用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 点解我個囡咁蠢!
樓主: Belle_Piano
go

点解我個囡咁蠢!  

yovin 發表於 19-2-9 19:24

中四途中好轉,有好多同學+街外人⇒就好似你咁講,我仔偷偷地 ...

你仔而家無事就好了,睇到我都心驚驚。

有需要一定係睇醫生。你仔的case係一些情况,但無必要為求改善成績或行為問題而食藥,亦唔係少見。

Jane1983 發表於 19-2-9 20:06
你仔而家無事就好了,睇到我都心驚驚。

有需要一定係睇醫生。你仔的case係一些情况,但無必要為求改善成 ...

係……明白的!

我都係樂觀嘅人,
好多谢你關心啊 !香港地真係人間有愛。

Thank you so much

Jane1983    發表於 19-2-9 20:42

yovin 發表於 19-2-9 20:04

我唔係虎媽,直係勸大仔停學一年,出國休養下,顺便看看外國学 ...

好心痛...唔明點解會咁嚴重...多謝你的分享 ....

Olympian 發表於 19-2-9 22:46
好心痛...唔明點解會咁嚴重...多謝你的分享 ....

病嘅野, 真係冇得解!有時感冒都可以死人 。況且ADHD係腦嘅問題,就更複雜……

上面內容加插左,寫好少少,深入少少。
我之前 應承個EK大家,日後佢好番,會出一個post去詳細分享。

都感謝你的共鳴!

祝大家
健康 富貴 開心 美麗!

Thank you very much.

yovin 發表於 19-2-9 23:27

病嘅野, 真係冇得解!有時感冒都可以死人 。況且ADHD係腦嘅 ...

突然間想起少少嘢 ,可以講多啲.

食咗藥之後, 我個仔有一日同我講: 媽咪呀! 我對眼而家冇zoom前zoom後啦.

後來對話中才發現, 他由細到大 每看一樣嘢, 都要好似相機咁,zooming一番才看得清。
但由於 佢唔知自己有病, 所以 他以為人人都係咁。

試想想: 上堂看書再看黑板, 要不斷zoom前zoom後, 係幾咁累嘅事。

資優嘅ADHD, 強迫症下ADHD(強迫自己做好),會小學成績好+守規舉,但完來背後好有正常人想不到的問題發生…… 好似個仔以上嘅情況, 行為冶療係冇辦法幫到的。大部份專業報告, 都係解釋腦部嘅問题, 至於細節上嘅影響 真係吃藥後自己先知。

不過也有好多本身根本唔係ADHD而被誤診。

yovin 發表於 19-2-10 03:02

突然間想起少少嘢 ,可以講多啲.

所以 即使日常唔影響到人 甚至成績好 都可能要食藥。因受影響最大 就係佢自己。

而且診斷後最後大嘅發現係, 我個仔唔可以揸車。 好彩及早知道, 否則 害咗其他人就弊喇。

之前帖友講嘅老師,一定係對ADHD有深入認識or身邊至親有此問题,才會緊張。針拮到肉就會痛呀!

可惜, 如果睇政府 由懷疑到見到醫生, 起碼要一年半時間,仲要祈求醫生唔係求其嗰種。所以我有能力睇私家,已經係好幸福。

一路以來,我同大仔當上一個課程去睇件事,學多D嘢係好事(正常人就無得學), 天將降大任於斯人也,希望日後用佢自己嘅經歷去幫到更多人。所以我都好樂觀下。

yovin 發表於 19-2-10 03:03

所以 即使日常唔影響到人 甚至成績好 都可能要食藥。因受影響 ...

我亦作出最壞打算,最嚴重都係無左個仔。自己都係帶個仔來世上嘅器具而矣,全家(包括佢自己)都盡哂力啦!如果個天要攞番,佢咪唔洗挨苦,還清罪孽。我一樣會積極樂觀去為自己而活!

出事救佢嗰次,我在病床上都有流過淚,不過好快就定清自己方向,反而仲要安慰返關心我嘅身邊人。

yovin 發表於 19-2-10 05:54

我亦作出最壞打算,最嚴重都係無左個仔。自己都係帶個仔來世 ...

你好堅強,睇到我眼濕濕
我女今年K2,覺得佢唔夠專心,容易有careless mistakes
老師話上堂集會有時周身郁
但冇離座冇騷擾人
我覺得佢ADD,因為亦多口
考慮6歲check
一心想食藥,但老公唔想
會share this post to him

picalo 發表於 19-2-10 18:17
你好堅強,睇到我眼濕濕
我女今年K2,覺得佢唔夠專心,容易有careless mistakes

只係你覺得ADD,醫生都未睇,就"一心諗住食藥"!唔係呀嘛?!

K2 careless mistakes,周身郁咩咁奇?

