用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學樂器--小孩子特質
樓主: rinarina
go

學樂器--小孩子特質   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

有琴底易學其他樂器,true
但我都分享下失敗例子
我女學琴十幾年,曾兩次學小提琴,,都係鋼琴老師介紹嘅老師,一個指揮級老人家,住我家附近。我女學左一年無興趣,覺得好唔鐘意不停重複做同一樣野,因鋼琴識睇譜,彈落果粒音一定岩;但小提琴提歪少少、弓法錯少少個音都唔同所以要不停練到完美,我女唔鐘意
十年後,又另一老師,今次係演藝級年輕男,較講得笑,但我女一樣勉強捱左一年考到3級以後完全唔肯掂,原因都係差唔多
所以勉強無幸福,試過兩次咩都夠皮,應該無第三次了
亦想解釋,識鋼琴唔等於其他樂器輕易上手。始終每一種要擺落去練嘅功夫都唔一樣

rinarina 發表於 19-1-28 10:54
大家可以分享下,是如何替小朋友選擇樂器呢?或如何從小培養他們?另外, 能成功一路堅持學樂器的小朋友,會 ...

我自己有學琴,小學3年級至到中四。
有個好老師係關鍵,老師一移民,搵唔到好老師,加上當年要準備會考,咁就停咗。

一個好老師能令你進步,主動練琴,突破困難。
我手唔大,好多位置都有啲難handle. 老師會有指引去點練習。

做咗人阿媽,我無刻意叫阿仔學樂器,因為我知佢零興趣,毫無動機。

回覆樓主

女幼稚園開始去通利音樂班,知道她喜愛音樂,k3開始學琴,幾年來進度普通。二年級開始學長笛,喜愛但老師唔得,轉了好幾個老師,入了樂團後對音樂興趣越來越濃厚。被音樂圍繞,連鋼琴也進步了。

非常同意老師很重要,本來快要放棄,轉了老師後進步得很快,主動練習不怕苦。

回覆樓主

我都有學樂器既煩惱,我女K3學左小提琴年半,但唔係好鍾意,所以進度好慢,上堂唔專心,我打算小一轉學另一種樂器,但又唔知學咩好。

有咩樂器適合6歲開始學,容易攜帶,消費唔會太貴(包括樂器價錢、學費),又可以參加樂團?我本身無學過樂器,唔係太識,希望大家可以分享。

另外,聽人講細細個學管樂容易哨牙,係咪真呢?

caca316 發表於 19-1-28 12:29
你小朋友覺得長笛 和Piano 哪種較難掌握?

應該piano , 因為用雙手雙眼handle 雙譜

鋼琴係樂器之王, 小提琴係樂器之后, 好多人話最難係呢兩種樂器了
我仔攪唔掂雙手handle雙譜, 所以學唔掂鋼琴而放棄
反而學單簧管唔練都跟到進度

呢個topic 我最想分享,因為我已經經歷左三次

大仔已經十四歲,一樣樂器準備考LT, 另一種準備FT, 係APA double major
我覺得佢係天生嘅,唔知點解細細個就好豐富音樂知識
我倆公婆音樂盲,只係四歲比佢上通利音樂班,之後兩樣樂器都係Tom Lee
但上音樂班時有比較,明顯見到佢學得好快,一彈就彈到,隔離位手指位都未搵到
後來發現佢聽過一首歌,可以自己彈番 melody,再自行配chord,當時得4-5歲
請教過人,覺得佢應該有天份,轉左個有級數的老師
當時嚟講好貴,零級都收緊數百元一個鐘
但後來覺得物超所值

選樂器方面,鋼琴是因為上音樂班,加上細,選擇唔多,先學鋼琴
另一種是跟學校,佢自己選

我個人經驗,要小朋友堅持落去,有幾樣重要的事
1. 至少要唔討厭,最好係熱愛,我見過有啲真係,彈得咁辛苦唔知為乜
2. 有料到同無料到嘅老師係有分別的,有能力應找個更好的,貴未必一定好,但貴都仲有人學(除少量騙子),係有原因。因為仔當年細,我有好長時間陪佢學琴,由通利、琴行仔老師,到APA 畢業生、美國音樂學院碩士、HKPhil.樂手,到教授級老師,我都睇過點教。只可以講句,是有分別的。我會打個比喻,名師學生唔一定會贏比賽,但有啲老師嘅學生,其實點練都唔會贏,呢個係音樂層次嘅問題,點都唔會改變。
3.是滿足感。練琴是漫長、沉悶同孤獨的過程,那怕是最愛音樂的人。所以小時要俾滿足感同同儕佢,參加比賽不為升學定虛榮,係一份努力嘅滿足,樂團、演出亦是,群體音樂活動是社交,也是動力。仔而家十幾歲,每天都樂團樂團,學校嘅街外嘅,那團火只加無減
我仲有二仔同三女,下回繼續

pamelaywy 發表於 19-1-31 10:30

大仔已經十四歲,一樣樂器準備考LT, 另一種準備FT, 係APA do ...

請繼續分享!好想知道你的心得!

