用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行被學校收咗…
go

自行被學校收咗…

到7月公佈結果時,小學知唔知嗰學生係自行收定或是統一派位時收…?

有人同我講小學係知既,話號碼係有分别…有無人清楚呢…?

bbforever 發表於 19-1-28 13:17
到7月公佈結果時,小學知唔知嗰學生係自行收定或是統一派位時收…?

有人同我講小學係知既…有無人清楚呢 ...
不會知道的

有人同我講小學係知既…有無人清楚呢 ...
應該不知 , 除非自行嗰間不是大抽獎網內或甲部所選的學校

有人同我講小學係知既,話號碼係有分 ...

如果自行, 甲部及乙部都有填該中學, 小學係唔會知邊part入。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

應該係到你小朋友入咗中學之後, 教育局有份嘢俾返小學部校長, 入面有寫各畢業生既banding, 入乜學校。聽過文件入面有講係自行入定抽入, 但唔肯定。不過, 係strictly confidential既, 校長應該道理上唔會俾其他人睇, 即係, 你都唔會知。

little_yolky 發表於 19-1-28 13:50
應該係到你小朋友入咗中學之後, 教育局有份嘢俾返小學部校長, 入面有寫各畢業生既banding, 入乜學校。聽過 ...
做校長都好惨,每年要守咁多秘密…

nieualma    發表於 19-2-1 14:30
Joyceyim    發表於 19-1-28 14:34
pokinponi    發表於 19-1-28 14:16

小學相關人員會知, 但唔會話你知

王家爸爸    發表於 19-1-28 15:01
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-28 13:57
小學相關人員會知, 但唔會話你知
你覺得, 校長會話埋俾副校同主任知?

little_yolky 發表於 19-1-28 14:02
你覺得, 校長會話埋俾副校同主任知?
會知既人, 唔只校長一個, 但全部知道既人都要遵守EDB要求既保密協議 (除非唔想撈)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-28 14:04
會知既人, 唔只校長一個, 但全部知道既人都要遵守EDB要求既保密協議 (除非唔想撈)
係呢, 自行/抽奬入就有講啫, 唔知有無講話係叩門入呢。而且, 我真係好唔明, 既然有呢個名單, 咁學校就唔駛年年問返D畢業家長入咗邊間學校啦, 仲要公布D數據錯晒, 又賴話畢業家長無覆佢哋。咁其實佢哋用文件個數據咪得囉。

中學自己應該知

我見張祝珊每一年都公佈從甚麼小學收到學生,同埋係自行定抽入

我是護書簿

little_yolky 發表於 19-1-28 14:08
係呢, 自行/抽奬入就有講啫, 唔知有無講話係叩門入呢。而且, 我真係好唔明, 既然有呢個名單, 咁學校就唔駛 ...
學生派位名單小學一定有 (EDB交俾小學, 再有小學轉交俾學生, 所以學校點會唔知呀!), 不過學生最後有無去派獲既學校註冊或叩入其它學校, 呢D要學生家長通知返學校學校先知.

正如大學offer數不等於入讀人數

hkpapa852 發表於 19-1-28 14:13
學生派位名單小學一定有 (EDB交俾小學, 再有小學轉交俾學生, 所以學校點會唔知呀!), 不過學生最後有無去派 ...

咁呢份名單,會唔會有邊個學生是band幾的資料?定只有一個大數幾多%學生是band幾?定係小學只係憑學生獲派學校,估返邊個學生是band幾?

WinnieCatCat 發表於 19-1-28 15:10
咁呢份名單,會唔會有邊個學生是band幾的資料?定只有一個大數幾多%學生是band幾?定係小學只係憑學生獲派 ...

我朋友仔讀私校,直情講埋有幾多位是B1,好open~
我間學校都有逐個講邊個係band1,但係就冇公開band 1嘅數目~

bbforever 發表於 19-1-28 15:19
我朋友仔讀私校,直情講埋有幾多位是B1,好open~
我間學校都有逐個講邊個係band1,但係就冇公開band 1嘅數 ...

咁即學校係好清楚考第幾是band幾,唔應該存在估估下、大批邊緣人的情況?

WinnieCatCat 發表於 19-1-28 15:23
咁即學校係好清楚考第幾是band幾,唔應該存在估估下、大批邊緣人的情況?
...

我諗小學都係估算各位同學嘅bandibg,對於邊緣人都係會講係邊緣人。

回覆 WinnieCatCat 的帖子

但係小學得知學生的BANDING, 係校內的BANDING, 不是全港, 所謂「邊緣人」指可能係BAND 1尾, 擔心出了公海, 變BAND 2, 應該是這樣意思~

Shirleema 發表於 19-1-28 15:57

但係小學得知學生的BANDING, 係校內的BANDING, 不是全港, 所謂「邊緣人」指可能 ...
唔係。雙數年應該估得較準, 因為同之前一年用同一組數據。但都會有兩屆人數唔一樣情況。至於單數年, 因為有新pre-s1數據, 學校就真係要估估下了。

Shirleema 發表於 19-1-28 15:57

但係小學得知學生的BANDING, 係校內的BANDING, 不是全港, 所謂「邊緣人」指可能 ...

學校講嘅banding,如果無特別說明,我理解係本區banding。學校講係邊緣人,可能本區都已經係邊緣人。

醒目開學勳章

losoco 發表於 19-1-28 14:12
中學自己應該知

我見張祝珊每一年都公佈從甚麼小學收到學生,同埋係自行定抽入
聽過張祝珊是對自已交比教局的取錄名單,如那年自行收40個,名單上頭40個獲派位的學生就是是自行入的。