睇下d副作用先,真係有需要先好諗。

https://topick.hket.com/article/1704342/%E5%B0%88%E6%B3%A8%E5%8A%9B%E4%B8%8D%E8%B6%B3%E8%A6%81%E9%A3%9F%E3%80%8C%E8%81%B0%E6%98%8E%E8%97%A5%E3%80%8D%EF%BC%9F%E8%97%A5%E5%8A%91%E5%B8%AB%E6%8B%86%E8%A7%A3%E8%97%A5%E7%89%A9%E5%89%AF%E4%BD%9C%E7%94%A8

你好堅強,睇到我眼濕濕

其實Olympian都講得中肯。任何藥物→無需要,就唔應該吃。

過有無需要就應該由專業醫生評估。但一個精神科醫生未必咁穩陣,起碼要找多個去診断評估及建議,而評估结果要吃藥→如經濟許可再找第三個 double confirm。因為A仔藥HK大路都有兩三種類,有一種唔可以自己去停藥嘅;有一種抽筋唔吃得……等等。
揾醫生要check清楚醫生背景,因为精神科 咁多種類, 最好就搵返多做A仔嘅精神科醫生。

千萬唔好找濫開藥嗰D,嗰D係for去谷爆成績嘅極端父母。

呢個係講A仔基因出錯
http://www.adhd.hk/web/subpage.php?mid=17

yovin 發表於 19-2-11 07:00

其實Olympian都講得中肯。任何藥物→無需要,就唔應該吃。

呢個係講A仔腦部發展
https://yoursclinic.pixnet.net/blog/post/171242787-%E6%B3%A8%E6%84%8F%E5%8A%9B%E4%B8%8D%E8%B6%B3%E9%81%8E%E5%8B%95%E7%97%87(adhd)%E7%9A%84%E8%85%A6%E9%83%A8%E5%92%8C%E6%AD%A3%E5%B8%B8%E4%BA%BA%E6%9C%89%E4%BD%95%E4%B8%8D

睇每一篇文章或者每一本書, 一定要睇埋寫嗰位醫生嘅 資料 和 銜頭。

http://www.adhd-life.rocks/2018/01/blog-post.html
好似上面呢一篇嘅,內容會令人明白。 但係其實 文章下面(註以下所有細字)先係彩蛋,而佢文章所參考嘅Dr.ThomasE.Brown才是兒童A仔權威。
http://www.brownadhdclinic.com/aboutdrbrown/
我都追住佢書和videos嚟睇: 而家都仲睇緊佢近期嗰本。

☆ADHD最可怕不是本身,而是誘發出其他精神病

有缘的大家共勉之。加油!

Yanamami    發表於 19-2-11 12:07

yovin 發表於 19-2-11 07:37

呢個係講A仔腦部發展

呢個引出Alan Wachtel,MD講有關吃A仔藥嘅重點:
https://www.smartkidswithld.org/getting-help/adhd/untreated-adhd-lifelong-risks/

我今日 放完假 返工啦!

Olympian 發表於 19-2-10 21:41
只係你覺得ADD,醫生都未睇,就"一心諗住食藥"!唔係呀嘛?!

K2 careless mistakes,周身郁咩咁奇?

會睇醫生,會去睇私家
6歳啦
當然唔想食藥啦
但成日發白日夢其實好危險

你好堅強,睇到我眼濕濕

好多小朋友都係咁,好動不代表係A仔。
仲「一心想食藥」?
有時候,D細路上了小學就會學懂有規矩,冇成日發日夢...

yovin 發表於 19-2-11 07:37

呢個係講A仔腦部發展
人体真係好奇妙,大腦更係神秘莫測。-个笑容禁简单,其实牽动面部幾多組肌肉同神經?專注做-件事,原來个腦係度multi-tasking......

醒目開學勳章

yovin 發表於 19-2-11 07:00

唔好意思,想問下醫生點樣斷症? 只憑觀察行為情緒定用其他方法?例如mri?
仔仔結果要食乜嘢藥?淨係食控制adhd藥(e.g. ritalin, strattera之類)定其他控制情緒嘅藥?

無論如何,希望你仔仔能早日康復!

October. 發表於 19-2-1 19:43
年紀越大越覺得做野唔洗咁趕咁快,咁快做完又點呢?一生人食幾多著幾多整定既,活在趕命中冇咩意思。 ...
快D做完咪做下一樣囉.....................office好多嘢排住隊等住做, 唔做快D點得。

Felix223 發表於 19-2-11 10:21
好多小朋友都係咁,好動不代表係A仔。
仲「一心想食藥」?
有時候,D細路上了小學就會學懂有規 ...

希望不是ADD 啦

picalo 發表於 19-2-11 17:35
希望不是ADD 啦

你睇定d先,希望你小朋友唔係。

bobbob 發表於 19-2-11 12:31
唔好意思,想問下醫生點樣斷症? 只憑觀察行為情緒定用其他方法?例如mri?
仔仔結果要食乜嘢藥?淨係食控 ...

我已收藏本帖,忙完再仔细說明!

因為我睇咗三個醫生, 所以都有唔同嘅診断過程、方法!

我睇第一個醫生嘅時候, 係循 抑鬱症 方向去求診的。
由於當時刻不容緩, 但所有兒童/青少年精神科醫生都要推兩星期或以上。

結果 ,我只能book到去睇一個精神科醫生,但多睇老人 抑鬱症嘅醫生。 醫生好好, 個booking位係我求返嚟嘅。……………………有空詳述!

估唔到,都有家長s留意嘅!太好了,無白費心機。

謝謝祝福!