用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學樂器--小孩子特質
樓主: rinarina
go

學樂器--小孩子特質  

主要係小朋友本身要有小小興趣老師可以針對小朋友性格去提高佢地興趣,改善弱點等都好緊要

Charlotte_mom 發表於 19-1-29 13:33
有琴底易學其他樂器,true
但我都分享下失敗例子
我女學琴十幾年,曾兩次學小提琴,,都係鋼琴老師介紹嘅老 ...

講得冇錯,每樣樂器都有唔同的困難處。

我仔學弦樂,拉弓手勢,力度和指法位置唔啱都變左音

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-12-17 10:33
學音樂孩子係陶冶性情,令腦筋及手腳靈活運用的一種,不用刻意為有什麼目的而去學習. 有否琴底去學其他是否 ...
咁如何知道有沒有興趣?可以培養嗎?

pamelaywy 發表於 19-1-31 10:30
呢個topic 我最想分享,因為我已經經歷左三次

大仔已經十四歲,一樣樂器準備考LT, 另一種準備FT, 係APA do ...
幾時出續集呢?

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-12-17 12:25
我覺得孩子對某樣事物的興趣,在於會否自然主動去做某樣東西. 我估計孩子對音樂吸收得快那些,應該從在媽媽肚 ...

父母讚賞和肯定、成功感的確是萬靈丹,不過我唔會over/empty praise.
至於你提出的培養方法,父母想孩子在無意中get some 音樂 exposure,我覺得也ok.

和pamelaywy 苗術,有很多地方背道而馳(不是說那一個好d/正確d),eg, 父母是音樂盲,between the lines, 應該兒子不會很主動去練,當然佢可能係音樂資優萬中無一

pamelaywy 發表於 19-1-31 10:30
呢個topic 我最想分享,因為我已經經歷左三次

大仔已經十四歲,一樣樂器準備考LT, 另一種準備FT, 係APA do ...

期待前輩繼續分享!

另外請教大家,如果孩子係視覺學習型:睇譜、拍子ok, 但永遠對音色、音準不敏感。應該點樣輔助佢學樂器?或者挑選乜嘢樂器會比較適合?謝謝

babieblue 發表於 19-12-19 15:44
期待前輩繼續分享!

另外請教大家,如果孩子係視覺學習型:睇譜、拍子ok, 但永遠對音色、音準不敏感。應 ...

多聽,睇住譜聽

回覆 LeeCC 的帖子

您好,發覺我囡囡也是這樣,聽完歡喜既歌自己彈返出來,我也以為正常,現在正搵好老師,請問可否介紹給我嗎?

MrBeast 發表於 19-12-17 11:54
咁如何知道有沒有興趣?可以培養嗎?
有成功感就有興趣。有些少成就自然有

成功感。有一定技巧和成績

就叫做

些少成就

即是先經過漫長、苦悶的練功時期,然後有表演機會、比賽機會,有進步就係鼓勵。

參加樂團,好有幫助。

回覆樓主:

可以畀小孩上you tube 看下不同樂器演奏,或去不同樂器班上trial class.不過學樂器其實不是小孩子有咩特質,而是老師教得好不好。正如學中英數常,如果老師教得有趣味,小孩又喜歡個老師,學習那就事本功倍。所以找個好樂器老師十分重要。

rinarina 發表於 19-1-28 10:54
大家可以分享下,是如何替小朋友選擇樂器呢?或如何從小培養他們?另外, 能成功一路堅持學樂器的小朋友,會 ...

可以問下小朋友 ,佢哋都有主見。 最初我想畀阿女學鋼琴 ,因為佢表姐學緊 ,不過佢冇興趣 ,佢話要學結他。 學左幾堂小結他, 但佢嗰陣時太細, 撳不到啲弦線,冇再學。 上到小學 ,起学校學吹單簧管, 佢又好鍾意喎, 都有自己練習,又畀佢誤打誤撞入咗管樂團 。屋企細,擺唔到一座琴, 另外小提琴係要按住小朋友成長要換size,但係單簧管丶長笛基本上係買咗就唔使換 ,錢都要考慮

angel128 發表於 19-12-26 11:48
回覆 LeeCC 的帖子

您好,發覺我囡囡也是這樣,聽完歡喜既歌自己彈返出來,我也以為正常,現在正搵好老師 ...

最後搵唔到搵到好老師教你囡囡?