用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 点解我個囡咁蠢!
樓主: Belle_Piano
go

点解我個囡咁蠢!   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 19-1-29 11:29
講到教幾百次都唔聽,呢d亦好尋常。朋友教佢女洗手,佢話教咗10年,佢女都係一按洗手gel,唔搓就直接冲水。 ...

都係。有時父母對仔女成績要睇開D,無band1A中學讀就讀band1B或C,甚至band2。
如果只可讀band3,諗下佢有什麼專長再發展下。

lulumelody 發表於 19-1-29 11:43
都係。有時父母對仔女成績要睇開D,無band1A中學讀就讀band1B或C,甚至band2。
如果只可讀band3,諗下佢有 ...
但試問有幾多個家長可以跳出呢個心理關口?考過直私嘅, 都知道面試係用學術嚟定成敗, 假如小朋友強項不在學術, 就連門檻都入唔到...
然後就只能入讀D唔係(家長)理想嘅學校, 再愁吓小朋友以後人生路點行.....

vpo0615 發表於 19-1-29 11:59
但試問有幾多個家長可以跳出呢個心理關口?考過直私嘅, 都知道面試係用學術嚟定成敗, 假如小朋友強項不在學 ...
所以咪話家長自己要先諗通。我親戚得一粒仔, 佢成績唔係唔好, 不過係B3。佢阿媽好彩同我同區又識我, 我咪問佢對個仔有乜要求, 有乜願景。佢只望個仔唔學壞, 開開心心讀埋個中學, 以後學一技旁身。佢阿仔話大個想學爸爸, 做機電維修。咁我就介紹咗間校風唔錯既B2尾B3頭直資俾佢, 學費唔貴, 不過, 都叫佢記得帶個仔去參觀下。去完, 兩個都好鐘意。估計以佢阿仔既成績+操行, 自行應該係十拿九穩。

其實, 做機電維修技師, 隨時好搵過一般大學畢業生。

Belle_Piano 發表於 19-1-28 23:23
當然佢轉數唔高都係我生嘅
我都冇响佢面前話佢蠢
我只係覺得我好攰

你自己都好忟?其實你平日d情緒脾氣已經比你個大女看面色?小朋友點會感覺唔到?
相信冇人想自己蠢,醒唔醒或多或少有遺傳,做父母比d耐性去教,咁點都好,慢慢教,就算讀書唔夠叻,最重要唔好學壞,多d了解個女的內心世界,唔好成日話佢蠢,而家的小朋友已經比我哋個代叻咗好多。

lulumelody 發表於 19-1-29 11:43
如果只可讀band3,諗下佢有 ...

睇得開好緊要。

回覆 Belle_Piano 的帖子

有啲似係專注力不足嘅問題,如果有懷疑可以去做個專業評估

多謝大家唔同嘅提點/意見
我呻完都會繼續教佢
只係我真係好攰

我有諗過同佢發展下所長
佢唱歌跳舞都得
不過真係冇時間學

以佢做功課丶讀書嘅速度
加上星期六會上補中丶數嘅堂同主日學
星期日要凖備下星期嘅測驗丶默書
佢真係冇時間再上其他
我都覺得好矛盾
一方面想佢發展吓唔係學術嘅野
(可能對佢大個謀生有用)
但如果要上呢D堂佢D功課就攪唔掂

我真係羡慕有D佢嘅同學同家長
D小朋友四年级學琴已學到五级
做功課又,唔洗亜媽理
冇法啦
唯有睇開D啦

haihaimom 發表於 19-1-29 15:02

有啲似係專注力不足嘅問題,如果有懷疑可以去做個專業評估 ...

我之前同佢睇過家庭医生医生話我個囡D成績都唔係咁差
又未到有專注力不足喎

佢好似意思係如果成绩成日唔及格就可能有傾向係

Belle_Piano 發表於 19-1-29 16:29
我之前同佢睇過家庭医生医生話我個囡D成績都唔係咁差
又未到有專注力不足喎

專注力不足係會影響成績,但有好多依然成績好好,因為噤所以學校排唔到評估,要去到中學(課程好需要專注力)先發現,我唔係話你小朋友係,只係想提一提你。我聽過森美個訪問,佢話自己大個咗先知自己有。佢會考成績都好好(理科),但佢就話自己記性唔好,一啲有邏輯嘅嘢就冇問題,背台詞就覺得幾困難。

haihaimom 發表於 19-1-29 17:06
專注力不足係會影響成績,但有好多依然成績好好,因為噤所以學校排唔到評估,要去到中學(課程好需要專注 ...
明白。唔該哂。

little_yolky 發表於 19-1-29 09:30
呻完就算了, 其實你把口無講, 對眼已經俾佢知道你話緊佢蠢了。我會安慰自己, 佢蠢係因為似老公囉。
...
睇左你個post開心左好多
我老公係成日有意冇意讚自己醒果D…
成日同個囡講埋D大道理…

