用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Physics真的重要嗎?
go

Physics真的重要嗎? [複製鏈接]

呀仔現在中三,下學期要選定科目。佢諗住唔會揀呢科讀,一來本身無興趣,二來覺得深,難讀。但c6聽完親戚講話physics在phy, chem, bio三科中最重要,好有用最好揀嚟讀,宜家c6叫我勸吓呀仔中四讀physics。講真,呢d嘢邊有得迫㗎! 無興趣就係無興趣。  

大家可比d意見嗎?
   7    0    0    0

蘑菇 發表於 19-1-29 14:58
呀仔現在中三,下學期要選定科目。佢諗住唔會揀呢科讀,一來本身無興趣,二來覺得深,難讀。但c6聽完親戚講 ...

要睇佢將來大學讀咩科!如果讀engineering係極重要,但如果讀醫護的可以不理。

呀仔現在中三,下學期要選定科目。佢諗住唔會揀呢科讀,一來本身無興趣,二來覺得深,難讀。但c6聽完親戚講 ...

一個科目是否重要,要看你子女希望大學讀什麼,在港或是外國升學。

當然,香港傳統,理科生一般比文商科生在升大專時多些選擇。

個親戚可能係工程人士,所以話Phy Chem Bio最重要phy.但最重點係個仔唔想讀phy, 咁我會話比佢知唔讀phy, never mind, 不過第日大學就唔好讀..........(上大學网自己查咩科要phy)

Physics 對工程重要之外,對其他都有用,例如體育既運動力學,建築學既建築物理等。

Rainycloudy 發表於 19-1-29 15:10
要睇佢將來大學讀咩科!如果讀engineering係極重要,但如果讀醫護的可以不理。
...
讀醫護如果係學放射治療、放射診斷既話,最好有讀學物理。

唔讀phy 唔紧要,但如果可以最好有一科理科,不過唔修phy预左大學冇得揀水泡工程,當然如果數弱最好唔好選phy 。

中三嘅Physics覺得難,你都係放過亞仔啦。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

甚麼叫做水泡工程? 呀仔對bio有興趣,所以一定會揀一科理科。

蘑菇 發表於 19-1-29 20:17

甚麼叫做水泡工程? 呀仔對bio有興趣,所以一定會揀一科理科。 ...

講得唔清楚應該係工程
工程通常被認為是水泡科,原因係dse成績比較低分都入到嘅學系,呢幾年拉車邊19分都已經入到大學,聽聞18分都好似入過,所以有啲成績唔太標青嘅學生,一般會揀工程,但若果你無修phy 就冇得選工程啦.
如果仔仔肯背野 Bio 都ok. 因為讀上去好多野要靠背。
Bio我仔就冇乜興趣,佢揀phy.chem 唔會揀Bio.

明白。另外,想向你請教,讀bio除咗有利於大學時讀醫護課程,仲有d咩課程可以讀呢?

蘑菇 發表於 19-1-29 22:06

明白。另外,想向你請教,讀bio除咗有利於大學時讀醫護課程,仲有d咩課程可以讀呢 ...
近年醫護好 hit ,除大學外,明愛、東華甚至VTC都有,出路多,若仔仔想行醫護,最好到各大專院校睇下,中大/理大醫護Phy /Bio . Chem /Bio 都有加權,如果有興趣可以修chem+Bio 。

醒目開學勳章

回覆 蘑菇 的帖子

如果只是 phy 同 chem 2科比,Chem 會好D,因冇chem就唔可以報med相關科目(如有錯請更正),Phy對讀 工程會有幫助,但現實上3大工程 、只有HKU一家要有Phy。

蘑菇 發表於 19-1-29 22:06

明白。另外,想向你請教,讀bio除咗有利於大學時讀醫護課程,仲有d咩課程可以讀呢 ...

唔驶太擔心,選修有理科大學已經好多學系可以揀。
到佢地S4、S5左右可以参觀下大學開放日,了解多啲有咩系可以揀。

揀科前快快上大学網睇下第日想修乜科,有乜prerequisites, 有乜electives係有加权。

加權係咩意思?

physics又唔係必修科,冇話重唔重要。
最緊要有能力、興趣去讀好啲,爭取高分,physics,chem, bio,maths,English大學好多學系都有得加權,再加上依家HKU帶頭,取5以上又有得加分,所以,能夠考取高分既科好重要,免強讀一個冇興趣又唔善長既科,對於升學來講,不太明智,仲有另外一個趨勢,選修科中最好有2個理科,理科對於大學學科既選擇是乎多過文科。

蘑菇 發表於 19-1-29 22:56

加權係咩意思?

加大權重,即是计分時该科目分數會加大倍數 .eg. 選工程系有修 phy x 2. 其他選修科X1 ....等等

大學學系 若讀正會加分選修科目,咁入到機會就會高好多。

明白了,謝謝你!

唔好怪我,我比較直接,連水泡工程,加權等等都未知,睇怕你要上大學网站睇下各科收生資料,考評局有關DSE資料,學友社,EK(賣下廣告).........多嘴一句,你親戚説話未能反影全部, phy chem bio絶對唔可以話phy最重要.如你100%相信他,我担心會攪錯.如果我小朋友話唔喜歡讀phy, 我會了解佢1.唔喜歡係某topic定全部?, 2.唔喜歡計數嗰part,定理論?3.我會睇埋佢數學情况昨判断,因為phy係有數要計,而且係應用題,好多單位運算.
‹ 上一主題|下一主題