用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 点解我個囡咁蠢!
樓主: Belle_Piano
go

点解我個囡咁蠢!   [複製鏈接]

October. 發表於 19-1-31 09:16
我都係咁諗,好多時反應慢係内向性格、納言、怕醜、行為有自己既節奏,并不等于人蠢鈍,果位小朋友睇住佢整 ...

每次見到呢d咁既教育工作者,真係心寒。

October.    發表於 19-1-31 21:26

想問樓主囡囡讀邊間小學,係咪勁谷既學校所以逼得咁緊? 嘗試欣賞小朋友既優點,轉換教既方法,認真考慮下間學校究竟啱唔啱個囡,總比話佢蠢來得實際有用。

回覆 little_yolky 的帖子

我都好想做吓body massage但係又唔知邊間好
如你有好介绍(油尖旺区)
麻烦請推薦

yovin 發表於 19-1-31 04:16
其實囡囡條命機好呀, 有個咁緊張咁錫佢嘅媽媽。

蠢唔蠢唔好咁快下定論,十歲八歲人仔炸! 哪怕真係蠢又 ...
多謝你。
你講得啱,可能過多十年廿年,回想起目前會覺得做乜咁緊張都唔奇…

yovin 發表於 19-1-31 04:22
大咗就冇呢種樂趣㗎啦。 其實香港人好多都好攰㗎啦,我自己想着: 全家有手有腳健健康康 不用依賴別人生存  ...

回覆 Redbean88 的帖子

佢係讀Band 1小學。比起其他同類形學校,佢呢間都唔算叫谷。因為係津校,可以講話係唔洗$讀。
我有諗過同佢轉int’l sch但會好貴
如大囡離開而家讀緊嘅小學
咁亞妹(好痴家姐)都好可能想一齊走
要俾兩個讀int’l sch 唔係唔得
但好吃力
老公唔係好想

回覆 Belle_Piano 的帖子

但係唔適合就係唔適合如果咁落去, 最大的問題係自信心, 冇自信, 成績好難好

回覆 Belle_Piano 的帖子

冇估錯的話,你果間係有兩間小學部直屬?雖然間中學係好好,但女女跟唔上,畀佢勉強升上去,到高中你就知道係一個騎虎難下嘅無底洞。你個校網升中都有校風唔錯嘅 Band 2,都可以考慮下!
識人讀同一個會嘅學校,一樣都係姐妹,可惜姐姐讀書唔係特別叻,要畀人花更多時間,每次做練習都事倍功半,做 10 份都不及人地做 1 份。careless mistakes 多到,本來答案正確都因為 careless 扣到冇分。知道佢有努力,但永遠條路就好遙遠。妹妹就好正常,同其他小朋友一樣。個媽媽對姐姐期望只要求全部科目有 7 字,甚至只求合格。佢媽媽只要求佢讀書認真,性格態度要正確。姐姐真係又畀心機,知道自己唔夠人聰明,肯做多 d 練習,今次考試都有 d 進步。又識另一個同樣 case,讀另一間學校,姐姐讀書冇咁叻,妹妹讀書好好。同樣媽媽只要求態度認真,每次盡力。

既然同學業緣份淺,作為家長就唔可以要求咁嚴格,只求佢對任何事都態度認真盡力,問心無愧,發展下其他方面。上面例子其中一個姐姐跳芭蕾舞好叻亦有興趣,媽媽都鼓勵佢發展呢方面。你女女體育有發展空間好好啊,可以做下游水、羽毛球教練之類。小班私人教練都可以搵到錢架。

yovin 發表於 19-1-31 04:16
其實囡囡條命機好呀, 有個咁緊張咁錫佢嘅媽媽。

蠢唔蠢唔好咁快下定論,十歲八歲人仔炸! 哪怕真係蠢又 ...
天愛笨小孩。做人夠運就得喇, 聰唔聰明反而係其次, 尤其係女仔。

October. 發表於 19-1-31 09:16
我都係咁諗,好多時反應慢係内向性格、納言、怕醜、行為有自己既節奏,并不等于人蠢鈍,果位小朋友睇住佢整 ...
而且有D人真係天生慢活既, 佢哋先長命, 因為天生唔緊張, 慢慢嚟。香港人成日俾人話行步路都咁急係咪趕住去死。

Belle_Piano 發表於 19-1-31 21:26
回覆 little_yolky 的帖子

我都好想做吓body massage但係又唔知邊間好

massage 中要刮沙(中國式), 成個背脊鬆曬, 你會感覺到, 之前咩住個好重無型背囊放咗落嚟 嘅感覺。
不過要去啲正正經經嘅塲, 唔好揼邪骨。
我住九龍城,去開九龍x廣塲, 福佬村道 有間 好出名嘅 德x魚旦粉, 隔離有一間,x足一世, 叫佢介紹啲 老師傅畀你, 第一次叫佢輕手啲。
唔好去美容院摸下摸下, 要用靚嘅淋巴油, 要清身體入面嘅濕毒, 慢慢你就會冇咁容易攰。

下圖是我脊背,佢哋溝笑問我 :係唔係做地盤?

