用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 点解我個囡咁蠢!
樓主: Belle_Piano
go

点解我個囡咁蠢!  

little_yolky 發表於 19-1-30 12:14
我同你都唔係好人嚟, 小朋友唔鐘意我哋。

不止孩子,試想下下屬做一千件好事不讚,做錯一件便摌上天花板,下下問點解下屬做不到如自己一樣。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 Belle_Piano 的帖子

咁不如係運動發展例如游泳,第時仲可以做女私教練,好多學生比學費㗎!

happyheart 發表於 19-1-30 13:36
回覆 Belle_Piano 的帖子

咁不如係運動發展例如游泳,第時仲可以女私教練,好多學生比學費㗎! ...
你講得啱
我都有諗呢方面佢又真係游水都唔差嫁

Elenalan 發表於 19-1-30 13:14
你小朋友遇到個好老師

多謝! 我也覺得好好彩。

picamama 發表於 19-1-30 09:46
唱歌跳舞絕對揾到食,佢EQ高人際好,將來教人又得,表演又得。
我見D芭蕾舞學校,大把人學,攪下表演又大 ...

我個囡又確實唔怕表演嫁之前佢上過芭蕾舞同爵士舞
不過上小一就cut左

你講你啱
為持好嘅關係最重要

shadeslayer 發表於 19-1-30 13:15
不止孩子,試想下下屬做一千件好事不讚,做錯一件便摌上天花板,下下問點解下屬做不到如自己一樣。
...
以前係咁喎, 所以我好難頂依家D 90後, 完全係兩個世界既人嚟。

建議樓主上網睇返套舊片"小孩不笨"

Belle_Piano 發表於 19-1-30 13:52
我個囡又確實唔怕表演嫁之前佢上過芭蕾舞同爵士舞
不過上小一就cut左

....

回覆樓主:

家長真係需要或者做得到,係學業上扶持小朋友,計到盡都係小一至中一二,拉到盡8年,一吓就過。

好多時,升咗中學,學校唔發電郵比家長,科目又深又多,你想幫佢温亦無能為力。

little_yolky 發表於 19-1-30 14:00
以前係咁喎, 所以我好難頂依家D 90後, 完全係兩個世界既人嚟。

唔好話90後,我幾十歳也頂不順呢種態度。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-1-30 15:29
唔好話90後,我幾十歳也頂不順呢種態度。
有D咁既事.............我又覺得好正常喎...................

little_yolky 發表於 19-1-30 15:36
有D咁既事.............我又覺得好正常喎...................

心理上難受唔在講,這種處事方式鼓勵「唔做唔錯」,壓抑創造力和自發性。更令員工諗自己係未搵錯工,自己做的事情公司不需要。

蠢唔蠢,唔係以學業成績來判斷呀。

見過有小朋友幼稚園時被校長講過,反應慢,言下之意小朋友唔醒目,令到人哋阿媽暗然神傷,但小朋友小學後,越讀越好,BAND1成績升中,中學成績更加卓越,一個被以為唔係聰明既人,但人哋讀書好得。

見過更多CASE係,明明為人話頭醒尾,牙尖嘴利反應快,但讀書讀極都讀唔好,咁呢類人蠢唔蠢呢?好多時人各有長短,善長既野唔一樣,真係同蠢唔蠢冇關。

回覆 October. 的帖子

乜個幼稚園校長咁講嘢?一個4、5歲的小朋友可以幾醒扒?所謂反應慢亦可能係性格比較內斂,唔等於係鈍。

見到你哋嘅留言令我諗翻起我女細個讀書嘅情況,同你哋講嘅一模一樣。自行入了區內的Band 1小學,幼稚園是愉快學習那些,一升上小一成個世界唔同晒!成績中英數都好差,我發覺咁樣落去唔係辦法,唔係我逼死佢就佢激死我,日日同佢溫習都好辛苦。我想比時間佢慢慢成長,但學校唔會畀時間你去慢慢進步。而且我都唔想一個六歲嘅小朋友從此對學習失去興趣,所以一年班學期尾幫佢轉校轉左去一間好遠好遠嘅私立小學。呢間學校唔出名,但係屬於鼓勵學習,不互相比較嘅另類小學 。(不是國際學校,是不大強調個人成績的英文私小)