Belle_Piano 發表於 19-1-29 16:25
我呻完都會繼續教佢
只係我真係好攰

自己教係好勞氣。比上不足,比下有餘就算了。

猴子爸 發表於 19-1-29 10:38
有沒有認真了解過小朋友的內心世界?他們可能已經充滿恐懼,厭惡,擔憂等等,很多時“慢”,“分數低”, ...
點解恐懼? 兩隻嘢話我可以用對眼殺死人喎。有一次, 我响度發呆, 散漫既視線不經意望住阿細個方向, 後來佢同我講返, 佢當時做緊功課, 以為我望住佢, 個樣好惡, 佢好驚, 即刻個腦係咁loop自己做錯乜呢? 佢話嚇餐死。

C6都成日話我:好心你發呆個樣唔好好似諗嘢咁啦!

Belle_Piano 發表於 19-1-29 16:25
我呻完都會繼續教佢
只係我真係好攰
至於話攰, 係呀, 個個阿媽都好攰架。

唔駛羡慕同學仔阿媽既, 靜靜雞話你知, 我大女都係你口中唔駛理做功課/溫書果隻, 仲要係一年班開學已經唔駛理。除咗主動溫習, 仲會主動預習, 係咪好完美啦。非也。佢除咗讀書好D之外, 其他真係成個港女咁架, 勁公主病, 佢同學&同學仔阿媽一D都睇唔出既, 呢D稱之為你見人好, 人見你好而已。所有仔女, 都緊有幾樣難頂嘢俾阿爸阿媽歎既。

如果真係攰, 去做下body massage + 通淋巴, 勁舒服, 出嚟又係一條好漢。

PRmamee    發表於 19-1-30 09:01

我會支持你俾囡囡繼續唱歌跳舞,學術方面,温左都吾好,不如索性吾好温.
成功感係人生好重要的一環,亦都關係到她的自我形象,到青春期時,唱歌跳舞好可能係令佢响朋輩中建立自信的項目,不要放棄呀!

Olympian 發表於 19-1-29 09:56
好似我仔啊!  我仔小4了,我已經放棄叫他左手㩒簿寫字。你check 功課個程序,我個仔都唔會做得到 ...
我同你一樣放棄左好多原有的堅持,如果唔係對住呢類人真係死好多細胞
佢交齊功課,考試前同佢溫下書,其他乜都唔理了。
希望每天開心渡過 ;-)

GreenMaDad 發表於 19-1-29 19:53

我會支持你俾囡囡繼續唱歌跳舞,學術方面,温左都吾好,不如索性吾好温.
我都同意,溫左都唔好不如索性唔好溫。資質有限,可能死溫爛溫只係多o個三幾分,倒不如唔要o個三幾分,做下d其他野。
不過做父母,真係好難放低呢一個堅持。
希望每天開心渡過 ;-)

GreenMaDad 發表於 19-1-29 19:53

12分贊同。唔知楼主知唔知蘇樺偉既故事?

Belle_Piano 發表於 19-1-28 23:23
當然佢轉數唔高都係我生嘅
我都冇响佢面前話佢蠢
我只係覺得我好攰

你囡咁似我果個。我英文科搞了幾年也未搞好。頭一兩年默書要重覆温幾廿次都唔記得,只能將勤補綴,人哋温一兩小時,佢要温一星期。再讀上去,學深啲grammar, sentence structure, tense, 無得死記。課外練習做5,6 本,測考同無温一樣。past tense 問,全部present tense 答,結果成part 無分,真係嘔血。我現在外判出去俾人教。老師觀察佢一排,話佢做練習好正常,但一做卷就好緊張,無信心,可能我以前成日捉佢錯處喎。叫我要多啲讚賞佢(其實見到佢派嘅卷真係好難讚得落 )。補了半年,佢成績係好了少少少少,至少無再跌。多了讚佢,佢現在也免為其難看下英文書,雖然還是很薄很薄的英文書。

我諗如果俾佢去上唱歌跳舞班
佢一定好開心
不過就一定响學術方面會再跌
做功課讀test會更加唔專心

佢而家D成绩成日都得六十幾分(六十分及格)
久唔久就唔及格一次
真係怕左佢呀
‹ 上一主題|下一主題