用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 收到入學通知但好苦惱
樓主: amycyc
go

收到入學通知但好苦惱  

你區夠 band 1 位嗎? 如果不夠會是好博, 我個人屬穩陣派,總覺得不如一鳥在手穩陣好多。 原因是你邊際位置,變數大多:1. 以你描述你兒子目前是band 2 頭,但這估計總會存在誤差,可能其實是好些但也有機會是差些,你在邊際位置這點誤差率影響較大。
2. 考好呈三爭上band 1,當然值得鼓勵。然而不可忘記在各同學均會力爭上游的情況下,必須是努力+努力。
3.在band 1 也要考慮你區夠不夠位,而且你選的bsnd 1 學校是否熱門,你隨機編號夠不夠前,抽獎時學校點排,等等等等。。。 這些無論如何也不在控制之內。

其實觀塘好多band 2 頭選擇的津校好過聖道迦南,要交學費但只是普普通通,反而阿仔生性努力追求,不如專一報津校

amycyc 發表於 19-1-29 23:48
有冇朋友仔已經收到 聖道迦南書院 好消息而又會讀?阿仔 band 2 頭成績,昨日收到好消息,今日返學校同老師 ...
多口提一提, 今年學童持續向上回升第三年了, 今年好似都真係多咗好多人競爭升中位, 你要考慮一下.

續上
要假設你目前banding 沒錯,呈三你仔成功追過同學,你抽獎排位排得好,隨機編號夠前,則可以順利抽中。

然而以上任何一項都是險著,萬一任何一個環節有任何差錯都入不到你仔想要的中學。更甚者是呈三後你仔成績進步了,以為上了band 1, 但實際仍在band 2, 你在填表時以band 1 選校冊略去選,結果可能離預期好遠。 這種後果是必須考慮。

如果是我,我會take offer 然後鼓勵仔仔考好呈三和畢業試,放榜後去叩門。 要知道,有一間好學校在手,叩門時定好多,成功機會也大好多。

yuettoi    發表於 19-1-30 11:36

學校幾時呈三?如果4月之前知道banding, 還來得及抽飛。不過如果還有其他更加想讀的直資未放榜,不如等等先。

joeyxlma 發表於 19-1-30 08:37
你區夠 band 1 位嗎? 如果不夠會是好博, 我個人屬穩陣派,總覺得不如一鳥在手穩陣好多。 原因是你邊際位 ...

好詳細,多謝你嘅提醒 !

hopelo 發表於 19-1-30 08:42
其實觀塘好多band 2 頭選擇的津校好過聖道迦南,要交學費但只是普普通通,反而阿仔生性努力追求,不如專一 ...

呢個又係我要尊重阿仔嘅其中一個原因

amycyc 發表於 19-1-29 23:48
有冇朋友仔已經收到 聖道迦南書院 好消息而又會讀?阿仔 band 2 頭成績,昨日收到好消息,今日返學校同老師 ...

學校幾時考呈三? 幾時公布成績? 如果3月底前有以上資料, 先交註冊費, 上到B1抽飛, 上唔到就照讀。

你住觀塘, 但唔知小學係咪同一校網? 如果小朋友最終都係B2, 觀塘網應該唔夠B1位, B2生執唔到雞, 我經常覺得, B2生如果可以入直資, 就讀直資, 因為就算話B2津校成績可能比聖道好, 但係, 直資投放英文既資源係會多D, 小朋友既英文水平好重要, 不論佢以後係咪讀大學都好。而且, 學校揀過晒D學生, 無大抽奬, 同學既水平比較接近, 教學會更順暢。再者, 聖道出名校風好, 入讀一定放心。

你同阿仔解釋一下, 叫佢俾心機呈三, 升到同佢抽飛。不過, 就算抽咗飛最後派得唔好, 可以放旁後再叩返聖道, 佢應該仲有位, 不過, 面皮要夠厚至得。

b3410 發表於 19-1-30 08:52
學校幾時呈三?如果4月之前知道banding, 還來得及抽飛。不過如果還有其他更加想讀的直資未放榜,不如等等先 ...

