用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有點後悔揀左北角衛理小學
樓主: Hellokitty730
go

有點後悔揀左北角衛理小學  

回覆樓主:

Del del

回覆樓主:

Deldel

picamama 發表於 19-1-28 21:40
在沒有得選學生之下,又要happy 又派得好似乎難以持久?

或者向逆思惟諗吓,有得揀嘅直私,學生入學學術水平平均,學習模式經挑選,學校資源比較多,家長配合度高嘅情況下,部份直私Happy school都未算派得好好,何況限製較多嘅官津Happy school?

mcl203 發表於 19-1-28 20:53
若果完全唔公佈估計banding,名次,升中選校係確實會有問題~~~

聽師兄姐講考完呈三會講banding,同埋老師會俾意家長點㨂,但是否所有班主任做法定個別班主任做法就唔太知道。

回覆樓主:

.....

Hellokitty730 發表於 19-1-28 19:52
多謝各家長發表之意見,  使我博益良多。我好少寫咁多字去發表意見 (雖然以上意見和感受, 只係佔我肚裏面的 ...

若果完全唔公佈估計banding,名次,升中選校係確實會有問題~~~

回覆樓主:

我朋友小朋友讀呢間,佢一睇完樓主個post就好有共鳴,叫我幫佢出post. 呢間學校不嬲都唔係真happy. 舊校長時都一個學期兩次中評,一次總評,即係兩測一考一個學期,另外一個學期仲有三次進評(即小測),每個學期有六次中英文默書。

新校長表面係改左減左兩次中評做一次,但隨即加多左無限次進評同默書。我俾個時間表大家睇睇就明。

28/9英默
2/10中默
5/10英評
9/10中評
12/10英評
15/10數評
16/10中默
18/10英默
19/10常評

之前校長有報導講到學校轉全日制,下午係無測考,講咩下午黃金時間俾學生探索,佢冇講到下面果句:下午冇考測,但上午狂考測。

醒目開學勳章

Hellokitty730 發表於 19-1-28 19:52
多謝各家長發表之意見,  使我博益良多。我好少寫咁多字去發表意見 (雖然以上意見和感受, 只係佔我肚裏面的 ...
有D唔寫落成續表,但家長問會講,有D首幾多名先寫落成績表,其它唔寫。
請問衛理是唔寫定完全唔講,如果是完全唔講咁多年D家長點選校,完全冇人出聲?

hohoho888 發表於 19-1-28 10:49
呢篇野是尋日上午出既, 唔知有會家長在入表前因而轉軚  

舊年呢個時候呢, 我都仲係一心一意一一一 ...

多謝各家長發表之意見,  使我博益良多。我好少寫咁多字去發表意見 (雖然以上意見和感受, 只係佔我肚裏面的一少部分), 其目的就係想學校改善和能變得更好。
我之前嗰篇肺腑之言寫咗一陣,我另一半就叫我慳番啲口水,寫乜鬼嘢呀。我心諗如果個個北衛家長都慳番啲口水, 學校就唔知自己有咩地方, 做得唔好要改善 (當然之前我都有用正常渠道講過少少意見畀家教會家長聽, 不過唔知有冇反映上去啦)。
我都好怕一d學校一面倒或麻木地話正, 有做得唔好就要反映出嚟加以改善,每間學校都不是完美, 實有地方可以改善。 希望依家學校校方會聆聽接受意見, 不要一意孤行, 這樣才會進步和不會令人失望。

近依兩年成日見北衛, 上報紙, 做宣傳, 做專訪。 講自己學校有什麼愉快學習, happy school, 星期五有什麼黃金時段。 我心諗, 你不如用多啲時間搞好學校先啦。 定立同實行學校自己教學目標, 例如將來嘅小學生究竟需要什麼元素多啲 , 用人方面 (即係小學生)出發定D政策, 簡單啲講即係人性化啲,  唔係以學校行政為考慮重點。

講開派位, 依間學校係唔會講你聽考第幾, 本來原意係好嘅, 等大家都唔知道自己考第幾名, 包括學生與學生之間, 或者家長與學生之間都唔知考第幾, 使學生冇咁大壓力在名次上, 我係贊成。 但係當你升到小五小六時, 連家長學生自己都唔知道喺班裏面排第幾, 究竟點安排自己子女去選擇乜野band嘅中學呢? 靠估? 靠推算? 靠學校講?(之前有人話不要靠晒學校), 真係唔知呀! 我相信呢方面學校要改善下, 在以上兩者間平衡而作出安排呀。

想問下出面啲小學不公怖名次普遍嗎?

hkpapa852 發表於 19-1-28 10:50
不少所謂happy school, 其實只係校內教學較輕鬆, 不過現實係佢地對考核有要求

舉個可能性:

請教hkpapa852,oxford ready呢套書程度如何?
比較少聽人用呢套?

