用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中啦!!
go

升中啦!!

升中啦,有無人知道大約要全級第幾名先穩入沙田蘇浙?

# 補充……如果明我想講咩嘅朋友,就十分好因為溝通到。但發覺有少數係不理解的,穩係穩陣咁解,拎重野怕個袋爛而跌哂d野出黎,穩陣起見就入多個膠袋。但是否代表入多個袋就一定唔會爛、唔會跌哂d野?唔係,只係想有個保障,起碼跌哂d野出黎的機率會低d。如果有心玩野搞事的人請不要再入依個post。

yingmaba 發表於 19-1-29 02:04

邊間小學?

自行的話,全級第一....但.....要睇邊間小學......仲要睇少少面試表現。
派位的話......睇成績要Band1仲要加運氣...

要穩入.....同校長或校監上契或結拜......

回覆 lovecupid 的帖子

好,咁睇黎要叫呀囡努力多幾名

lovecupid 發表於 19-2-4 10:22
自行的話,全級第一....但.....要睇邊間小學......仲要睇少少面試表現。
派位的話......睇成績要Band1仲 ...

見識少,有級一,比我跨區去全港性名津,神津啦!

kirstyau 發表於 19-2-4 11:00

樓主話要穩入嘛!! 我估級一先自行超過9成穩入
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

kirstyau 發表於 19-2-4 11:00

級一都要睇邊間小學啦.....寶校渣校級一......發水攞A 的成績表你見過未?
65分攞A你見過未? 拉curve攞A你見過未?
仲要睇面試....一篇朗讀英文已經知道水準啦....級一都可以係不知所謂的成績...你見過未?

做人要有禮貌

lovecupid 發表於 19-2-4 13:02
級一都要睇邊間小學啦.....寶校渣校級一......發水攞A 的成績表你見過未?
65分攞A你見過未? 拉curve攞A你 ...

你誤會了,見識少是指我自己呀!原來沙蘇要級一先穩入。個人認為正正常常級一跨區全港性名津神津點都有機會。二線級一入MCS都唔止一個,EK都有個啦

議事論事啫,真的沒有不禮貌啊!

如果成績band1大抽獎蘇浙放低一基本上十拿九穩

回覆 kirstyau 的帖子

我get到你講的意思,基本上我也不認為會要全級第一先入到,不過人地咁講我地咁聽~

回覆 lovecupid 的帖子

人地唔係話你見識少,唔駛咁大反應下下問人見過未見過未

大家唔好鬧交……

lovecupid 發表於 19-2-4 13:02
65分攞A你見過未? 拉curve攞A你 ...

原來小學成績表的grade可以系拉curve的?我以為成績表都定左幾多分系咩grade系規定的做法

醒目開學勳章

LeeCC 發表於 19-2-5 04:36
原來小學成績表的grade可以系拉curve的?我以為成績表都定左幾多分系咩grade系規定的做法

我都以為只跟分數去排grade,只係份卷深淺的問題

LeeCC 發表於 19-2-5 04:36

我小朋友小學的確拉curve,每科和總分都拉curve.  總分頭35%是A,次35%B,其後再分CDE。 所以常識85都已經拿D。

自行無人答得準,吾知你咩小學,抽獎選第一穩入,第二都入,第三就未必,尼d只系舊年情況同埋肯定band1,今年人數回升,可能要保守d

nicolemummy 發表於 19-2-5 08:14
我小朋友小學的確拉curve,每科和總分都拉curve.  總分頭35%是A,次35%B,其後再分CDE。 所以常識85都已經 ...
85分都已經70,80%之後,份卷好淺?

LeeCC 發表於 19-2-5 11:09
85分都已經70,80%之後,份卷好淺?

唔知喎。

小六常識講政府架構。

回覆樓主:

我地小學成績表會表明係拉curve同埋%.

世事冇绝對,除非你同校長有親,否則谁敢保证會入硬。
只要是B1基本上沙蘇已有機會,自行當然要睇對手强唔强啦,大抽獎放乙一機會就九成以上,往年B2生都層经入過兩個,所以冇绝對睇彩数啦!