三月中考呈三

amycyc 發表於 19-1-30 08:57
三月中考呈三
問唔問到老師幾時出banding俾家長知? 如果3月內可以搞定, 就先註冊, 睇情況到時決定是否抽飛。

joeyxlma 發表於 19-1-30 08:50
續上
要假設你目前banding 沒錯,呈三你仔成功追過同學,你抽獎排位排得好,隨機編號夠前,則可以順利抽中 ...
你呢個係最穩陣既做法。

little_yolky 發表於 19-1-30 08:56
學校幾時考呈三? 幾時公布成績? 如果3月底前有以上資料, 先交註冊費, 上到B1抽飛, 上唔到就照讀。

你住觀 ...

多謝你嘅意見,聖道迦南其實又唔係咁差,又係英中,我知道應該點同阿仔解釋,謝謝你!

回覆樓主:

你果區有冇心宜band 2?有既就唔好take offer.  到考完呈三就會请楚banding, 大抽獎可以睇餸食飯,搏唔上位都有可接受band 2學校考慮。
面試其實比小朋友多一個機會了解學校,如果佢話寧願搏即唔太鍾意此校,我就唔會註冊喇,band  幾其實對小朋友係咪咁大意義?佢哋可能只係聽人講得多先在意入唔入到所謂band 1學校。

其實, 你要問返自己, 當時考呢間學校的目的, 如果試水溫, 就知大約程度. 如果本身好喜歡, 就註冊, 如果有疑惑, 就唔好註冊~
呈一, 呈二, 成績上唔到band 1的原因是什麼? 因為自己底子唔好? 定係份卷好深? 你要了解下先, 你仔在呈三搏命, 其他人也不是嗎? 記得時間不是好多, 通常成績只會有下滑情況. 除非你仔從來也未發力~
祝有一間合心的中學~  

little_yolky 發表於 19-1-30 08:58
問唔問到老師幾時出banding俾家長知? 如果3月內可以搞定, 就先註冊, 睇情況到時決定是否抽飛。 ...

若果小學有穩定既呈分試機制,其實呈一呈二後基本上大局已定,要超前上B1係難度高既,除非,位置已緊貼B1C學生~~~

adelewong070726    發表於 19-1-30 21:26
YS_mommy    發表於 19-1-30 09:23

mcl203 發表於 19-1-30 09:17
若果小學有穩定既呈分試機制,其實呈一呈二後基本上大局已定,要超前上B1係難度高既,除非,位置已緊貼B1C ...
其實差幾個名次要追上去唔容易, 只求人哋失手, 你去執雞而已。不過, 既然小朋友有心, 就無理由打沉佢咁解。

little_yolky 發表於 19-1-30 09:20
其實差幾個名次要追上去唔容易, 只求人哋失手, 你去執雞而已。不過, 既然小朋友有心, 就無理由打沉佢咁解。 ...

我咪出左個買時間建議囉,唔使煩住~~~

mcl203 發表於 19-1-30 09:17
若果小學有穩定既呈分試機制,其實呈一呈二後基本上大局已定,要超前上B1係難度高既,除非,位置已緊貼B1C ...
前列小朋友可能已經有直資offer, 呈三雖然未必hea考,不過一定不如呈一,呈二努力。有機會追上。

b3410 發表於 19-1-30 09:26
前列小朋友可能已經有直資offer, 呈三雖然未必hea考,不過一定不如呈一,呈二努力。有機會追上。 ...

阿女有同學仔已入神直, 佢幾搞笑, 同阿女講:我唔駛溫書喇!可恨當時臨統測前, 個個同學仔埋頭苦幹, 佢响度講風涼話, 激死阿女。

amycyc 發表於 19-1-30 00:01
但我又唔敢博,如果交咗留位就要放棄大抽獎,唔知點算好
俾小朋友自己決定。