用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 豁免通過醫生執業試
樓主: mytambb
go

豁免通過醫生執業試

yourmobile 發表於 19-2-15 12:45
醫管局前主席胡定旭指出,公立醫院醫生人手不足,士氣低落,他建議可以設立引入海外醫生制度,容許在海外 ...
開左綠燈後,要幾磚有幾磚啦!

開咗綠燈又如何。醫管局和衛生署公營醫療都唔會增加人手,外來醫護人員咪又係去晒私營醫療機構,急症室一樣迫爆。

mytambb 發表於 19-1-29 22:45
醫學會會長何仲平接受《香港01》電話訪問指出,他強調,本地醫生並非「保護主義」,同意可探討新加坡設認可 ...

http://www.takungpao.com.hk/news/232109/2019/0509/285499.html

海外專科醫生在公立醫院、衛生署或兩間大學醫學院工作滿三年,其間通過執業試,便可免實習,成為正式註冊醫生。政府和醫院管理局歡迎決定,有醫委會委員認為方案有漏洞,但有「行前一步」。劉允怡稱,醫委會執照組要制定執行細節,預計最快三星期至一個月可生效,現正在公院工作的有限度註冊專科醫生亦可受惠。

回覆樓主:

好囉好囉,以後想係香港做醫生, 是但去暨南大學攞張証書就得。 唔需要再爭拗DSE還是IB易入醫科了。

呢個故事教訓香港人, 就算死到臨頭, 都千祈唔好向香港政府要求改革, 因為佢一定有 "好嘢" 送畀你。

happyyiyi    發表於 19-5-9 18:26

JustAParent 發表於 19-5-9 16:17
好囉好囉,以後想係香港做醫生, 是但去暨南大學攞張証書就得。 唔需要再爭拗DSE還是IB易入醫科了。

呢個 ...

星島社論
解醫生荒只走前了一小步
2019-05-09社論
解醫生荒只走前了一小步

在強大民意壓力下,經過緊張萬分的角力,放寬非本地畢業專科醫生私家執業的安排,終於在醫務委員會主席劉允怡投下決定性一票,而通過了較寬鬆的「政府方案」,為紓緩本港醫生荒稍微走前了一小步,但是要有效解決問題,以後仍然有很多步要走。目前醫療系統正瀕「爆煲」,大增外援已十萬火急,步伐必須大大加快。

mytambb 發表於 19-5-9 16:48
星島社論
解醫生荒只走前了一小步
2019-05-09社論

(續上⋯)比起新加坡每千人有二點四個醫生,本港只有一點九,要追上新加坡水平,本港需要增加三千七百多個醫生,單靠兩大醫學院培訓根本滿足不了需要。新加坡醫生和人口比例由十二年前比香港低到今天超越香港,原因就是積極從海外引入醫生,和積極吸引往海外學府習醫的新加坡人回流,包括指定海外學府畢業的醫生可以免試在新加坡執業。

... 實際上,新加坡的安排並沒有降低醫生服務水平,其醫療服務國際排名比香港還要前。

2049年 無佐一國兩制
9成9大陸醫生大量進註香港
滿足哂香港人海外醫生免試要求

回覆樓主:

政府、醫療界別兩邊都抵死,兩邊都唔抵幫。一個明修棧道暗渡陳倉,另一班愛錢如命行保護主義。 最有效解決問題方法,係恢復承認英聯邦醫生,呢D叫做 "行之有效" 方法!

mytambb 發表於 19-5-9 16:52

(續上⋯)比起新加坡每千人有二點四個醫生,本港只有一點九 ...
這樣計 医生和人口比例是錯誤的,因為很多人有病也會看中醫。

73662710 發表於 19-5-9 19:07

[size=14.6667px]不錯. 香港西醫比例係1.9/1000人, 但沒計入一萬名註冊中醫! 若計入一萬名中醫, 中西醫共2萬5千名, 比例係3.5/1000人, 比新加坡還要高,位列全世界前列!

73662710 發表於 19-5-9 19:07

星加坡就無人睇中医?

youma 發表於 19-5-9 21:17
不錯. 香港西醫比例係1.9/1000人, 但沒計入一萬名註冊中醫! 若計入一萬名中醫, 中西醫共2萬5千名, 比例係3 ...

香港中医可以做手術?

JustAParent 發表於 19-5-9 16:17

呢個 ...

內地沒有專科醫生制度, 所以不能作有限度註. 如本地生一樣, 同樣通過考試和實習後作正式註冊.

poonseelai 發表於 19-5-9 21:21
香港中医可以做手術?
當然可以!

youma 發表於 19-5-9 21:35
內地沒有專科醫生制度, 所以不能作有限度註冊. 只能如本地生一樣, 同樣通過考試和實習後作正式註冊.
...

我唔知乜野叫內地"無專科醫生制度", 你行入大陸醫院,乜專科都有。如果你話大陸"冇制度",我完全同意的。

香港政府講野,真係信佢一成,雙目失明。 到時可能轉介你去一個有限度註冊大陸眼科醫生度醫。

ANChan59 發表於 19-2-4 10:00
我的理解是跟回歸前承認英聯邦國家的執業醫生是絕對可行,不過醫委會擔心俾忽然愛國人士鬧政治不正確,點 ...

呢句講得啱。 大陸平靚正,邊個想睇大陸醫生返大陸得啦。

youma 發表於 19-5-9 21:44
當然可以!

在什麼地方做?医院?診所?什麼類型手術?如果香港医生比例咁高,什麼人会迫爆政府医院?為何排期要咁耐?

poonseelai 發表於 19-5-9 22:15

在什麼地方做?医院?診所?什麼類型手術?如果香港医生 ...

中醫術有佷多,  例如骨傷手術創傷檢查(抽取腦脊液)針灸拔罐疔瘡皮膚治療等等

對市民健貢獻相當大, 不會比西!

其實手術並非一定要開刀, 亦不是個個西醫都做手術.

JustAParent 發表於 19-5-9 21:54
我唔知乜野叫內地"無專科醫生制度", 你行入大陸醫院,乜專科都有。如果你話大陸"冇制度",我完全同意的。 ...

內地醫院當然有分科,但沒有[專科醫生]制度. 風險有多大, 可想而知!

新加坡也是有限度註冊, 外來醫生只能在指定公營醫院工作,  不能轉為私營.新加坡只認可160間大學畢業生(已減為103間), 而香港冇限! 香港的有限度註冊醫生還可透過考試和實習作永久正式註冊, 轉為私營執業.
換言之, 新加坡對海外醫生的執業關卡其實比香港更棘!

但為什麼新加坡能吸引到海外醫生, 而香港唔得? 原因是: 新加坡公營醫院工作環境好得多、 薪金福利好、居住環境佳、教育制度好、溝通用英文而非廣東話,…所謂[保護主義]都是主觀誇大. 其實香港公營醫院環境惡劣, 醫生都值得尊敬.

實情是香港公營醫療收費太平, 市民被寵壞、不用交稅(大部分人)、不用供強制公積/醫療金、只想唔俾錢或俾小小錢去享受又便宜又高質的醫療服務, …公營醫療缺錢, 多了醫生也無用, 質素始終無法改善.