你大仔真的好叻好投入,看得出他非常享受音樂!(我女應該和他同一個樂團)相信你們付出也不少!

大仔已經十四歲,一樣樂器準備考LT, 另一種準備FT, 係APA do ...

好似我個仔甘,佢都係4歲幾聽到咩歌都可以彈返出來,再配chord,當時我以為個個學左幾個月琴的小朋友都係甘,好正常的,直至一個有八級鋼琴的朋友聽到,佢話,唔係架,至少佢自己八級都做唔到聽完首歌彈返出來啦,叫我換老師,唔好再系琴行跟剛剛考到八級的新仔老師學,轉了一位音樂系畢業主修鋼琴演奏的老師學 ,一年間突飛猛進

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

其實我一直好奇點解甘多小朋友可以同時應付2種樂器,而且都得優異成績。

小朋友一日的時間有限,放學回來做功課,玩下玩具,看書,練琴,連休息留白放空或去公園的時間都幾乎要放棄。想請教能應付自如的小朋友是否犧牲了哪些活動呢?每天時間怎樣分配呢?

我明白每個小朋友資質,專注力不同 ,所以我不期望可以有優異成績

彈得咁辛苦唔知為乜

好同意,阿女學咗兩年琴,唔叫唔練,上堂愈來愈冇心機,拉牛上樹咁,我最近都cut咗佢,廢事倒錢落海,叫佢學其他樂器都唔肯,冇音樂細胞、連興趣都冇..... 反而鍾意運動,教練點嚴點惡點操都繼續熱愛,所以興趣好重要,只係擔心一樣樂器都唔識對升中有冇影響.....

LeeCC 發表於 19-2-1 11:10
其實我一直好奇點解甘多小朋友可以同時應付2種樂器,而且都得優異成績。

小朋友一日的時間有限,放學回來 ...

其實係因為⋯⋯我個仔唔太練琴的 ==》講都無人信
我仔係sight read 型,新歌(唔係講緊BB級)第一次已經彈到七成
鋼琴佢一個星期都練唔到兩三次,每次肯定唔會長過一個鐘,所以我地一直hea 學
但佢又繼續彈到,老師又繼續叫佢考,於是乎hea hea 考都上到LT
佢只會比賽考試前練多少少(真係少少)
我同人講,我地仔考完AT先買琴,之前一直無琴,一直靠落琴行練半個鐘,講都無人信

佢做野超爽手,加上我對讀書無要求
佢唔駛點花時間合格升班我由佢
佢大把空閒時間,可以係小五一年煲晒全校圖書館嘅衛斯理,一日到黑上YouTube 聽classical

我完全唔覺得佢會因練琴而錯失咩

佢最忙只係團,學校中西樂合唱團,加埋自己街外團同APA 團
佢樂在其中,我只會叫佢cut
佢唔肯,咁我會話你搞得掂我唔理佢

pamelaywy 發表於 19-2-1 12:04
我仔係sight read 型,新歌(唔係講緊BB級)第一次已經彈 ...

其實我小朋友每日練習老師俾的功課都唔多過20分鐘,跟住就系彈佢自己中意的歌和作曲,不過一樣好的是佢每日堅持開下個琴彈下

佢唔系sight read 型,佢靠聽可以彈曬首歌

不過佢還有其他興趣和運動,也花了不少時間。現實系香港讀書,上到五年級,好難只係求合格升班啦,除非有中學的學校啦,所以點都要擺d 心機系學業上。

我認識一個小朋友懂2種樂器,也入樂團。未學第二樣樂器前,5歲人仔每日彈3個鐘鋼琴,六級比賽得honours。俾我就實在接受不到,小朋友的生活應該要平衡

pamelaywy 發表於 19-2-1 12:04
我仔係sight read 型,新歌(唔係講緊BB級)第一次已經彈 ...
哇,一共四個團,星期六日咪好唔得閒?

回覆 LeeCC 的帖子

係七個:學校中樂、弦樂、管弦樂、兩團choir 、外面團一團、APA 一團

pamelaywy 發表於 19-2-1 12:31
回覆 LeeCC 的帖子

係七個學校中樂、弦樂、管弦樂、兩團choir 、外面團一團、APA 一團
厲害厲害,佩服佩服

LeeCC 發表於 19-2-1 12:17
其實我小朋友每日練習老師俾的功課都唔多過20分鐘,跟住就系彈佢自己中意的歌和作曲,不過一樣好的是佢每 ...

時間分配的確非常重要!不是天份極好的話,認真學一樣樂器也要花很多時間。有時我也覺得小朋友太忙太辛苦。成績我沒有要求,只要肯練只參與(音樂及運動),小學階段我會由得佢。

fany 發表於 19-2-3 10:13
時間分配的確非常重要!不是天份極好的話,認真學一樣樂器也要花很多時間。有時我也覺得小朋友太忙太辛苦 ...

小朋友日漸長大,我只會提醒佢既然自己曾經訂下目標,就要向住目標進發,不要中途輕易放棄
‹ 上一主題|下一主題