用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 豁免通過醫生執業試
go

豁免通過醫生執業試 [複製鏈接]

醫學會會長何仲平接受《香港01》電話訪問指出,他強調,本地醫生並非「保護主義」,同意可探討新加坡設認可院校名單便免試執業的建議。此外,食衞局表示,正研究豁免通過執業試、並在醫管局以有限度註冊工作滿3年的海外醫生的實習要求,何仲平亦認為可以考慮。
   1    0    0    0

mytambb 發表於 19-1-29 22:45
醫學會會長何仲平接受《香港01》電話訪問指出,他強調,本地醫生並非「保護主義」,同意可探討新加坡設認可 ...
攪得掂醫委會?

ilyrd 發表於 19-1-30 10:15
攪得掂醫委會?

豁免通過執業試應該是大勢所趨,只要政府修改《醫生註冊條例》。現在醫委會當中亦有7名醫學會醫生,8名業外委員,已經過半數。

豁免在醫管局以有限度註冊工作滿3年的海外醫生的實習要求,會有助解決公立醫院前線工作緊張嘅情況咩?

定係免試執業的話,應加條件必須要在醫管局公立醫院簽約服務5年?增加人手除左改善公立醫院前線工作條件,會否製造條件去加建新醫院,配合埋有可能嘅大灣區發展嘅需要?

ABC-DAD 發表於 19-1-30 16:29
豁免在醫管局以有限度註冊工作滿3年的海外醫生的實習要求,會有助解決公立醫院前線工作緊張嘅情況咩?

定 ...

増加供應應該是有幫助。當然同意工作環境是重點,但興建醫院是長期方案,不能短期內達成。當務之急可能是增加人手,減輕前線的工作壓力。

mytambb 發表於 19-1-30 16:42
増加供應應該是有幫助。當然同意工作環境是重點,但興建醫院是長期方案,不能短期內達成。當務之急可能是 ...
長期方案?每年都唔夠床,十年無新醫院,每年人口增長唔少,唔係睇咁短嘩。

mytambb 發表於 19-1-30 16:42
増加供應應該是有幫助。當然同意工作環境是重點,但興建醫院是長期方案,不能短期內達成。當務之急可能是 ...

醫管局前主席胡定旭早前建議,免考試承認英聯邦醫生資歷,及全球50所頂尖醫學院畢業的港人,毋須考核實習試便可回港擔任專科醫生,直接投入服務。

公共醫療醫生協會發表聲明,指香港醫護人手及病床不足等問題,並非源於「保護主義」,「社會有輿論將醫生不夠的責任,加諸前線醫生及工會之上,原告變被告,做了政府施政失誤的替死鬼。」協會強調,歡迎海外醫生來港工作。

我只簡單問一句,香港政府有冇膽色講明邊D大陸佬的資歴可來香港註冊,邊D唔可以?
我是護書簿

losoco 發表於 19-1-31 11:26
我只簡單問一句,香港政府有冇膽色講明邊D大陸佬的資歴可來香港註冊,邊D唔可以? ...

新加坡已經承認的8所內地醫學院是北京大學、浙江大學醫學院、中山大學中山醫學院、復旦大學、北京協和醫學院(清華大學醫學部)、上海交通大學醫學院、武漢大學醫學院和四川大學華西醫學院。

如果要解決公院人手問題,唔應該係無條件開左個閘就算,咁同任由水壩到滿瀉自動泄洪一樣咁無章法,由外地認可醫科畢業生,以及專科醫生到醫療管理層次嘅都應該考慮清楚,引入數額,那個專長佔嘅百份比同先後,服務年期限制、待遇之類都應考慮,對本地及海外雙方以至多方都有保障,才會有吸引力讓人才樂意參與公共醫療系統工作,有利長遠發展。

ABC-DAD 發表於 19-2-2 15:39
如果要解決公院人手問題,唔應該係無條件開左個閘就算,咁同任由水壩到滿瀉自動泄洪一樣咁無章法,由外地認 ...

