用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 点解我個囡咁蠢!
樓主: Belle_Piano
go

点解我個囡咁蠢!  

haihaimom 發表於 19-3-21 13:23
非常同意,不過事實亦唔係每間一條龍學校都俾空間學生按自己步伐成長。都聽唔少。
...

咁係掛羊頭賣狗肉。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 19-3-21 09:20
應該唔會無啦啦變蠢既,要諗下點解?
太保護佢,所以乜都快過佢?
打機?

我認我太緊張, 令佢做乜嘢都驚。但唔迫佢, 佢又唔著緊。

Belle_Piano 發表於 19-1-28 20:24
我覺得每晚都要同佢地做功課,(由其同個大囡)晚晚攪到9:30-10,星期日都一樣(要温書凖備星期一丶二默書 ...
感受到你好炆.............

唔係個個讀到書....  唔好再逼啦.... 放手啦

回覆 yubaba 的帖子

delete

miujoey 發表於 19-5-8 17:10
回覆 yubaba 的帖子

看來小朋友成績又不是太差啊. 只是小學不要那麼緊張, 我地一條龍,拎呢d成績大有人在,  ...

..

Belle_Piano 發表於 19-1-28 20:23
D中文詞語教極唔識…講解左好多次作左好多條填冲都唔識做
數學呢两次test份卷真係冇難度…同之前學校功作纸 ...

我都深深體會同明白樓主嘅困難, 我女都係今年小一, 入小學前同佢做咗評估,話佢係有限智能。 而家試過兩次測驗一次考試 ,都係唔合格。 之前已經用好多時間同心機同佢溫習 ,其實佢都掌握到八九成, 但去到做卷嘅時候老師都有話佢會唱歌,玩文具唔做卷。 佢嘅心態係一啲都唔緊張自己嘅成績, 唯一好嘅就係佢記性好好,平時默書基本上 差唔多次次都有90-100分, 但係一講到要應用好似數學嗰啲,咁就死曬!
仲有成日俾老師投訴上堂唔專心,唱歌畫畫, 我地話又話過,打又打過,都唔知點樣教我個女。 有陣時真係諗係咪咁就一世呢?!     

智商是遺傳

panda0721 發表於 19-5-9 11:30
我都深深體會同明白樓主嘅困難, 我女都係今年小一, 入小學前同佢做咗評估,話佢係有限智能。 而家試過兩 ...
如果真係發覺唔係讀書材料,會唔會根據本身潛質,盡快培養佢其他興趣,發展為另類專材,例如,跳舞,唱歌,畫畫,設計等等。

Osiana 發表於 19-5-9 21:25
如果真係發覺唔係讀書材料,會唔會根據本身潛質,盡快培養佢其他興趣,發展為另類專材,例如,跳舞,唱歌, ...

係呀,正如你所講,我地都係咁樣諗。知佢鍾意畫畫,就俾佢參加畫畫班。起碼比佢做d自己鍾意嘅嘢,有冇壓力又有成功感。但係而家先小一,有排捱!

我覺得幫小朋友建立自信真係好重要,
小時候小朋友特別缺乏自信, 什么也做不好, 可能是因為在傳統家庭中長大, 長輩們的批評教育害了他,
因為這樣我去讀了有關教育的課程, 發現讚賞真的可以改變一個小朋友,
現在 我小朋友可能成績不是最好的, 但做任何事上也有自信, 藝術, 音樂, 運動也能取得好成績。
小三才是學習的關鍵時刻, 因為到了小三開始他們才真定懂得好多道理, 所以希望你也別氣餒, 給更多的耐心, 我相信孩子們真的會來越好的.

zenobiawong 發表於 19-5-10 10:49
我覺得幫小朋友建立自信真係好重要,
小時候小朋友特別缺乏自信, 什么也做不好, 可能是因為在傳統家庭中長 ...

多謝你嘅鼓勵,大家一齊努力(emoji)(emoji)

回覆 Belle_Piano 的帖子

只是小學, 媽媽不要太緊張, 如果放好多時間成績進步不大的話,不如撥一些事間比佢玩一D有興趣既運動,增強自信心,又可減壓. 對身心都健康. 找到一樣令佢有自信的事可能成個人會唔同曬.   

回覆 panda0721 的帖子

加油 加油! 相信他們都是會進步的孩子。

我都深深體會同明白樓主嘅困難, 我女都係今年小一, 入小學前同佢做咗評估,話佢係有限智能。 而家試過兩 ...
點解小-前會去做評估? 幼稚園老師建議?

Osiana 發表於 19-5-10 12:16
點解小-前會去做評估? 幼稚園老師建議?

因為女兒本身言語發展遲緩,喺CAC有跟進開,跟住舊年五月收到佢哋電話話幫佢做一個小學入學前嘅評估。

今天陪小朋友做功課,又勾起了和樓主類似的傷感。

如果小朋友是sen ,反而可以輕鬆,因為有藉口天資不足。但小朋友的表現平平庸庸的,雖然犯的錯很平常,可能很多小朋友也會犯,但當平凡的一員,絕對做不到band 1(頭三份一)。
想推資質平庸的小朋友上 band 1,真係吃力又無助。

lcyesther 發表於 19-5-10 21:02
今天陪小朋友做功課,又勾起了和樓主類似的傷感。

如果小朋友是sen ,反而可以輕鬆,因為有藉口天資不足。 ...
唔好氣餒! 有d小孩子係遲d開竅,有d係中後段先發力。  唔係個個都嬴在起跑線。
做好自己,最重要係親子關係,比分數更加重要!

Belle_Piano 發表於 19-1-28 20:24
我覺得每晚都要同佢地做功課,(由其同個大囡)晚晚攪到9:30-10,星期日都一樣(要温書凖備星期一丶二默書 ...

其實點解要咁樣話個囡?小朋友資質總會有高有低,而且亦有自己學習嘅進程,冇得勉強。
況且唔好介意,其實媽媽嘅中文都唔見得好,係「公司」唔係「工司」!仲有係「擔心」,即使簡體字都係「担心」唔係「怛心」啊!會唔會係媽媽你成日自己都唔小心教錯呢?

默書每次有90-100分仲想點?仲要打佢?
媽媽試吓比多啲鼓勵少啲責罵啦。