用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有點後悔揀左北角衛理小學
樓主: Hellokitty730
go

有點後悔揀左北角衛理小學   [複製鏈接]

還以為學校今年搬左新校舍會讀得開心tim,原來仲差過以前。不過內裡有一點想講既係樓主話學校轉左新校長之後,情況就開始變差。好多天主教香港教區、聖公會及官校都好興每隔幾年就來一次校長輪替輪換,唔知係咪想防止個別學校既校長出現山頭主義,割據一方既情形。我覺得每換一次校長都會有一次危機。無論前任校長做得幾好都好,遇到繼任校長係一個心胸狹窄既人都幾麻煩下。可能唔想自己既功績被前任蓋過,又想做一d成績出黎,性格好大喜功,剛愎自用。本來一間管理唔錯既學校都會因為一次換校長而影響深遠,可惜既係我地作為家長係學校辦學團體換校長一事上從來無發言權。

醒目開學勳章

Hellokitty730 發表於 19-1-27 10:53
其實幾年前, 我個小朋友入呢間小學只係因為好簡單嘅兩個原因。第一係覺得佢係happy school。第二個原因就 ...
我都識人讀貴校,話升中派位無support兼誤導,對學校好不滿

Hellokitty730 發表於 19-1-27 10:53
其實幾年前, 我個小朋友入呢間小學只係因為好簡單嘅兩個原因。第一係覺得佢係happy school。第二個原因就 ...
咁我小孩子間私小仲差過你啦,我們要交學費,學校揀小孩子出外參加英文朗誦連訓練都冇,我是自費外出練習的

同路人,我也覺得循道衛理機構管理學校呢方面一般。
雖然不可一面倒說全部有關小學也出現問題,但以我所認識和認知的也不少

回覆樓主:

除了升中透明度,其他問題一般津小都係咁,資源有限。
我相信一分耕耘一分收穫,要成績好一定有付出,冇可能唔谷又有好成績。不過谷又分好多種,一味多功課測考密果種谷vs功課不多但程度深,仲有循序漸進暗谷定一黎就谷迫你早d接受和麻木....仲有就係學校唔谷教淺考深,追唔上預左家長自谷...就算唔外補,家長都可能自己俾練習; 就算唔做額外練習, 都培養小朋友大量閱讀。我冇見過可以乜都唔做或只做最基本嘅可以派到好成績。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

升中果度的確可以向學校反映下

遊藝會要錢,好多學校都有咁做,又唔可以一刀切話岩唔岩。睇學校想要咩啦,如果想多d人黎睇學校,但連入圖書館都要收錢,咪少左人去,目的亦達唔到;但另一方面,籌錢嘅目的又的確達到嘅

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

我覺得家長唸得太理想了
返學時間咨詢,都係得個知字,到實行時又有好多practical考慮。例如校巴,校巴而家好難爭,人地一句「返8:30未必安排到服務因要做其他幼稚園」,已經輕易ko家長「想訓晏少少」呢類無關痛癢嘅願望了

朗誦培訓,好多學校都係係咁2,老師本身教學工作都好忙,報比賽係自願,點解會覺得將個培訓責任擺喺老師身上?我知有d學校做法,係會推薦個別有得獎前科嘅學生去參賽、老師間中培訓下,但如果要全部人都老師培訓,太吃力了 (利申我女玩朗誦多年都係食自己,學校有間中提供過培訓,但幫助一定不足以攞獎)

apple1990    發表於 19-1-29 09:04

回覆樓主

朗誦嗰part 我覺得正常
雖然我小孩從未參加過
但身邊幾位來自唔同學校的小孩講,都話學校唔會提供任何extra的特訓,多數係偶爾會在小息or午膳抽少許時間幫你練下
所以都有d家長會自己出去搵老師架

回覆樓主

衛理似乎一向無60%升B1中學喎~~~

至於津校支援學生去參加朗誦節,當年某津校校長曾提過,佢鼓勵全部學生參加朗誦,但學校只可以提供約4次訓練。又事實,出去參加朗誦又期望去爭名次既,大部分係全經私人老師培訓,甚或長期培訓~~~

回覆樓主:

delete

要happy但又要有學術成績真係好難
‹ 上一主題|下一主題