用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 点解我個囡咁蠢!
樓主: Belle_Piano
go

点解我個囡咁蠢!   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 19-2-1 08:15
而且有D人真係天生慢活既, 佢哋先長命, 因為天生唔緊張, 慢慢嚟。香港人成日俾人話行步路都咁急係咪趕住去 ...
年紀越大越覺得做野唔洗咁趕咁快,咁快做完又點呢?一生人食幾多著幾多整定既,活在趕命中冇咩意思。

Belle_Piano 發表於 19-1-28 20:23
D中文詞語教極唔識…講解左好多次作左好多條填冲都唔識做
數學呢两次test份卷真係冇難度…同之前學校功作纸 ...

其實樓主都有幾個白字

belgiumchoco 發表於 19-2-1 21:00
其實樓主都有幾個白字

大家答你答佢 好多時語音輸入 費事返check 就會出現錯別字

回覆 Belle_Piano 的帖子

我教對仔女做功課都經常遇到咁上下嘅情況,勁嬲勁激氣,唯有經常提醒自己:
呢個世界無學唔識嘅小朋友,
只有唔識教嘅家長!

有時試下唔同嘅方法,因材施教,每個小朋友性格,吸收方法,思考方式,都各有不同,努力!

Belle_Piano    發表於 19-2-4 18:17

little_yolky 發表於 19-2-1 08:15
而且有D人真係天生慢活既, 佢哋先長命, 因為天生唔緊張, 慢慢嚟。香港人成日俾人話行步路都咁急係咪趕住去 ...
同意。我個囡慢條c利。你急佢唔急,同埋佢好樂天…呢D都係佢嘅優点。佢應該會好長命…

yovin 發表於 19-2-1 08:43
massage 中要刮沙(中國式), 成個背脊鬆曬, 你會感覺到, 之前咩住個好重無型背囊放咗落嚟 嘅感覺。
不過 ...
多謝你介绍。等我去試下先。想問吓老師傅有冇女師傅嘅呢?

joeyxlma 發表於 19-2-1 15:08
其實你女几大?如果好細(初小), 會不會是體力問題. 如WEEKEND一早起身的表現會不會時正常?
你女藝術好EQ好, ...
多謝你。我個囡已小四。
你提供左好多好嘅建議。
我會試試。
Thx!

yovin 發表於 19-2-1 18:18

呀!我以為 賣綽頭 呃錢野。
俾你笑c左

Belle_Piano 發表於 19-2-4 18:10
多謝你介绍。等我去試下先。想問吓老師傅有冇女師傅嘅呢?

女班師傅底 ; 全店only2個男師傅, 一個專整賺甲(內嵌甲), 另一個多做腳底 或 者要好大力嘅男人客人。

October. 發表於 19-1-30 21:44
蠢唔蠢,唔係以學業成績來判斷呀。

見過有小朋友幼稚園時被校長講過,反應慢,言下之意小朋友唔醒目,令到 ...

我囝幼稚園K1時又係比班主任話佢比其他同學反應慢,當時都好唔開心架! 到K3畢業上台攞獎沒有佢份,只有在台下坐睇人攞獎;但當升咗小學時,小一第一次派成績表時老師話佢考級一,當時嘅反應係我同阿囝都嚇到目盯口呆你眼望我眼,大家都不敢相信,直到現在小六成績都係名列前茅哩!

Belle_Piano    發表於 19-2-5 08:29
October.    發表於 19-2-4 23:55

yovin 發表於 19-2-4 19:09

女班師傅底 ; 全店only2個男師傅, 一個專整賺甲(內嵌甲), 另 ...
唔該哂

Belle_Piano 發表於 19-1-28 20:23
D中文詞語教極唔識…講解左好多次作左好多條填冲都唔識做
數學呢两次test份卷真係冇難度…同之前學校功作纸 ...

