用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 基崇和李國寶都有offer,大家怎麼看?唉 ...
go

基崇和李國寶都有offer,大家怎麼看?唉

今日去基崇詢問可否放棄學位放棄如何做。話立刻可以給我
不敢當場拿,再問問啊
麻煩大家多給建議

fanxihao 發表於 19-1-29 14:36
不敢當場拿,再問問啊
麻煩大家多給建議

為什麽三心兩意呢?那麼囡囡喜歡那一間?给她選擇吧。

smartcash 發表於 19-1-29 14:45
為什麽三心兩意呢?那麼囡囡喜歡那一間?给她選擇吧。

她說,隨意

fanxihao 發表於 19-1-29 14:36
不敢當場拿,再問問啊
麻煩大家多給建議

真心問, 你有咩心結未解開呢? 你唔係決定李國寶嗎?

利申: 我係基崇粉絲. 當年小女 B1 升中, 呢兩間我只報基崇, 我考慮過李國寶亦報名申請過

小時了了 發表於 19-1-29 15:01
真心問, 你有咩心結未解開呢? 你唔係決定李國寶嗎?

利申: 我係基崇粉絲. 當年小女 B1 升中, 呢兩間我只 ...

決定李國寶因為成績,留戀基崇因為她的社會活動參與度,怕女讀到癲

fanxihao 發表於 19-1-29 14:56
她說,隨意

我覺得論語境,李國寶會好啲。但論關顧、培養做人的素質,我覺得基崇好啲,同埋我個係囝,要有泳池和大啲的校社

據自己了解兩間學校應該都不會讀到癲,課業壓力都不重,尤其是李國寶。

另外普教中粵教中都可以考慮一下,用英語學通識還是中文學通識,或者都可以是考慮的原因。

還有高中選修科的學額也是考慮因素 樓主可以多考慮

小時了了    發表於 19-1-29 15:16

Happykidss 發表於 19-1-29 15:11
另外普教中粵教中都可以考慮一下,用英語學通識還是中文學通識,或者都可以是考慮的原因。

還有高中選修科 ...

好謝謝

十二門徒, 泳池, 英文通識是我心儀祟真的原因.
而60/40的收入比例, 國際視野又是我心儀李的原因

奔跑的蛋治 發表於 19-1-29 15:29
十二門徒, 泳池, 英文通識是我心儀祟真的原因.
而60/40的收入比例, 國際視野又是我心儀李的原因
...

fanxihao 發表於 19-1-29 15:02
決定李國寶因為成績,留戀基崇因為她的社會活動參與度,怕女讀到癲

唔知你有無係 "搜尋本版" 度輸入 "基崇" "崇真"等關鍵字搜尋, 了解多啲 EK 網友口中嘅基崇? 我隨意俾幾個討論帖你睇吓

基督教崇真中學 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3620544&fromuid=1539350

請問如果邊緣人選基崇好嗎?https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3604700&fromuid=1539350

請問長沙灣基崇是band幾?https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3402399&fromuid=1539350

同樣, 你可以 "搜尋本版" 度輸入 "李國寶" 等關鍵字搜尋, 了解多啲李國寶

你有無去兩間學校放飯/放學時睇吓佢哋嘅學生平時表現?

請問基崇難考嗎?
申請時是否睇小四,小五成績?
可否分享多些基崇資料?

李國寶的通識是中文? 是否英通識only for non-Chinese 學生?

1) 基崇學費好似貴過李國寶.

2) EK 網友提過今年基崇 open day 時新校長提過會申請 GCEAL 課程之類, 另外校舍會加建而將來要籌募經費

去完李國寶開放日之後我決定只報基崇. 因為我見李國寶的港人學生講英文有口音. 而且基崇的校舍比較優勝.

myjacob 發表於 19-1-29 16:01
去完李國寶開放日之後我決定只報基崇. 因為我見李國寶的港人學生講英文有口音. 而且基崇的校舍比較優勝. ...

校舍: 基崇勝
關愛:基崇勝
升值能力: 基崇勝
校風:基崇勝

學術:李勝

國際視野:兩間都有

利申:我個人喜歡張校長,我覺得由佢帶領基崇會有一番新景象

回覆樓主

李國寶,兩間學生我都經常路過見到,覺得李國寶學生陽光D, 樣開心D, 英文亦唔見得佢哋好港式口音。

小時了了 發表於 19-1-29 15:34
唔知你有無係 "搜尋本版" 度輸入 "基崇" "崇真"等關鍵字搜尋, 了解多啲 EK 網友口中嘅基崇? 我隨意俾幾個 ...
搜索過,李國寶陽光,基崇很多外展,正因為雖然李國寶的本地學位率高,但是我還是猶豫的道理,我覺得女可能性需要更多外展可能性會好

kanhan 發表於 19-1-29 15:34
請問基崇難考嗎?
申請時是否睇小四,小五成績?
可否分享多些基崇資料? ...
比較喜歡活潑伶俐得把,我覺得,需要德智體美等全面發展