用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 点解我個囡咁蠢!
樓主: Belle_Piano
go

点解我個囡咁蠢!   [複製鏈接]

Belle_Piano 發表於 19-1-31 21:46
回覆 Redbean88 的帖子

佢係讀Band 1小學。比起其他同類形學校,佢呢間都唔算叫谷。因為係津校,可以講話 ...

樓主, 比小小時間, 自己去放空, 放鬆一下 ! 

我2個CASE也類似,
家姐幼稚園開始已經唔洗點埋,自動波做功課
亞妹幼稚園開始已經等我回家先做
又係做什麼也慢10拍 (不是半拍咁小)

家姐教她/叫她做,也叫到火都來,打比我投訢

但亞妹就是能力差好遠,一天一地 ! 

亞妹要不斷慢慢step by step咁教,跳半步都唔得 !
教到你..嘔血 !
試過我口講完, 係HAVE, 過了一陣他仍未寫
我話她: 重什麼唔寫
她答: 我都唔知邊個字係, 點寫呀 !
我笑左...................係喎, 你未應到個HAVE 字.....  !
之後要用手指住個字, 比她去教, 真係少一個好微細動作, 都教唔到她

老師也是這樣說,
好笑,小一考試老師讀埋提目,都見她O咀,知道她不明,但又不可以說太多 !
但我見她一路一路進步中, 雖然仍然是紅

因家姐一向讀書強, 成日比人, 比較她同家姐
但我會補回她的信人, 成日讚下她, 等她開開心心去返學

但輸成績不輸人, 有讀未為輸
書有排讀, 先唔好輸信心

PS。 她大概是讀寫小朋友

Felix223 發表於 19-2-11 17:48
你睇定d先,希望你小朋友唔係。

Thx

yovin 發表於 19-2-11 07:00

其實Olympian都講得中肯。任何藥物→無需要,就唔應該吃。

謝謝你嘅分享。
你嘅分享令我諗通了
我仔唔係ADHD, 佢係ASD, 固執程度甚為影響佢跟我哋/同學關係,還有其他方面,而且越來越嚴重。上次睇政府,曾建議比仔食藥,但當時我仍在考慮中,常覺得係自己問題,因為忍受不了仔而令佢要食藥,依家我明白食藥其實唔係因為我,而係因為佢需要,食咗藥,無咁固執,放開啲,相信對佢做人都會好啲。

subb 發表於 19-2-12 10:06
樓主, 比小小時間, 自己去放空, 放鬆一下 ! 

我2個CASE也類似,
我屋企都係家姐讀書強, 阿妹心散讀書弱。不過, 我哋無得比較, 因為佢兩個好極端, 家姐只有讀書強, 其他一切嘢都唔掂, 相反, 阿妹只有讀書弱, 其他嘢好交待, 對事物有好奇, 又會幫手做嘢, EQ又高, 把嘴又甜, 有乜事, 我哋都會交待阿妹, 唔會交待家姐, 因為家姐好似不食人間煙火, 與世無爭咁, 乜都唔理。

S-Kwok 發表於 19-2-12 14:03
謝謝你嘅分享。
你嘅分享令我諗通了  
我仔唔係ADHD, 佢係ASD, 固執程度甚為影響佢跟我哋/同學關 ...

https://youtu.be/Rkkw8RhH9ck

回覆 Belle_Piano 的帖子

家中2個例子

1  3歲才開口講野,返學唔啋人,堂課永遠做唔曬,每日罰留堂做,二年級時老師叫家長帶佢去驗下,睇下係咪弱智。20年後,27歲考到博士學位,現在是大學教授。

2  幼稚園時所有野都系全班學得最慢的一個,差不多每樣野老師要在每日午睡後的同學自由活動時間再單對單教佢,甚至有治療師話4歲幾但認知只有2歲幾,佢check下智力好d wor ,但因為當時有另一專業人士意見相反,並建議評估,結果智力無問題,系sen而且有幾嚴重的感統問題和執行能力問題和大小肌問題,經過多種訓練,三年級漸漸睇到改善,當中最主要原因是大部分感統問題解決了,令他可以專心和可以定下來接收信息,改善執行能力令他接收信息後可以正確行動,這些都令佢有自信,挫敗感減少了,自然會慢慢進步。現在高小,名次系 上游,校長睇返佢記錄,都話睇到由一年級開始系不斷進步。

