用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 高中補習
樓主: 細細粒媽咪
go

高中補習

細細粒媽咪 發表於 19-1-27 12:24
大家好,本人小女今年就升中學, 都試了直資學校, 想問下高中係唔係一定會補下習?
因想計下數,比學費之如 ...

我囡今年DSE,近日同同學溫書,發現好多同學上課不聽書,有些中四應該要識、老師亦在課堂上重複了很多次的基本,同學仍未搞清,在這情況下,如何能順利溫習DSE?
所以,雖然自家女兒冇補習,我贊成如低年級未能掌握所學知識,就應去找外援搞通。
都同意如果有鷄精,學生吸收是可以快點。不過,自己摸索大概是一個重要的學習過程?女兒中一數學科要補底,那是她preS1考壞了,本身數感不太差。在只16人的補底班上課,老師教得慢,她明白後,便會教其他同學。其他同學數感稍遜,她便要想更親和的方法教人,這令她的概念更清晰。

到中二,沒了補底,她一度跟不上。於是她就在瓶頸位上下苦功,終於通了。自此,她對數便有了信心,並認為非得自己摸索弄通,否則難以真明。

因此,我覺得剛初中,家長最好放些信心和耐心,別因為子女成績稍遜而急謀外援?不過,如真不能通,堆積疑問是危險的,尤其數理,初中不成到高中難學上去。

至於中英,初中真是多閱讀奠基更好?不過,原來佔DSE20%成績的英文SBA是兩次oral校內考試(有錄影,老師集體調分,以供教局查),所以趁初中,多上網看英文片或上oral練習班會更好?我囡高小和初中時有考LAMDA。這歷史悠久的英國戲劇考試形式多樣,考官評語亦富啓發性,不妨考考?另,參加校際朗誦節也好。考官都是同一批很循循善誘的公公婆婆,賽後評語連我這個對朗誦毫無認識的家長都聽得津津有味。
朗誦這玩意,跟對老師似乎挺重要的?坊間有一大型補習社請了我囡以前考LAMDA的NET,她教我囡朗誦時,女兒雖未能奪冠,但學了她的技巧,女兒後來反而在只跟學校老師練時掄元。之後因評判口味不同,不是屆屈都第一,但也就是第二,連陪聽的我,也漸漸猜到三甲之選。這些口語技巧,令我囡英文其他卷成績雖有起伏,但口語初中後就為級首,SBA那20%也穩了。

ouiwa    發表於 19-2-19 11:46

回覆 csy_ma 的帖子

補充一下,我囡讀的是普通屋邨英中。講英文冇廣東音,可能係好多名校生既基本?但在普通學校就有着數。所以,都係同小學類似,假如你揀間勁校,實力上可能b3果位都打低好多差校既b1生,但假如你唔考直資,就會派b3。中學既SBA係學校老師評既,當中教局係有審查同調校,字面既功課亦要上呈,但校內老師評分總係有一貫印象既,要做小塘大魚,定係大塘小魚,呢個選擇原來係有可能對DSE分數有微妙影響?

b3410 發表於 19-2-2 16:53
如果video, 是否就是上堂睇,video,之後派工作紙?有冇老師改功課?
當年我大女補習只係攞技巧
份PAPER 返泥, 都唔覺佢有做过

細妹都係數學小型補習社的, PAPER 返泥都唔做
淨係堂上聽技巧

回覆 細細粒媽咪 的帖子

市儈啲講,初中你讀到曉飛,到高中咪最多揀2~4科?咁條弦駛唔駛拉咁行要科科補?何不趁機等佢地試吓邊科係興趣同能力所在?
我又真係覺得課後補習好攰。瞓唔够,翌日上課不能留心聽書,該留心既地方沒留心,反而製造惡性循環?
就算補,都係中英數主科補好了?中針對作文(別擔心文言文,除去範文,現在佔分不多,而很多直資已提前在初中教12篇範文),英主攻口語(DSE英文係當一門外語既要求來考,相對中文淺,評分也沒那麼煩。如果改善了聽力和口語,小朋友自信提升,肯多煲英文片、聽英文歌、看英文書,從生活上多接觸英文,能力自然提升,就更省力),數學則先搞清邏輯和理念。