醒目開學勳章

hohoho888 發表於 19-1-28 17:29
當然考全級頭十既都可以知道自己應該是b1
但如果是中上或中游份子就難知道了
個人認為如果有人問學校是有 ...
其實唔願講同隨便講都冇分別,好多時都是以派B1位當B1率咁講,那些年我地升中時學校"好認真"話往績有1/3派B1位,所以頭1/3是B1。
其實唔通你期望學校會同你講"本校往績派得好唔係我地學生,只是填表策略好,加上學生時來運到。"就算真是咁講,亦有不少家長唔信邪,信自已時運高會博到

hohoho888 發表於 19-1-28 16:39
言下之意即係北衛如果正常來說是入b1 是3成左右才真?

其實之前爬文都有家長問學校自己小朋友是屬band 幾,  ...

其實睇番北衞網頁,升中派位資訊已經算OK噃,本區有晒校名人頭數,仲已有幾間本區B2中學人數,他區唔講人頭數應大約估係1-2人,入B1英中唔難估~~~

Diversifyedu 發表於 19-1-28 16:14
你對Happy school嘅理解係無錯嘅,但唔好忽視官津同直私學生嘅差異度,始終直私係揀人入同官津抽入嘅情況 ...

又唔可以以遍概全,現實上,大部分傳統津校成績仍然係好既,絶無比直私比下去~~~

mama_papa 發表於 19-1-28 17:06
回覆 hohoho888 的帖子

"入B1 3x%" 是借用#24的回覆。

當然考全級頭十既都可以知道自己應該是b1
但如果是中上或中游份子就難知道了
個人認為如果有人問學校是有責任比家長知
但我記得之前睇過文是學校唔肯講

我小朋友有位同學來自衞理級一,中一放學即去大量補習,學校唔谷家長一樣可以勁谷~~~

可能概括咁睇
一線:講高啲,搏入咗名校可以貼金
二三線:講低啲,務求首三名命中率高啲

醒目開學勳章

現實是一間小學、如果唔谷,這幾年升中人數回升,如果有3x%升B1率,是否已經可以收貨?

至於學校講唔講學生Banding,或者講高/講低,每間學校都有自已盤算,但在升中選校中、學校最大利益唔等於學生最大利益。學生/家長唔可以百份百相信學校。

mama_papa 發表於 19-1-28 16:09
我試下估點解北衛點解學校happy,而早幾年B1派位唔錯,但這2年回歸3x%。
1.) 學校happy 唔等於 家長會放手 ...
言下之意即係北衛如果正常來說是入b1 是3成左右才真?

其實之前爬文都有家長問學校自己小朋友是屬band 幾, 學校唔講, 咁會否又係一個因素另家長錯判自己形勢而選錯學校, 第一志願fail 就唔知派到去左邊果種?

lcyesther 發表於 19-1-28 15:07
如果比較埋oxford living English? 三者比較如何?
living oxford english唔知, 我有Oxford Family & Friends覺得夠全面。仲有My Pals are Here我覺得vocabularies多和深d但係教grammar好有條理(新加坡教科書特色!)。
其實港式英文教育和測考評估好強調grammar (似新加坡), 所以程度深o既學校用新加坡書, 一般津小用Longman Elect就會最適合HK主流學校。

我覺得以教學黎講Longman Elect雖然淺白, 但係講解清楚適合程度低學生打好基楚。學grammar本書唔需要深, 最緊要d例子容易明白。而要學好英語運用唔可以只靠grammar書, 最好係一本淺白grammar書, 加readers和worksheets (writing)去教。純個人意見, 我唔係專業老師。

lcyesther 發表於 19-1-28 10:34
Happy school的優勢應該是keep 住學習興趣,學習深刻,主動探索,學得更多。加上大量閲讀,學術水平可以好 ...

你對Happy school嘅理解係無錯嘅,但唔好忽視官津同直私學生嘅差異度,始終直私係揀人入同官津抽入嘅情況唔一樣,官津要照顧嘅差異較大,所以課程設計嘅包容度都要大好多,例如直私初小英文課已經全英上堂,二三線官津未必得。