回覆 sumheima 的帖子

可以PM 是那一間學校嗎? Thanks

Belle_Piano 發表於 19-1-28 20:23
仲有好多其他野教佢好多次,教到我呕血。好似寫野叫佢左手要噤住本簿等本簿唔好走來走去,呢樣野呢幾年教左 ...

其實你女几大?如果好細(初小), 會不會是體力問題. 如WEEKEND一早起身的表現會不會時正常?
你女藝術好EQ好, 不會是"蠢"的.

小朋友好直接, 即係BB 喊, 其實唔會係扭計, 更大可能是餓/冷/熱/缺安全感.
又好似發燒本身不是病, 只是病徵. 所以慢/拖拉/唔識這些"病徵", 好多時有更直接的原因, 小朋友越細, physical 問題比 psycho 問題多. 好似我女, 一眼訓就亂來.

我覺得你女的一大堆問題, 你不要一次過處理. 一次點可以處理咁多問題?
不如你把問題分開兩方面, 一方面是自理, 一方面係學業.
自理方面放鬆一些, 例如那些執書包、拿筆袋、按簿寫字之類... 唔死得人就得啦. 咁你可以先當放下一些問題先,

學業方面, 建議你了解一下點解佢 " 唔識". 有時可能是體力問題, 有時是學的東西有沖突 (看你說你好像是學校教完你好像會再教一次), 有時會是想明白 (比如學英文 GRAMMER,小朋友都會想去明點解) 之類.  

另外看你描述, 你每天都用相同的方法溫書/做功課. 可否改下形式? 玩配對、作故事、比賽、等等等等
其實有些人是天生用不同方法記憶, 有些人用視覺(看書), 有些人用聽覺(你講佢聽), 有些人用行動(做exercise), 你可以發掘下她是那一種記憶類別. 再加上有趣的方法幫助記憶.

joeyxlma 發表於 19-2-1 15:08
其實你女几大?如果好細(初小), 會不會是體力問題. 如WEEKEND一早起身的表現會不會時正常?
你女藝術好EQ好, ...
唔死得人就得 ====> 呢個係我既座右銘。

好似我細女咁, 唔係話唔聰明, 仲要精過無尾蛇, EQ又高, 笑點又低, 成日都好開心, 不過係唔想溫書, 唔想練習, 鐘意享受生活, 咁你有乜辦法? 咪欣常下佢世界女既性格囉, 始終以後既人生, 識做人好過識寫字既。

同樓主我個囡好似, 不過我個囡仲嚴重啲, 佢仲要極怕羞, 細膽....當然都有優點, 就係音樂天份高

之後我帶佢去做皮紋分析, 個報告就話佢係"聽覺型",
所以教我要用"語言"去教佢, 例如要好仔細咁"講"俾佢聽個做法流程.
咁我發現真係有用.

因為我係 "視覺型"人, 所以我以前教個囡時, 都係"做"俾佢睇,
而且我個人唔係好鐘意講嘢, 亦好怕人地太多嘢講,
所以變左之前教佢所用方法唔啱, 用啱方法效果就好好多

而慢活係一種個性, 老實好難改, 家長唯有自己睇開啲.
佢緊張既嘢佢自然就會著緊

Belle_Piano    發表於 19-2-4 18:16

jone219 發表於 19-2-1 17:08
同樓主我個囡好似, 不過我個囡仲嚴重啲, 佢仲要極怕羞, 細膽....當然都有優點, 就係音樂天份高

之後我帶佢 ...

呀!我以為 賣綽頭 呃錢野。

咁你pm介紹我啦!我轉頭帶個老公去測試。

呢個對一世嘅 緊要啲。

yovin 發表於 19-2-1 18:18

我啲數唔好( 計得慢 數手指) 老公讀理科 一般account啲嘢 叫佢搞掂 然後我簽票票之前我多數 random 抽一、兩個 落手落腳計一次。

呢兩個星期 我前後講咗三次 今年出花紅 係獎賞性花紅 唔係一般花紅, 因為 日後長期服務金計法係唔一樣嘅。

掂之頭先一check...... 我老公完全冇聽入耳.

回覆 yovin 的帖子

係咪呃人我唔能夠肯定 , 始終有啲嘢要大個左先知, 指紋我同我個囡印完第一次之後, 我有啲唔肯定個結果, 所以我帶佢印多一次, 結果都係一樣, 而且第二次果間有package 大人都可以印一次, 所以我自己印左, 個分析都幾準.
我照pm 你, 不過我無好認真咁 search 過邊間好啲, 你可以再睇下

yovin 發表於 19-2-1 18:18

我係上網叫個女做Questionnaire 就check 到個女屬於邊種, 準唔準呢.... 起碼我覺我準.不過要大D既小朋友先做到, 我女是小六先做知.

回覆 joeyxlma 的帖子

我個囡3歲時去印, 因為我覺得佢"太特別", 特別難教, 我唔識教
好似咩都唔識, 又唔肯學, ABC教極都唔記得, 所以就試下
‹ 上一主題|下一主題