所以,我覺得樓主不要心急,先了解小朋友特質,針對問題,另外,其實有時家長情緒也影響小朋友的表現

little_yolky 發表於 19-2-12 14:49
我屋企都係家姐讀書強, 阿妹心散讀書弱。不過, 我哋無得比較, 因為佢兩個好極端, 家姐只有讀書強, 其他一切 ...
真係一樣呀 ! 我兩個又係超過極端, 我地唔比, 人地比呢 !
我99/姑仔特別喜歡問他們測考多少分,  之後我要同妹妹補補心腦健康..

LeeCC 發表於 19-2-13 07:30
我件細咪係, 大多是感統問題 !
由K3開始做各種訓練, 我要自費呀, 慘公
到現在小二已經進步好多, ...日日進步..

LeeCC 發表於 19-2-13 07:30
可能係因為樓主小朋友已經P4了, 去到高小, D嘢深咗, 差異就更明顯。因為我家都有一個P4係咁, 不過我壓力細D, 因為target只需要入到B2個pool, 入返聯繫就得。

subb 發表於 19-2-13 09:22
到現在小二已經進步好多, ...日日 ...
我個由k3 到小二上職業治療跟進感統問題,自費,洗錢好似倒水,但睇到有進步
好彩言語治療和社交班排到政府和ngo,還有學校有駐校言語治療 ,省好多錢

LeeCC 發表於 19-2-13 12:00
我個由k3 到小二上職業治療跟進感統問題,自費,洗錢好似倒水,但睇到有進步
好彩言語治療和社交班排到政府 ...

真係超級例水, 當時又排到評估
重要D 學科補習, 小一返而有學校比服務
最近學校教育心埋學家評了她, 不是讀障, 小三又無了服務... !
我都唔知開心定唔開心好... !

真係唔知倒到幾時...

Belle_Piano 發表於 19-1-28 20:23
D中文詞語教極唔識…講解左好多次作左好多條填冲都唔識做
數學呢两次test份卷真係冇難度…同之前學校功作纸 ...

其實好明白你的心情!你形容的和我那個一樣。
學校也見我見到我很煩。去做了個test,因為學校說可能需要轉介給special needs!覺果他是個所謂的gifted child。老師都很surprise. 但是很老實說我到現在都還沒看到gifted 在哪裡?數學一塌糊塗。
但是冷靜下來,不理他一會,反而發覺他的優點和特別的長處。

沒辦法,有這樣的小朋友就自己適當時候自我調節一下心情。就期望有一天會好一點
成功的人很多小時候都差的把自己的媽媽給氣死的。自我安慰一下吧。

沒有這樣的小孩的父母,希望你們要嘛別出聲,要嘛就別說難聽的話。大家是父母,不需要傷害別人來讓自己感到優越!

回覆樓主:

既然樓主用同樣既方法/説話重複又重複,囡囡表現都冇乜改善,咁可能方法唔啱了。就算你繼續日日夜夜咁哦佢提佢都唔會改變呢個狀況。

大女體能好,比佢玩多d,去公園,打多d千秋對提高專注力好好,聽過一個講座,比小朋友去公園玩一個小時先做功課,效果會好好

多謝各位意見。
亦知道I’m not alone.
我而家會带個女去參加D提升感统嘅訓練
希望有幫助

subb 發表於 19-2-13 09:22
到現在小二已經進步好多, ...日日 ...

請問你小朋友去邊度訓練的?
唔該

kelly6688 發表於 19-2-17 11:37
請問你小朋友去邊度訓練的?
唔該
JOINT過好多機構, 仁濟, 協康, 小童群益會, 博思X, 博X思等等 !
不過主要是仁濟及博X思 !

S-Kwok 發表於 19-2-12 14:03
謝謝你嘅分享。
你嘅分享令我諗通了  
我仔唔係ADHD, 佢係ASD, 固執程度甚為影響佢跟我哋/同學關 ...
請問這樣跟感統有什麼關係?

sweetpotatocat 發表於 19-2-18 09:48
請問這樣跟感統有什麼關係?

我唔係好明, 我refer緊嗰post係關於食藥喎

‹ 上一主題|下一主題