有冇 check 過小孩是否有問題

回覆 BCDJP 的帖子

之前以去家庭醫生處睇過佢話我囡D成績都唔係好差姐
唔算係有問題噃

Belle_Piano 發表於 19-2-8 22:26
回覆 BCDJP 的帖子

之前以去家庭醫生處睇過佢話我囡D成績都唔係好差姐

我開頭都係你咁諗,因我老師都係咁我講,話成績好就唔駛擔心仔是否有專注問題。

咁早日撞到個街坊,佢仔現在小三,讀區內一線小學,一向考級廿幾左右,試過中文及英文級一。阿媽唔識教,功課自己完成,只補英文。

佢一年班時,老師話佢仔有專注問題,但佢仔每天放學都會自動自覺完成功課。咁我果時就話:你仔無問題,老師才有問題。

最近碰面,小朋友已經係3年班,佢老師依然話佢專注有問題,話佢上堂兩頭望,考試好多唔小心,錯嘅野都係識嘅,要睇下專注有無問題,有就食藥 。我話:咩唔係成績好就唔洗理嘅咩?佢話老師唔係咁睇,而家排緊期評估。

Olympian 發表於 19-2-9 10:33
我開頭都係你咁諗,因我老師都係咁我講,話成績好就唔駛擔心仔是否有專注問題。

咁早日撞到個街坊,佢仔 ...

咁我問其實你仔係咪騷擾到老師和同學?佢話無。老師仲對佢仔好好,又教佢仔考試要圈keywords減少careless mistakes.

咁我只好同佢講,評左得個知字,食藥就唔好諗...

都唔知咩世界...成績咁好老師都話要食藥

Olympian 發表於 19-2-9 10:39
咁我問其實你仔係咪騷擾到老師和同學?佢話無。老師仲對佢仔好好,又教佢仔考試要圈keywords減少careless  ...

自理ok、成績ok、上堂無騷擾人,食咩藥呢!藥有三分毒,唔係補品呀。

October.    發表於 19-2-9 11:33

Olympian 發表於 19-2-9 10:39
咁我問其實你仔係咪騷擾到老師和同學?佢話無。老師仲對佢仔好好,又教佢仔考試要圈keywords減少careless  ...

親身經歷

大仔小學成绩好,有操行獎,精英班。P2一考就琴5级,P3、4去北京出赛代表.
我知他有小問题,如4歲時用左另一隻碗就唔吃飯,再反枱。就係見成绩好無投訴,又唔想 label,諗住大個會好。

中一至三,入拔尖數班,兩次全勤獎。

中四病發仲話發就發,可能各科深入去教,加上2個好朋友轉校,他壓力大下成日留淚,老師话考试時邊做邊流淚,有時語無倫次,有次仲唔認得我。总之鬼上身咁啦!

初時以為压力下抑鬱症,但3個醫生断診下:是ADHA中其中一種,必须立刻吃藥加行為冶療,而且高危添。

所以成绩好都可以A仔。如果細時吃藥跟進,就唔會一發咁大獲,好彩同學們+老師+社工幫手

yovin 發表於 19-2-9 19:11

親身經歷

但有些小朋友得不到支援
甚至被誤解下→咁大個先病發,好易 空中飛人。

如果2個醫生以上話吃藥, 就一定要食, 因為ADHD係好易诱發埋其他精神病!
if真係A仔,即使未嚴重,通常醫生不一定開藥。但唔好抱住大個就好的心態⇒细個時都要定期check住,或進行行為冶療。

Ps.大仔病好轉中,仍吃藥,不哭了。我都OK.

咪就係家家有本難念的經囉

Jane1983 發表於 19-2-9 11:26
自理ok、成績ok、上堂無騷擾人,食咩藥呢!藥有三分毒,唔係補品呀。

中四途中好轉,有好多同學+街外人⇒就好似你咁講,我仔偷偷地自己停藥。

吃下唔吃,加快病重, 一星期內突發, 急轉直下……仲整到我都見血入埋院(為了救他)。 就係咁先至前後拖咗成年,才可以好轉。

正常嘅也會你咁講,但請各位大眾以後不要這樣说!有乜事立刻看醫生,唔一定吃藥,可行為療冶。有時家長親子上小组,就學會怎樣處理 和 學到看病發前的端倪。

yovin 發表於 19-2-9 19:24

中四途中好轉,有好多同學+街外人⇒就好似你咁講,我仔偷偷地 ...

我唔係虎媽,真係勸大仔停學一年,出國休養下,顺便看看外國学校會否更適合佢。

係大仔自己俾壓力自己,係要考DSE,正常番病情,隱定下來時,仲要我幫佢找補習追中四成績要報答老師和同學。
已经同大仔講好⇒讀唔掂,就放慢腳步,大不了重讀又重讀都支持,阿媽阿爸唔需要你養,只求你健康不用望住本書滴眼淚就好了!

我仲俾左呢度一個網友例子佢睇(廿歲考會考上大學嘅EK網友分享)。都多谢呢位EK之友!

所以另一個帖咪講請補習事宜囉!D 9O後補習老師個個都好好。

Thank you very much。
‹ 上一主題|下一主題