用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 点解我個囡咁蠢!
樓主: Belle_Piano
go

点解我個囡咁蠢!   [複製鏈接]

識兩個ADHD小朋友,其中一個成績好(A), 另一成績差(B), 但我反而喜歡B多好多,他們兩個平常跟正常人一様,我估是ADHD 比較輕微的情況。我覺得 A本身心地不太好,都不知從那裏講起,感覺上他的媽媽很着重成績,因A成績好,所以他媽媽好像不太管教 A, 現在的情況是 A近來很喜歡講粗口,都不知道他父母知不知這點....B媽媽當然擔心B成績,但感覺上B媽媽比較着重管教B,所以對我來説,B是一個有禮貌的小朋友。
而且,A很少笑容,B反而常常笑。

我想説的是, ADHD 是一個要處理的情況,成績好壞不可強求,但管教仍是很重要,父母給予的價值觀等等對小朋友的影響仍然很大!

GreenMaDad 發表於 19-2-18 19:53
識兩個ADHD小朋友,其中一個成績好(A), 另一成績差(B), 但我反而喜歡B多好多,他們兩個平常跟正常人一様 ...

SENS/ADHD都有嚴重與輕微之分,識個嚴重ADHD仔,阿媽本身是學校訓導主任,外人覺得佢阿仔好百厭唔識教,但其實佢已經好用心地教。

supermom1 發表於 19-2-18 21:12
SENS/ADHD都有嚴重與輕微之分,識個嚴重ADHD仔,阿媽本身是學校訓導主任,外人覺得佢阿仔好百厭唔識教,但 ...

天意弄人。

訓導主任媽媽 生過 重A 百厭星仔仔。

媽媽一定好難受。

不要為囝囡設限

mshopuiyin 發表於 19-2-20 10:34
天意弄人。

訓導主任媽媽 生過 重A 百厭星仔仔。

咩人生個重A都辛苦,無辦法。自己骨肉唯有努力幫佢。

回覆 Belle_Piano 的帖子

我明白的, 我都係在職媽媽, 唔好放棄呀!!每個人(小朋友)都係獨一無異的! 我認為沒有小朋友, 只有懶小朋友!我大o個個而家中學, 自己攪(之前都有私補)! 細o個個比私補跟進度, 自己都會跟d功課

加油呀!

父母係長憂99的!!

sumsum2010 發表於 19-2-20 13:37

我明白的, 我都係在職媽媽, 唔好放棄呀!!每個人(小朋友)都係獨一無異的! 我認為 ...

多謝你!我會加油了!

記得一個小故事講過一個道理:工廠的產品只要合格就可以出廠了,所以如果你對大女的要求放到合格就得,你一定會放鬆很多。而且你大女如果讀小學都咁辛苦,何必一定要區升返同系的中學呢?搵一間區跳一跳可以讀得開心嘅中學就大家都冇咁辛苦。而且區的長處也可以重點培養,讓區有所特長,其他功課合格就好

Belle_Piano 發表於 19-1-29 23:27
我諗如果俾佢去上唱歌跳舞班
佢一定好開心
不過就一定响學術方面會再跌

我唔認同妳呢個講法,區上唱歌跳舞班開心,妳最好比區去,對學術方面一定有正面的影響,唔一定是會再跌。因為當區找到自己開心有興趣的目標,區一定肯努力,你只需適當時候提一提區,要考唱歌跳舞的證書也需要四個基礎科的成績,區有動力去搞好主科自己都想讀好,一定會比你拉牛上树的效果好

Belle_Piano 發表於 19-1-28 20:24
我覺得每晚都要同佢地做功課,(由其同個大囡)晚晚攪到9:30-10,星期日都一樣(要温書凖備星期一丶二默書 ...

我仔有讀障+ADHD,每日做功課都要用好長時間,因為要做吓比佢休息吓或拆開一part part做,至於默書我要重新用唔同顏色筆寫過比佢容易啲溫,每晚只可以溫小小,積小成多,路好漫長好辛苦架,但都見佢有進步既,所以媽媽慢慢嚟,搵多啲唔同方法教,加油!
今年佢都轉咗去一間比較多完化多活動既小學,仲入咗校隊,自信心增強咗好多,我對佢要求好簡單,每次默書、測驗、考試要盡力溫習,合格就可以了。

