用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學樂器--小孩子特質
go

學樂器--小孩子特質  

大家可以分享下,是如何替小朋友選擇樂器呢?或如何從小培養他們?另外, 能成功一路堅持學樂器的小朋友,會有什麼特質? (因眼見不少小朋友,去到小四便說不想再學就停了。)

回覆 rinarina 的帖子

我大女今年小二, 學鋼琴2年, 考左2級, 現學緊4級程度。另外今年開學開始喺學校學長笛, 上左大概10堂左右, 暫時學識2首歌。我見佢都會自動自覺去練習, 雖然間唔中都會求其練, 但都應付到進度同老師嘅要求, 咁我已經心滿意足喇, 最重要係佢自己肯去練習。至於原因, 應該係佢表演欲都算強, 鍾意表演, 而我同老師都會配合幫佢報名參加唔同嘅比賽, 等佢有目標去練習, 佢都攞過D獎 (雖然有D係豬肉, 但對佢嚟講都係一個鼓勵)。而學校音樂堂每堂都會問佢地邊個想表演, 唔一定樂器, 唱歌都得, 開學到而家為止鋼琴佢已經表演左好幾次, 上星期佢終於踏出第一步自發同老師講想表演長笛, 我覺得係一個好好嘅開始, 希望佢會keep住啦!

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

我女學琴十幾年
佢懶架!但會有興趣拎個琴黎玩,彈自己鐘意嘅歌,要比賽考試都做到要求
Hea住學

仔學長笛,小學只跟學校大班,中學至跟1:1,肯keep住學我當佢有興趣

我女小三,剛過四級,來緊會考五級樂理,我不停同她講,如果無心機學/無興趣/懶得練習就宜家放棄,不要浪費了時間和金錢,但如果有興趣想繼續學,就要堅持考到至少8級為止~

ritalwt 發表於 19-1-28 11:35
回覆 rinarina 的帖子

我大女今年小二, 學鋼琴2年, 考左2級, 現學緊4級程度。另外今年開學開始喺學校學長 ...
你小朋友覺得長笛 和Piano 哪種較難掌握?

caca316 發表於 19-1-28 12:29

咁我又冇問過佢喎,今晚問吓佢先  

ritalwt 發表於 19-1-28 12:31
咁我又冇問過佢喎,今晚問吓佢先
我個小朋友係唱歌無咩興趣的, 所以想了解下其實對學樂器有無影響或者關連, 市面上太多種樂器, 不知給他先試哪種.........大家有無經驗?

rinarina 發表於 19-1-28 12:36
我個小朋友係唱歌無咩興趣的, 所以想了解下其實對學樂器有無影響或者關連, 市面上太多種樂器, 不知給他先試 ...

佢自己有冇講過想玩邊種? 坊間而家好似都有啲音樂啟蒙班俾小朋友接觸唔同嘅樂器,小朋友可以參加睇吓喜歡邊種,再幫佢搵吓相關課程

其實最緊要係小朋友自己中意,樂器係佢自己所選的

父母可做的只是俾學費,提醒他們堅持練習,不斷鼓勵和做觀眾
小朋友唔想的果種樂器,擺係佢眼前,屋企日日有人玩,屋企有人教,都唔會用心學。相反,佢想學的樂器,阿媽唔俾錢學,自己睇YouTube都學得識

回覆 LeeCC 的帖子

Agree. 同埋佢地有滿足感同目標 (盡量係短期目標, 咁佢地覺得容易達到就會有動力D), 就會自動自覺練習~~~

ritalwt 發表於 19-1-28 14:10

Agree. 同埋佢地有滿足感同目標 (盡量係短期目標, 咁佢地覺得容易達到就會有動力D), 就 ...

我無俾佢學第2樣樂器,我話要第一樣樂器有八級,我才會俾學費學第2樣

結果佢自己睇YouTube學另外2種易學d 的樂器

0030 發表於 19-1-28 11:51
我女小三,剛過四級,來緊會考五級樂理,我不停同她講,如果無心機學/無興趣/懶得練習就宜家放棄,不要浪費 ...

我系小朋友決定考五級樂理前,我已經講左考左五級樂理,就要至少一樣樂器到八級,第一樣樂器有八級,才可以學第二樣樂器
佢為了要中學時可以學到心愛的樂器,所以現在努力向七級八級進發

點解一開始沒有給她學習她想學的樂器?而是要等中學先?

0030 發表於 19-1-28 16:22

點解一開始沒有給她學習她想學的樂器?而是要等中學先?

第一樣都係佢心愛的樂器,但佢多心,還有第二第三第四樣想學

上中學先學係因為佢系五年級才提出要學,時間分配不到 ,加上身材體型小,所以我建議讓第一樣樂器有基本底子,中學 才學第二樣

喔,我女就K3小學期學鋼琴,小一想試下學小提琴,就比她試下,學了一年話無興趣就不學了,小三學校選出來學長笛,她自己又有興趣,宜家都比她試下玩下~

回覆樓主

我大仔學敲擊,因為佢拍子感強,佢升k2 已開始俾,佢自己一路都話唔轉,考左3級,學緊4級,但有時要叫先去練
細女自己提出要學琴,等佢差少少5歲俾佢學,自己會主動練琴

有鋼琴底,長笛就容易好多。

其實有鋼琴底,學其他樂器都會快好多。

我仔K2開始學鋼琴,一年班升二年班暑假考四級,小提琴升小一先學,兩年就考咗四級。鋼琴要同時睇高音和低音譜號,而且同時可以彈好多音,而長笛和小提琴都只係睇高音譜號,長笛甚至只有單旋律,小提琴大部分時間都也是,所以有學開鋼琴的小朋友,睇其他樂器的譜,最覺得很容易。

而且,音樂的拍子節奏等係共通的,所以如果他們有琴底,再學其他樂器,肯定會快上手。當然,所有樂踞都你易好難精,要學的好,都係要努力練習。

利申﹕自小學鋼琴和長笛

我2,3 歲左右會帶佢聽音樂會, 認識下唔同樂器, 我亦有用電子琴同佢唱歌仔同時超慢咁教佢do ri me fa so 超簡單認音, 亦會玩玩下咁彈下
後來佢自己3歲要求學小提琴, 我多次強調小提琴好難, 要好堅持唔可以放棄, 然後近4歲開始學, 依家學咗5年幾了, 準備考ATCL。
小提琴初級時進度好快, 但去到中級就遇到好長好長的樽頸位, 因為基本功無學好做好, 技巧上去到中級已上就好難做得好, 所以想放棄, 只係因為佢的承諾而支撐住。其實學咗咁多年我都有不停鼓勵佢同提醒佢係佢自己的選擇和承諾, 而且期間換琴佢自己都對琴聲有要求, 自然要換貴琴, 佢一換貴琴我就要佢承諾起碼要學到去ATCL先買。 其實佢過咗個樽頸位之後, 自己的滿足感和成功感已經足以支撐到佢去繼續練琴, 佢已明白唔練琴有幾多影響, 自己已自動自覺練, 佢自己都唔肯放棄小提琴
鋼琴係我要求佢學, K3開始斷斷續續學咗兩年左右我就由得佢放棄, 勉強無幸福
然後小三開始佢要求學單簧管, 學咗年幾都ok, 無乜練都應付到, 應該會學到8級

如果冇咩偏好,學鋼琴先。打個底,將來對第二種樂器有興趣的話,都可以快點上手。