用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 19/20年度 李國寶取錄嘅同學仔歡迎大家進嚟 ...
樓主: 静宝宝cici
go

19/20年度 李國寶取錄嘅同學仔歡迎大家進嚟  

IloveJJ 發表於 19-1-30 13:59
4月12日唔係已過咗大抽獎遞表嗎?我見你哋話4月,其實係點呢?
4月12應該未過, 我哋4月12至家長會。

4月12日唔係已過咗大抽獎遞表嗎?我見你哋話4月,其實係點呢?

五月初。呢份簡介有講。

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSA%20leaflet%202017-19%20web-TC.pdf

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

IloveJJ 發表於 19-1-30 14:04
哦!原來咁,我以為遞咗表先,咁咪可以等大抽獎又攞住個位囉?
唔可以, 因為佢4月發出咗offer, 你註冊咗, 佢4月內會將名單上呈教育局, 咁你就算交咗大抽奬, 教育局都會自動同你抽返起的。
過去只有最後一輪李國寶可以咁做, 又玩大抽奬又hold直資位, 因為佢哋係有一輪過咗上呈日期至註冊的。今年點玩就唔知了。

IloveJJ 發表於 19-1-30 14:13
或者學你話齋,先唔收,跟著有人放棄,再call你waiting, 咪可以囉!
無聽過聖提可以喎, 佢哋只係遲出offer, 出咗之後都會一次過上呈教育局, 我估都係4月內。如果最後有位, 都會留返叩門。同李國寶過往情況唔一樣, 李係有幾次收生, 最後一次收生註冊日係响名單上呈之後, 所以先可以又hold 位, 又抽奬, 其他學校應該無咁既情況。

統一派位
  • 選校日期為2019年4月上旬至5月初

回覆 shanshanbaby 的帖子

上年經驗比你參考: Waiting list收的最早係2月13日開始收到電話通知

kangaroo1101 發表於 19-1-30 16:26
回覆 shanshanbaby 的帖子

上年經驗比你參考: Waiting list收的最早係2月13日開始收到電話通知
謝謝

little_yolky 發表於 19-1-29 09:13
如果李國寶將名單上呈教育局, 唔係需時較耐, 而係根本無得轉。到時, 7月放榜會顯示你派咗去李國寶, 你只可 ...

恭喜你!

little_yolky    發表於 19-1-31 08:13

大家註冊沒?

静宝宝cici 發表於 19-2-10 15:25
大家註冊沒?

請問註冊左直資,到7月放榜時去叩門,咁派位證交得切嗎?

luiling 發表於 19-2-10 17:52

想知,如注册了直資,7月放榜想試叩津校,程序應怎樣,叩到才去直资取回学生资料表?謝謝!

今天是最後注冊, 大家注冊左未?

Eunicecat 發表於 19-2-14 15:55
今天是最後注冊, 大家注冊左未?

沒有,因為想等自行

luiling 發表於 19-2-10 17:52

程序係,7月初放榜當日你會有張派位證,視乎各直資不同要求,佢哋係要你係指定日期正式註冊,和交出你既派位證~~~

你可以係放榜日即刻開始去叩門,一旦有中學取錄,而你又交左派位證,就去番註冊直資取回派位證和放棄學位,再依新校指示去註冊。

放榜後係用派位證,唔係用先前果張學生資料表~~~

mcl203 發表於 19-2-14 16:58
程序係,7月初放榜當日你會有張派位證,視乎各直資不同要求,佢哋係要你係指定日期正式註冊,和交出你既派 ...

tks