用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 豁免通過醫生執業試
樓主: mytambb
go

豁免通過醫生執業試 [複製鏈接]

youma 發表於 19-5-9 22:37
內地醫院當然有分科,但沒有[專科醫生]制度. 風險有多大, 可想而知!

依家氹香港人上轎,梗係話唔會呢樣唔會那樣,信佢?

好好有個英聯邦註冊制度唔要,阿茂整餅,冇嗰樣整嗰樣。

內地好快有專科醫生注冊制度,大家好快有平靚正的專科醫生看,恭喜恭喜!

youma 發表於 19-5-9 22:36
中醫手術有佷多,  例如骨傷手術、創傷檢查(如抽取腦脊液)、針灸、拔罐、疔瘡、皮膚治療等等…
中醫對市 ...

我自己睇中医,我不会否定中医貢獻,你講那些我只会計入治療方面,你都知這些唔係大家指的手術。

poonseelai 發表於 19-5-9 23:02
我自己睇中医,我不会否定中医貢獻,你講那些我只会計入治療方面,你都知這些唔係大家指的手術。
...

《黃帝內經》有中醫做手術記載.  不過, 究竟有幾多係吹水, 或者有幾多人枉死係亂刀之下就不得而知啦.

poonseelai 發表於 19-5-9 23:02
...

所有手都是治療!

其實做手有什? 大部份西醫也不做手. 況且每位醫各司各職,難道不做便不是醫?

你既有睇中,應明白中西醫無做手, 都是施救治療,都應納入計算, 所以香港是有中西醫共2萬5千名, 每1000人有3.5位中/西醫,   比例在全球算是頗!

此外, 我向別人請教, 人家答了,我會說聲多謝!

youma 發表於 19-5-10 00:40
所有手術都是治療!
其實是否做手術有什麼關係? 大部份西醫也不做手術. 況且每位醫生各司各職,難道不做手術 ...

咁我又再問,星加坡無中醫?

poonseelai 發表於 19-5-10 06:38
咁我又再問,星加坡無中醫?

中醫數目未找到,星加坡2000年已有中醫註册制度

73662710 發表於 19-5-9 22:54
內地好快有專科醫生注冊制度,大家好快有平靚正的專科醫生看,恭喜恭喜! ...

經濟評析.天下版 2019/05/09

解決醫生荒 終踏出第一步

方案獲通過,固然可喜,但只是走出第一步,因窒礙本港與外地如新加坡等競逐海外醫生的關卡,不止實習安排,至少還有執業試一關。

本來通過執業試來評估海外醫生質素,確保本港醫療水平,無可厚非。惟如團結香港基金有關研究指出,香港執業試合格率嚴重偏低,僅27%,遠低於英國(76%)和美國(73%)。是本港醫療水平遠高於英美?有質素的醫生無意來港故不參加本港執業試?還是有其他原因?

新加坡2003年設立認證海外醫生制度,對來自全球最頂尖的158間醫學院畢業生免試在公院任職兩年,而表現良好可正式註冊執業,結果令星洲醫生數目在14年內增加1.2倍。

全球都鬧醫生荒,各地都向海外受訓的醫生招手。市民期望醫委會在保持專業水平之時,亦要顧及公眾利益,繼續拆牆鬆綁,爭取更多合資格的普通科醫生來港,緩減公院醫護超負荷,和病人輪候時間愈來愈長之苦。

mytambb 發表於 19-5-10 09:29
經濟評析.天下版 2019/05/09

解決醫生荒 終踏出第一步

近日有訪問關於医務委員考試,一個訪問近年畢業的本地医科生,異口同声話考試內容包括大學一年级範圍,他們亦無信心合格。

poonseelai 發表於 19-5-10 10:31
近日有訪問關於医務委員考試,一個訪問近年畢業的本地医科生,異口同声話考試內容包括大學一年级範圍,他 ...
医科唔一个course 咁讀,要溶會貫近通,考返year 1 野有有吔問題,咁問一些医生問題,他可否講10幾年前教的,可以唔識?而且个医生咁答好正常,唔通他說 我一定pass.
全世界的埶业试都是咁考,而且个份咁既written paper, 有温书的英聯邦医生passing rate一向高,唔知有吔好噪?唔通要100%passing rate, provide 埋model answer?

唔通計calculus时, 唔可以運用小學时教的加滅乘除?同一道理

73662710 發表於 19-5-10 13:00
唔通計calculus时, 唔可以運用小學时教的加滅乘除?同一道理

我不是医護界無資格評論,自己係会計界,問我現在專職範疇無問題,但如果而家問番我好基本的 accounting theory 亦唔一定識。我地討論海外註冊專科医生,已在當地医科畢業,完成实習和考獲專科資格,各持份者各有考慮因素,最重要如何達成共識,救市民於水深火熱。看過報導星加玻有12個月試用期,唔知可否参考下。
‹ 上一主題|下一主題