中文,補YY有可能讓小朋友肯去?看過他的書,較少像孔雀那樣炫,又聽說他教人作文,要多「整色」一一就是多形容顏色,讓文字變得形象,可看。這確是深入淺出的一個引導,我也挪用了

英文,我推薦那位NET人很好,也曾是資深中學老師,考考LAMDA學怎樣準備一個短講,累積經驗,也挺有用。至於數,若需要外援,即是未透徹明白(中學的數,多半容許你看了答案後再弄明白怎麼計出來,假如看了答案仍未知發生什麼事,那上大班操練也事倍功半?),那就需要私補/小組補。

我之前說過,跟同學切磋,可能較補習更好。那是女兒的經驗。她中四時,有個搞不懂概念的同學問她BAFS,她為了讓同學搞懂,嘗試用最簡明的方法整理該科筆記,結果她的概念更清楚,同學又及格了。讓他們自組學習小組,互補長短,從學教人中摸索,總較被人餵伺有趣多了。不能教同級的,就教低年級的。我囡中四中五連續兩年教高小學生英語,因為要替他們改文,她對語法更敏感,又上網找名人諺語和文章讓他們讀,可順便就記住DSE作文需要的名言名句。

明白當父母的,長憂九十九。不過子女到另一階段,先相信他們的能力,相信他們選的學校,先讓他們自己去碰一碰,別早早掉進補習被餵的悶局,使其失去求知的樂趣和主動性,可能結果更好?

b3410    發表於 19-2-19 12:46

原來講咁多根本唔對題……係囉,剛升中首要係享受中學既獨立先?高中補唔補就真係唔到家長話事,佢肯補,家長多半就要出。我囡果班又真係有個科科補既同學,好似好高人一等咁,不過,唔係咁緊張溫習既我囡,共同選修既學科成績都唔係差佢好多,有時小心少少仲好過添。科科補既同學,習慣被餵,有時又唔太尊重老師……但弔詭的是,咁勤力通常都唔見得入到級三甲……畢竟,到高中,自己求知欲所能產生既能量,係會大過習慣考試既填鴨?

csy_ma 發表於 19-2-19 10:52
回覆 細細粒媽咪 的帖子

市儈啲講,初中你讀到曉飛,到高中咪最多揀2~4科?咁條弦駛唔駛拉咁行要科科補? ...
英文,通常佢地去補writing.

Yanamami 發表於 19-2-19 13:03
英文,通常佢地去補writing.

有淨補英文writing 推介嗎?小朋友總是被writing拉低整科成績

yslysl 發表於 19-2-19 16:23
有淨補英文writing 推介嗎?小朋友總是被writing拉低整科成績

果d通常係補有番禁上下既学生,aim for 5**的,不補底~(Kevin Chan)

Yanamami 發表於 19-2-19 17:31
果d通常係補有番禁上下既学生,aim for 5**的,不補底~(Kevin Chan)

當年冇搵妳教路,真係失策。我囡中四果年,我同佢講,如果想要**,最好去補習社攞吓料。結果搵咗xx教育既男老師畀佢試,結果佢上得一堂,嫌老師太自我吹噓,打死唔肯再上,情願嘔返我交咗果其餘三堂學費我。仲話情願攞唔到*云云……妳介紹呢個好似誠懇少少?

csy_ma 發表於 19-2-19 21:29
當年冇搵妳教路,真係失策。我囡中四果年,我同佢講,如果想要**,最好去補習社攞吓料。結果搵咗xx教育既 ...

唔知誠懇度啊~阿女自己揾、自己俾学費,唔係有人问起,我都唔过问佢去边度補。所以我有d唔明,如果仔女想補,佢自己自然会去揾料去边度補,如果唔想補,家長揾埋俾佢都唔会去。佢自己先知乜野啱佢自己。

Yanamami 發表於 19-2-19 21:47
唔知誠懇度啊~阿女自己揾、自己俾学費,唔係有人问起,我都唔过问佢去边度補。所以我有d唔明,如 ...

我仔都想搵佢補,你女幾時開始補?係咪幫到升上5**?

