用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有專注力不足, 應該去外國升學嗎?
go

[過動] 有專注力不足, 應該去外國升學嗎?

小朋友有專注力不足, 讀緊初小, 排全級接近包尾, 情況如不變, 將來恐怕會派第三組別中學。諗緊係咪應該趁早送佢去外國讀書, 但又怕佢英文唔好, 去到外國仍跟唔上, 很煩惱。大家點睇?

回覆樓主

你小朋友仲細,而家可以先諗下培養佢自己識安排時間、不拖延、不遲到、介衝動、如何分重要事做先、做簡單家務、執書包等。我個仔已經中學了,讀過本地學校、國際學校,什至去咗外國中學了,但我可以講,無論邊度及邊種學校,對專注力弱的學生還是會介意的。襯個仔仲細,加強訓練自理能力比較實用。佢未攪掂到照顧自己,就唔好比佢去外國住,否則你預咗半夜成日收老師長途電話依依鵝鵝,仲煩過喺香港

adrio    發表於 19-3-29 08:41
adrio    發表於 19-3-29 08:40
adrio    發表於 19-3-29 08:39

cyhslt 發表於 19-1-29 20:23
小朋友有專注力不足, 讀緊初小, 排全級接近包尾, 情況如不變, 將來恐怕會派第三組別中學。諗緊係咪應該趁早 ...

其實英文我覺得問題不大,小朋友學嘢快,聽得多講得多,自然會好。我會比較擔心自理,自律同操行,除非家長跟埋去,如果唔係,要諗清楚

回覆樓主:

其實如果真要過去, 是會全家都走, 但要放棄哂香港所有嘢, 代價極大。最怕過到去, 情況一樣, 咁就得不償失。但又因為見到係香港讀書嘅小朋友真的好辛苦, 更何況是專注力不足的小朋友, 怕小朋友長期沉底, 會影響佢個人成長發展。真的好好好煩惱!

cyhslt 發表於 19-1-29 20:23
小朋友有專注力不足, 讀緊初小, 排全級接近包尾, 情況如不變, 將來恐怕會派第三組別中學。諗緊係咪應該趁早 ...

.....