用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 基崇和李國寶都有offer,大家怎麼看?唉 ...
樓主: fanxihao
go

基崇和李國寶都有offer,大家怎麼看?唉

小時了了 發表於 19-1-29 15:50
1) 基崇學費好似貴過李國寶.

2) EK 網友提過今年基崇 open day 時新校長提過會申請 GCEAL 課程之類, 另外 ...

係,張校長講話預計2011/2012會有IAL, 呢樣都會係一個優勢。

我會信張校長,給他4-5年時間我相信他會創造另一間B1A中學絶對有更大的升值潜力!

sylsylwen2007 發表於 19-1-29 18:53
我會信張校長,給他4-5年時間我相信他會創造另一間B1A中學絶對有更大的升值潜力!
...

能否做到band 1A 中學就未知,但起碼提升左入U 率, 自然便企穩band 1

兩間我都參觀過開放日,朋友圈子內也有就讀兩間學校的孩子
李國寶:學生主動活潑,presentable
崇真:關愛,有宗教背景
如果2間學校其他方面差異不太大,我自己傾向有宗教的學校

fanxihao 發表於 19-1-29 15:02
決定李國寶因為成績,留戀基崇因為她的社會活動參與度,怕女讀到癲
既然决定李國寶,就不要再糾結了,快拿回資料表,開開心心註冊啦!

小時了了 發表於 19-1-29 15:34
唔知你有無係 "搜尋本版" 度輸入 "基崇" "崇真"等關鍵字搜尋, 了解多啲 EK 網友口中嘅基崇? 我隨意俾幾個 ...

有,我覺得都可以

奔跑的蛋治 發表於 19-1-29 15:29
十二門徒, 泳池, 英文通識是我心儀祟真的原因.
而60/40的收入比例, 國際視野又是我心儀李的原因
...

請問 40/60是什麼意思?

fanxihao 發表於 19-1-29 15:02
決定李國寶因為成績,留戀基崇因為她的社會活動參與度,怕女讀到癲
嗯!恕我直言,如果一間學校對 DSE 公開試成績著緊的話,學校對學生嘅學術都會有一定要求吧!讀書都會有一定的壓力。

我個人想法,學校對學生嘅學術要求嘅方法係一味靠操、靠谷、死讀書?抑或是從課程安排、活動/小班教學等方法幫學生學習。

如果你係用心搜尋及睇過基崇 EK 嘅資料,以下嘅資料相信你都睇過,不過我都提一提:

1) 基崇初中係分科讀,唔洗一次過讀十幾科。
2017~2018  TTCA 基督教祟真中學 ~~~ 中學交流區 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3438910&fromuid=1539350
F.1
上學期 ... 中,英,數,LS, Chem, 中史, 音樂, VA
下學期 ... 中,英,數,LS, Bio, IT, Geog
F.2
上學期 ... 中,英,數,LS, IT, History, phy
下學期 ... 中,英,數,LS, Chem, 中史, 家政, IT, 音樂
F.3
上學期 ... 中,英,數,LS, Bio, BAFS, 家政, IT, Geog
下學期 ... 中,英,數,LS, Econ, History, Phy, VA

家政書都係英文教

2) 基崇課程都唔淺的, 係呢度 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3438910&extra=page%3D2&page=6 真正用家有分享。如果基崇正如其他網友期望新校長將基崇學術升 level,學術要求一定會再加大力度吧!

去完李國寶open day 對學校印象非常好, 老師非常耐心解答問題,同學主動熱情,Booth設計有創意,睇得出學校非常認真用心做好open day !

sweetbaby9999 發表於 19-1-30 01:02
去完李國寶open day 對學校印象非常好, 老師非常耐心解答問題,同學主動熱情,Booth設計有創意,睇得出學校非 ...

謝謝

回覆樓主

今日半日兩個學校分別駐點考察
兩校在半日內包括外出食飯等並無明顯區別
在校風上。
最後讓我下定決心的是
李國寶外出食飯時互相溝通都是英文
包括中午午休活動,互相溝通也都是英文。
沈浸式英文。
所以說,在校風差不多情況下,升本地學士比例略高
英文沈浸更高情況下
我選擇了李國寶。
希望我是正確的

b3410    發表於 19-2-11 22:20

fanxihao 發表於 19-1-30 13:41
在校風上。
最後讓我下定決心的是
李國寶外出食飯時互相溝通都是英文
包括中午午休活動,互相溝通也都是英文。
沈浸式英文。
所以說,在校風差不多情況下,升本地學士比例略高
英文沈浸更高情況下
我選擇了李國寶。
希望我是正確的
經過反覆思量, 實地考察, 你好叻架喇可以做嘅已經盡做了. 依家終於決定咗, 就唔好再留戀再回望喇! 要向前看呀!

你嘅心情及情緒安定晒. 小朋友餘下小六日子, 輕輕鬆鬆咁過, 為即將升中生活慢慢適應.

加油啊!

回覆 fanxihao 的帖子

你真係盡責好媽媽。

回覆 fanxihao 的帖子

真勁去實地考察!上年我都好猶豫李國寶!最後,我也決定讀!亞仔讀後真的很開心,英文語境,真的比其他津校好,日日浸係英文環境中!

回覆樓主

同時,李國寶給予十來頁文件給予各類說明明確指引,基崇只有一張接受offer紙,其他都無。
利益申報:雖然挑了李國寶可能性主觀一點,但是真的更加感覺好

在校風上。

令我諗起嗰D神秘顧客。

sylsylwen2007 發表於 19-1-29 18:53
...

我去完開放日都覺得張校長會為基崇帶來新景象,但張校長之前已退休,會在基崇留多久呢?這是一直在我心中的疑問,有沒有人知呢?

在校風上。
勁!所以揀學校一定要親力親為的去考察一下,個心真會感覺到邊一間更加適合。

paulalover 發表於 19-1-29 19:12
能否做到band 1A 中學就未知,但起碼提升左入U 率, 自然便企穩band 1
未來幾年提升入U率一定唔難,因為S6學生人數一年比一年少

要提升到成績先係有本事

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

littlehk 發表於 19-2-11 21:24
我去完開放日都覺得張校長會為基崇帶來新景象,但張校長之前已退休,會在基崇留多久呢?這是一直在我心中 ...

津校退休年齡是60(如錯請指出), 張校長起碼做最少三年