短期解決公院人手問題,可以係政府出錢俾以大灣區為榮嘅病人轉去港大深圳醫院,橫掂都蝕緊。

LingChiBaBa 發表於 19-2-2 18:11
短期解決公院人手問題,可以係政府出錢俾以大灣區為榮嘅病人轉去港大深圳醫院,橫掂都蝕緊。
...
真係唔知你講咩。
即係唔關自己事,講嘢唔使負責任?

同啲議員咁,有特權,只講,唔理解決問題,自以為代表大多數?
教人分身家做敗家仔好咩?

知蝕緊?點計賺蝕數呀?

叫年輕一代咬公粮好,我哩個中年人唔上進,都想下一代唔好咁宅,世界好大嘅。

ABC-DAD 發表於 19-2-2 20:20
真係唔知你講咩。
即係唔關自己事,講嘢唔使負責任?

我都唔明你講乜喎。

香港人擔心引入外來醫生都係驚來自大陸,呢個方法可以知道幾多人接受到國內嘅醫生。

點解你可以諗到咁多嘢?況且,大灣區問題可以逃避嗎?

講多左無謂嘢㖭,唔好意思。

似乎,來自邊度唔係問題,無能又亂噏嘅管理同所謂監察,正經嘢做唔到,引致越來越多有心人混水摸魚嘅先係問題。

我早前都講,沙文主義 氾濫 真係幾難處理

((法语:Chauvinisme ; 英语:Chauvinism)原指极端的、不合理的、过分的爱国主義者(因此也是一种民族主義)。 如今的含義也囊括其他領域,主要指盲目熱愛自己所處的團體,並經常對其他團體懷有惡意與仇恨。)

mytambb 發表於 19-1-31 08:01
醫管局前主席胡定旭早前建議,免考試承認英聯邦醫生資歷,及全球50所頂尖醫學院畢業的港人,毋須考核實習 ...

我的理解是跟回歸前承認英聯邦國家的執業醫生是絕對可行,不過醫委會擔心俾忽然愛國人士鬧政治不正確,點解歧視國內醫生。

個別英國劍橋牛津,美國哈佛,約翰普甘斯的教授,回流香港教兩所大學,都只可以有限制的執業,你話醫委會幾怕打開個 「盒子」!

可笑,嘈嘈閉想國內醫生入嚟的那些人,做手術點解唔上國內做! 他們講平靚正㗎!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 19-2-4 10:00
我的理解是跟回歸前承認英聯邦國家的執業醫生是絕對可行,不過醫委會擔心俾忽然愛國人士鬧政治不正確,點 ...

胡生話國內医生無分專科,是嗎?

poonseelai 發表於 19-2-4 10:38
胡生話國內医生無分專科,是嗎?

我不知道他的意思是讀書的時候,還是執業的時候,但你去三甲級醫院,是分科室,我不明白他的說法!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 19-2-4 10:00
我的理解是跟回歸前承認英聯邦國家的執業醫生是絕對可行,不過醫委會擔心俾忽然愛國人士鬧政治不正確,點 ...

考執業試是基本要求,英國医生去澳洲要考牌,澳洲医生去英國也要考牌,香港医生去英國要考牌,甚至香港医生去祖國也要考牌,唔明啲人噪什麼。有限度注冊過來香港醫院做工的policy 一向有,只是工作環境惡劣,吸引唔到人來。而且這样做也unethical, 人地医生來香港,其他地方的人命就唔係命?

而且盒子一旦打開,香港醫療制度可能急速惡化,權貴唔怕一定無事,普通市民就要接受次等醫療。

一旦香港的醫療惡化,有質素的醫療會因應需求而勁加价,到時中下阶级被逼吃次等醫療,中產硬吃贵醫療,醫療保险也會劲加費用,权贵就當然無所谓。
‹ 上一主題|下一主題