Yanamami 發表於 19-1-30 00:38
禁要上網search下……

我都唔知,剛剛睇完,睇到我眼濕濕.
我個仔小一,情況比樓主似乎還更糟,我暫時還未找到我仔比較叻嘅一面.正煩惱要不要做學習困難評估,老實說,真系教到個人好攰,但系我個心都系諗緊,究竟要點先可以幫到佢,見到佢考完返黎嘅成績,我就好擔心佢會對自己更加無自信.滿腦子都系想幫佢嘅想法,但又無從入手,因為佢應付功課都做到八點,吃埋飯已經夠鐘訓覺.
樓主,我非常理解你感受,當你真系太攰了,嘗試叫自己放開d,不要對她要求太高,放過佢等於放過你自己,我都正嘗試,叫自己唔好太在乎,要理解小朋友感受.講就易做好難,唯有慢慢調整自己心態.樓主要加油(emoji)(emoji)

回覆樓主:

看見這個post, 好有感受。我未睇晒, 但好能感覺到樓主的擔憂。我和老公讀書都好順利, 從沒有想過大女如此難教。之前諗唔到, 幫佢找了間傳統女校, 宜家未貼底都接近了。同佢溫書, 就像九個煲五個蓋, 搞掂一樣, 其他的就唔掂, 到教識另一樣, 原本識的又忘了。 默書ok, 做卷就好似過山車咁, 6x、7X、8x乜都有, 簡中就有一兩次唔合格。好灰心、又無助, 花好多時間喺佢到, 屋企除了佢溫書, 乜都唔使做。好多時因為幫大女讀書, 忽略細佬, 細佬語文能力及認知都比同期大女强, 就好擔心花大多時間在大女身上, 沒有時間教細佬, 埋沒了細佬, 好內咎, 好怕害埋細佬。

yubaba 發表於 19-3-19 23:08
看見這個post, 好有感受。我未睇晒, 但好能感覺到樓主的擔憂。我和老公讀書都好順利, 從沒有想過大女如此難 ...

一人教一個可以嗎?例如你教細佬,爸爸教大女

Belle_Piano 發表於 19-1-28 23:23
當然佢轉數唔高都係我生嘅
我都冇响佢面前話佢蠢
我只係覺得我好攰

我明呀!
有時真係好嬲!自己用了10 倍教導,孩子都一樣係咁,有時連啲簡單到無得解釋嘅字佢都唔識,字典都查到爛了!但教完,明天又唔記得,要再查呢!

picalo 發表於 19-3-20 08:03
一人教一個可以嗎?例如你教細佬,爸爸教大女

宜家細佬兩歲半, 可能大D就要一人一個。唉! 大女細個時都好醒, 都唔知幾時開始變到咁, 睇番佢細時D相, 成個樣、眼神都唔同晒。

yubaba 發表於 19-3-20 12:19
宜家細佬兩歲半, 可能大D就要一人一個。唉! 大女細個時都好醒, 都唔知幾時開始變到咁, 睇番佢細時D相, 成 ...

如果係咁,你要考慮吓係咪你的教法或者學校的教法好唔適合佢?或者佢有乜嘢身體上或感統上的嘢需要你幫佢。

小朋友變蠢其實比較少,一般係心散拖低成績多d。

yubaba 發表於 19-3-20 12:19
宜家細佬兩歲半, 可能大D就要一人一個。唉! 大女細個時都好醒, 都唔知幾時開始變到咁, 睇番佢細時D相, 成 ...

有冇研究過係咪太多功課測考,太攰,力不從心?又或者係邊方面失分?大意?唔理解?定記性問題?

Belle_Piano 發表於 19-1-28 20:23
仲有好多其他野教佢好多次,教到我呕血。好似寫野叫佢左手要噤住本簿等本簿唔好走來走去,呢樣野呢幾年教左 ...

每個人長處都不一樣,小朋友最忌比較。知道你工作也辛苦,但你這種想法,姐姐會感受到,也會覺得好hurt。

babypig2017 發表於 19-3-21 04:59
每個人長處都不一樣,小朋友最忌比較。知道你工作也辛苦,但你這種想法,姐姐會感受到,也會覺得好hurt。
...

咁點解不少學校,由小到大,用同一標準(同一份卷,同一行為標準)來衡量學生?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 shadeslayer 的帖子

一個社會,教育咁多學生,始終有成本的考慮,現存的方法算係比較cost effective。
一個家庭,一對父母教育一兩小朋友,傾盡一生的時間和心力,可以做好好多。
‹ 上一主題|下一主題