CPLA 發表於 19-2-19 23:28
我仔都想搵佢補,你女幾時開始補?係咪幫到升上5**?

好似中五开始~~唔知係咪幫到?佢本身英文—向都ok,係学校PG都係**

TwinWong    發表於 19-2-20 08:45

Yanamami 發表於 19-2-20 00:01
好似中五开始~~唔知係咪幫到?佢本身英文—向都ok,係学校PG都係**

PG ** 都補?巧貴呀!

仔F4, 以佢排名同學校往績應該係5*,想學技巧升呢,等我叫佢F5開始。

CPLA 發表於 19-2-20 00:16
PG ** 都補?巧貴呀!

仔F4, 以佢排名同學校往績應該係5*,想學技巧升呢,等我叫佢F5開始。
佢自己出零用去補,我無理佢。

Yanamami 發表於 19-2-19 21:47
唔知誠懇度啊~阿女自己揾、自己俾学費,唔係有人问起,我都唔过问佢去边度補。所以我有d唔明,如 ...

所以話授人以魚,不如授之以漁比起攞分能力,獨立自主自己爭取既性格更重要

我囡近年有幫AFS手做義工,工作係同已成年既AFSer一齊探訪已定來年出去交流既家庭。因為佢係學生,時間比較有彈性,通常係佢負責聯絡。昨晚佢先同我呻,佢打電話畀個今年中六、諗住DSE完咗出去既準交流生約探訪時間,點知係佢媽下午打返電話黎覆,一輪機關槍咁講大堆嘢……佢話,唔怪得AFS果邊懷疑個女仔唔够主動……有咁既阿媽……

確實,子女上到高中,家長無論願唔願意,放手,係最好既選擇?

Yanamami 發表於 19-2-19 17:31

Kevin Chan, 我都係 EK 度識佢咋. 前幾日星期日阿女開口同我講好想補英文(停咗幾個月無補, 佢話補習社 Miss 比較谷, 堂堂要默書背單字/句式/測驗... 佢唔想咁谷嘅補習社).

難得阿女咁想改善英文又肯出去補 (唔係我迫佢補), 腦海中閃出 Kevin Chan 正打算打電話問資料, 我搵返舊年我係 EK 原來有寫過佢嘅資料. 睇完舊年自己寫嘅資料, 即刻打消打電話去 Kevin Chan 補習社了, 因為阿女係補底, 唔係拔尖嘛

真心請教英文邊個補習天皇教得好? https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3529939&extra=&highlight=%E8%8B%B1%E6%96%87&page=4
1) 要評估先, 真係揀人收. 佢話成績唔好, 學習態度唔好 (e.g. 係阿媽逼補習)都唔會收.
2) 插班要等, waiting list 好多人等緊
3) 每年5月開始唔收生, 5-6月要連續上 2 堂, 因為預備校內考試. 新生最好開始時補暑假班先, 9月才報又會無晒位
4) S1 - S3 只開星期四 4:30 或 星期六 2:30 呢兩班, 其餘係 DSE 班. 下學年初中都繼續係呢兩個時間
5) S1 - S3 係同班上堂, 一班20人, 即是如果佢收咗你, 係班內有S1, S2& S3 學生一齊學一齊上堂, 所以佢話課程係深嘅
6) 每堂必定係 30 分鐘講 writing, 其餘時間就教其他. 每星期要作一篇文

小時了了 發表於 19-2-20 11:48
Kevin Chan, 我都係 EK 度識佢咋. 前幾日星期日阿女開口同我講好想補英文(停咗幾個月無補, 佢話補習社 Mis ...

補底定補DSE先?補底学既可能同考試既完全唔那更喎(例如英國文化協会之类)~要浸又要时间,要趕DSE都係要咬咬牙俾Miss谷下啦~

小時了了 發表於 19-2-20 11:48
Kevin Chan, 我都係 EK 度識佢咋. 前幾日星期日阿女開口同我講好想補英文(停咗幾個月無補, 佢話補習社 Mis ...
補底係要勁串生字, 認多點 VOCAB, 唔係就寫唔到文章

醒目開學勳章

每科約800幾蚊一個月。