09:29
如果是一間B2的直資,樓主多諗實屬正常;不過對於一間被坊間
評為B3的直資,俾我係樓主的話,B2a實 ...

迦南今年收生比之前手緊好多,我眼見的,現在拿都offer的同學仔都係B2.

奔跑的蛋治 發表於 19-1-30 09:57
迦南今年收生比之前手緊好多,我眼見的,現在拿都offer的同學仔都係B2.
樓主仔仔b2a 可能1c, 所以應該之後叩返都有機

都同佢講咗呈三無人理你張成績表, 入到B1 pool就得

一張亮麗的小六成績表,除左可以同小學生活劃上完美的句號外,真係
要去到叩門的話,一樣會幫到忙。

所以我要求小朋友,畢業試也絕不能放鬆。

Felix223    發表於 19-1-30 15:08
yuettoi    發表於 19-1-30 11:47
Joyceyim    發表於 19-1-30 10:31
王家爸爸    發表於 19-1-30 10:18

奔跑的蛋治 發表於 19-1-30 09:57

我擔心七月九日之後係另一回事者!

little_yolky 發表於 19-1-30 09:42
阿女都唔係1A, 佢仲後過阿女起碼10個名次喎............................
如果係運動員,佢可能係B2。如果真係B2,佢HEA唔HEA,其實又唔會影響其他B2會唔會變B1。