用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田 香港神託會培基書院 今天面試,請問什麼日期知道取 ...
樓主: mcking_hk
go

沙田 香港神託會培基書院 今天面試,請問什麼日期知道取錄  

ag520 發表於 19-2-21 21:37
你好,想請教一下,培基S1生要學樂器?要在校學定在外學也算?有人說如加入合唱團也算,不知是嗎? ...
冇記錯的話,應該係S1-3都要學。校內外都算(鋼琴除外),校內的Choir & A Cappella 都算的。校內有管弦樂團、手鐘等訓練,連上音樂堂都要夾band的。

moth 發表於 19-2-21 21:00
尋日主任打來,要2nd in. 仲要家長一齊in...

有聽過,不過個案主人翁係讀培基小學。

P.S資料來源朋友嘅朋友,可信性大家自行判斷

SSG 發表於 19-2-21 22:07
冇記錯的話,應該係S1-3都要學。校內外都算(鋼琴除外),校內的Choir & A Cappella 都算的。校內有管弦樂 ...

謝謝你解答,因我孩子是學鋼琴,原來計。

回覆 小時了了 的帖子

我朋友個女上年都係有2nd in, 佢小朋友都係功課比教'lei fei', 所以副校想再見下小朋友,了解佢多D, 佢之後有offer.

回覆樓主:

培基見小朋友真係幾認真,睇得全面一些,不止睇成绩表。阿囡話我鬧得啱,成日叫佢認真做功課,老師睇佢手册同作文好耐。  

agugi 發表於 19-2-21 22:38
謝謝你解答,因我孩子是學鋼琴,原來計。

好多學校都唔計鋼琴。

回覆樓主:

剛收到reject,要叩門啦