成個小學成績應該中等,因為成績表無分數等級,只有學習能力評估,所以我都唔知佢排幾多。
詳情我唔講啦,最主要想講就係佢轉左校之後,少了讀書壓力,變得自主地喜歡看書尤其是英文書故事書。中學我俾佢讀返傳統嘅英文中學。起初佢中文、數學程度比傳統小學的差一些,但因為佢英文相對好,升英中對比那些中文小學來的同學,佢會更易掌握學科,後來愈讀愈有進步。

小學、中5之前佢都無補過習,DSE前一年先開始上大型補習社的精讀班,今年她已是港大的二年級學生。

我想分享嘅係小朋友發展唔一樣,有啲早有啲遲,家長只能盡力營造一個好嘅學習環境和進步空間,之後讀唔讀到書要佢地自己努力。

愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

shadeslayer 發表於 19-1-30 13:15
...

下屬做到自己一樣, 就唔會做下屬啦!
若要人似我除非兩個我。

Belle_Piano 發表於 19-1-30 13:47
你講得啱
我都有諗呢方面佢又真係游水都唔差嫁

其實囡囡條命機好呀, 有個咁緊張咁錫佢嘅媽媽。

蠢唔蠢唔好咁快下定論,十歲八歲人仔炸! 哪怕真係蠢又如何?我细個住過分租房仔,幼稚園為了串錯orange俾阿媽打到 煎皮拆骨, 嗰種痛我到而家都仲記得, 包租婆沖埋尼攬住我,求我阿媽唔好打啦!然後小學考37/40……到現在老公都成日話我蠢。又如何?我入大学到開始到現在覺得好開心、好幸福咪得囉。

原來做人好簡單: 凡事睇好嗰邊去感恩, 衰嗰邊就當天將降大任於斯人也, 然後預留最壞打算,就ok㗎啦!

反正人人嘅結局都係一樣㗎啦, 總會他朝君體也相同。開心一秒就賺咗一秒, 而且家家有本難念的經,好攰時去想攰都係親子樂趣

yovin 發表於 19-1-31 04:16
其實囡囡條命機好呀, 有個咁緊張咁錫佢嘅媽媽。

蠢唔蠢唔好咁快下定論,十歲八歲人仔炸! 哪怕真係蠢又 ...

大咗就冇呢種樂趣㗎啦。 其實香港人好多都好攰㗎啦,我自己想着: 全家有手有腳健健康康 不用依賴別人生存 已經好幸福㗎喇。
你睇下 我而家凌晨四點 都做緊公司嘢 趕埋年, 個腦實曬 先上嚟EK 發噏風。 幾好呀! 至少 做香港人 仍然可以上網 又有言論自由 城市又先進, 攰啲都抵呀。

加油!互勉之

Jane1983 發表於 19-1-30 22:58
回覆 October. 的帖子

乜個幼稚園校長咁講嘢?一個4、5歲的小朋友可以幾醒扒?所謂反應慢亦可能係性格比較 ...
我都係咁諗,好多時反應慢係内向性格、納言、怕醜、行為有自己既節奏,并不等于人蠢鈍,果位小朋友睇住佢整體表現越大越佳。

October. 發表於 19-1-31 09:16
我都係咁諗,好多時反應慢係内向性格、納言、怕醜、行為有自己既節奏,并不等于人蠢鈍,果位小朋友睇住佢整 ...

其實樓主應該過唔到自己,驚囡囡上唔到中學部。

October.    發表於 19-1-31 21:26