用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 收到入學通知但好苦惱
樓主: amycyc
go

收到入學通知但好苦惱  

a_for_apple 發表於 19-1-30 12:27

樓主只有 band 2 頭成績,個人覺得不可用 band 1 學校比較,除非好肯定自己穩入 band 1

咁樓主公子心儀呢兩間嘛。。。搏到三次呈分係Bl,咪仲叫做有得抽下咁囉。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

rulerL 發表於 19-1-30 13:23
樓主是否接受聖道嘉南我係無取態的。樓上#28樓同#51樓網友little講聖道其實都唔錯,值得考慮。估計以小朋 ...
唔係話聖道迦南唔好,我估學校應該係B2B至B2C之間,未必差到坊間所講既B3。不過如果小朋友係B2A,甚至努力啲可能係B1C既話,其實選擇可能好唔同。

little_yolky 發表於 19-1-30 09:49
不過阿女好stuborn, 好多同學仔都留力, 因為我哋呈分唔計測驗分, 佢就係咁讀, 佢話入成績表都要全部A好好睇 ...
唔係沒用㗎,成績表科科A, 就有叩門的本錢

little_yolky 發表於 19-1-30 11:12

因為, 除咗PC之外, 我無諗過要叩門, 所以我哋好隨意。

先 touch wood講。。。

自二都唔叩?果區首屈一指英中喎!靚靚成績表好有用架!

奥脫福 發表於 19-1-30 14:22
先 touch wood講。。。

自二都唔叩?果區首屈一指英中喎!靚靚成績表好有用架!
唔好再講喇, 越諗越鐘意自二多過自一, 車程又近D。不過, 阿女鐘意自一, 你估佢派咗去自一, 仲肯唔肯去叩自二呢。

其實, 佢話入到B1就OK了, 所以, 用呢個標準基本係唔駛叩門了。

rulerL 發表於 19-1-30 13:23
樓主是否接受聖道嘉南我係無取態的。樓上#28樓同#51樓網友little講聖道其實都唔錯,值得考慮。估計以小朋 ...
一口氣追18名.............點做到的...............我阿女都只可以追前2名而已。好厲害。

amycyc 發表於 19-1-29 23:48
有冇朋友仔已經收到 聖道迦南書院 好消息而又會讀?阿仔 band 2 頭成績,昨日收到好消息,今日返學校同老師 ...

我仔B2, 在聖道迦南讀F.1的

記得舊年有offer 嘅時候交留位費和簽承諾書, 上面會寫學校4月xx日前交收生名單上教育局。

所以你可以交左留位費, 而小朋友真係可以追到band1 ,在4月xx日前決定取消留位也可。

little_yolky 發表於 19-1-30 14:32

唔好再講喇, 越諗越鐘意自二多過自一, 車程又近D。不過, 阿女鐘意自一, 你估佢派咗去自一, 仲肯唔肯 ...

你呢位媽咪就開明喇!

朋友仔個囡藍田龍頭小學級五,你估佢選乜?囡囡中意藍田聖保祿,我就建議
佢BPS/ HTC,但最後佢阿媽迫佢選民生喎。。。公司老闆娘要求。。。

O哂嘴。。。

little_yolky 發表於 19-1-30 14:39
一口氣追18名.............點做到的...............我阿女都只可以追前2名而已。好厲害。 ...
我女真係20+ 追入前5自己都嚇一嚇。

little_yolky    發表於 19-1-30 15:24

amycyc 發表於 19-1-30 12:54
仔成績主科都有 3A 1B,但副科就 C & D,所以拉低咗 banding

3A1B 又確實可以等其他直資,李國宝應該好大機會喎,可能真係over level 以為你來試水温。
2同學2A2B 有offer

奥脫福 發表於 19-1-30 14:49
你呢位媽咪就開明喇!
藍田聖保祿都好丫, 做乜迫佢啫。連我心愛既PC我都唔敢迫佢, 係見佢心情好就講兩句咋。

amycyc 發表於 19-1-29 23:48
有冇朋友仔已經收到 聖道迦南書院 好消息而又會讀?阿仔 band 2 頭成績,昨日收到好消息,今日返學校同老師 ...

老實講,就算搏到呈三拉勻上返B1尾,戒唔戒意抽入B1中學後考包尾嗰浸?

little_yolky 發表於 19-1-30 14:39
一口氣追18名.............點做到的...............我阿女都只可以追前2名而已。好厲害。 ...

可能你阿女本身已經好叻,要再大幅超前不是易事。

我仔小一至四都係我主力負責跟進佢學習事宜,包括日常功課同考試前備戰。但佢其實一直好抗拒我,原因可能佢覺得我偏心細佬。

到佢小三、四時我哋關係好差,直情係火星撞地球,所以升小五後我索性放棄再跟佢學業,由佢自由發揮,只是略作管制佢打機的時間。

佢呈分時可以進步18+4,係佢個人努力嘅成果,雖然我見佢其實都唔係話真係好俾力,不過我唔介意。我個人無咩嘢遠大志向,同時我亦唔希望小朋友喺壓力下成長,盡咗本份已可。

醒目開學勳章

你女考頭幾名點追18名呀?

回覆 mannewliv 的帖子

如果抽入到B1尾學校, 樓主阿囝應該唔會係後面個浸嘅, 始終主科都不差3A1B, 他的成績只是被副科拉低咗.
所以阿囝有信心的話, 我就會支持佢一起博一博.

回覆 little_yolky 的帖子

所以阿囡考直資, 都係用來試水溫?你會唔會take offer ga?

rulerL 發表於 19-1-30 16:03
可能你阿女本身已經好叻,要再大幅超前不是易事。

我仔小一至四都係我主力負責跟進佢學習事宜,包括日常 ...
唔駛理都可進前18+4真係超強!!
我仔進前左一名咋!!!呈分真係個個都好努力,所以大家的名次都好穩定,其實唔退步都偷笑,識兩個朋友的兒子,一呈分就退步了。
希望每天開心渡過 ;-)

bobbob 發表於 19-1-30 16:25
你女考頭幾名點追18名呀?
佢擺明玩野
希望每天開心渡過 ;-)