用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行被學校收咗…
樓主: bbforever
go

自行被學校收咗…

醒目開學勳章

Shirleema 發表於 19-1-28 15:57
回覆 WinnieCatCat 的帖子

但係小學得知學生的BANDING, 係校內的BANDING, 不是全港, 所謂「邊緣人」指可能 ...
學校會知道學生分別響區內同全港嘅banding,但始終年年有啲唔同,所以邊緣人難估啲

hkpapa852 發表於 19-1-28 13:57
小學相關人員會知, 但唔會話你知

小學定中學? 小學就易問!

Cliokohonda 發表於 19-1-28 17:31
小學定中學?  小學就易問!
關係好就易問啫,我班主任大公無私,好難係佢咀邊套到一點口風~

little_yolky 發表於 19-1-28 16:14
唔係。雙數年應該估得較準, 因為同之前一年用同一組數據。但都會有兩屆人數唔一樣情況。至於單數年, 因為有 ...

唔好意思,想請問今年6年级的是單數年定雙數年,謝謝!

維他魚 發表於 19-1-28 18:33
今年是單數年,用新數據~

回覆樓主:

自己知自己事,派位定自行入。

派位同自行揀既學校完全不同。

唉,連甲乙都不同。

nicolemummy 發表於 19-1-28 19:33
自己知自己事,派位定自行入。

派位同自行揀既學校完全不同。
我暫時來講到統一時,都諗住揀返自行1或2,無諗過轉牌頭~

bbforever 發表於 19-1-28 19:18
今年是單數年,用新數據~

謝謝!

bbforever 發表於 19-1-28 13:17
到7月公佈結果時,小學知唔知嗰學生係自行收定或是統一派位時收…?

有人同我講小學係知既,話號碼係有分 ...

唔會知!但我朋友知,因為自行跨區,大抽獎甲,乙都只填本區,無填自行嗰間。

mama_papa 發表於 19-1-28 16:22
聽過張祝珊是對自已交比教局的取錄名單,如那年自行收40個,名單上頭40個獲派位的學生就是是自行入的。 ...
唔洗聽聞,張祝珊真係每年公布各小學在自行/大抽獎有幾多人入

醒目開學勳章

Chenglc 發表於 19-1-28 20:44
唔洗聽聞,張祝珊真係每年公布各小學在自行/大抽獎有幾多人入
我知,我都是東區網,我只是回覆張祝珊點樣分學生是自行定抽獎入。

維他魚 發表於 19-1-28 18:33
今年係單數年, 2019升中, 唔駛報pre-s1分, 但就要用2018年既新數據。

little_yolky 發表於 19-1-29 09:00
今年係單數年, 2019升中, 唔駛報pre-s1分, 但就要用2018年既新數據。
想請問單數年Pre-S1?2018數據...係.......?

little_yolky 發表於 19-1-29 09:00

謝謝

嘩....清楚晒. 多謝你!!
希望每天開心渡過 ;-)

Tingting1019 發表於 19-1-29 09:38
想請問單數年Pre-S1?2018數據...係.......?
每屆P6同學, 係用對上兩次pre-s1成績計banding, 而教育局規定每逢雙數年考, 所以今年係用2016, 2018兩年數據。但單數年都會考, 好多中學會用個成績作為分班試, 但成績唔會用作小學師弟妹既banding數據。

little_yolky 發表於 19-1-29 10:13
每屆P6同學, 係用對上兩次pre-s1成績計banding, 而教育局規定每逢雙數年考, 所以今年係用2016, 2018兩年數 ...
明白了,感謝

little_yolky 發表於 19-1-28 14:08
係呢, 自行/抽奬入就有講啫, 唔知有無講話係叩門入呢。而且, 我真係好唔明, 既然有呢個名單, 咁學校就唔駛 ...

學校應該放榜日派入學証之前都知晒啦,洗咩等家長覆派邊間呀,除非系大部份學都系考直資私校啦,一有offer都會報比學校吾參加抽獎的

angiehouse 發表於 19-1-29 16:21
學校應該放榜日派入學証之前都知晒啦,洗咩等家長覆派邊間呀,除非系大部份學都系考直資私校啦,一有offer ...
叩門呀。我哋學校好遲先出, 唔係出第一時間果個, 等埋D家長回覆, 但家長又唔理佢。就算係直資、私校, 放榜時派位證都有寫架。