用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田 香港神託會培基書院 今天面試,請問什麼日期知道取 ...
樓主: mcking_hk
go

沙田 香港神託會培基書院 今天面試,請問什麼日期知道取錄   [複製鏈接]

培基是否見一次?

babadogcat 發表於 19-1-27 14:55
相信未必需要完成,睇合作性卦!祝大家好運
或者是吧!小朋友話 雖然結果砌得很少一部分 老師都說你們已經做得好好 真心感到培基的老師很有愛!

我仔話英文佢識晒, 中文一篇5題全對, 另一篇文言文有2題唔太識, 老師比TIPS佢, 咁佢就識答喇, 佢個組砌野, 剛剛好8分鐘合作完成, 我仔話佢地4個非常合拍
PS,我仔話佢見個位老師有開答案比佢的.

其實砌野個部份, 老師應該係睇團隊合作精神, 會唔會怨其他隊友做得唔好, 討論時態度, 有無黑面個D....唔需要理夠唔夠時間砌

回覆樓主:

我地面試無睇文章,無閱讀理解,只用中文同英文問吓個人問題咋  

mandy1227 發表於 19-1-27 22:02
...

係呀我朋友囡又好似你咁考,而我地就如楼上咁讀英文,解文言文,lego等。所以都唔係好明是點分配的

agugi 發表於 19-1-27 22:07
係呀我朋友囡又好似你咁考,而我地就如楼上咁讀英文,解文言文,lego等。所以都唔係好明是點分配的
...
我仔話英文係有幅比你睇, 你睇到乜就講出黎

回覆 babadogcat 的帖子

是的, 阿女 in 也有同感

mandy1227 發表於 19-1-27 22:02
...

我仔說中文也是文言文,但英文,由於他和老師有共通話題傾,而也傾得好開懷,最終老師說你不需讀文章了!此做法每人不同,也看到老師能就住不同學生作出調整,氣氛融洽,面見不是要令學生感到困難,而是要找到合適的!無論結果怎樣,我也很欣賞學校,老師的安排!

cfyting 發表於 19-1-27 16:25
仔話讀古文及文言文難,有d字有不同讀法,但讀完後老師讚他雖然有d不懂讀,但欣賞他好努力讀出,仔話讀完 ...

請問你哋有讀文言文的是否學業成績比較叻咖?(emoji)

Gella77 發表於 19-1-28 02:18
請問你哋有讀文言文的是否學業成績比較叻咖?(emoji)

仔現小學也不太著眼文言文,只是六年級上學期,可能學校見外出要面試,所以比返d文言文做下,但篇幅也短!
仔在一線小學,中文科也是七十零分!
他今次面試只是讀文,沒有問他相關篇幅的問題!

cfyting 發表於 19-1-28 07:32
仔現小學也不太著眼文言文,只是六年級上學期,可能學校見外出要面試,所以比返d文言文做下,但篇幅也短! ...
阿女說有問她內容....要引導才能答,,,,

回覆樓主:

留俾下一屆参考,根據阿囡記憶:
先填問卷,解兩篇文言文(短),有一篇答完後有問下佢覺得自己有冇篇中人物性格,第二篇唔多明,見到有春有秋就係甘估。
英文朗讀,有幾條問題問自己野,再有幅圖用英講故事。 Group 砌模型,一位離遠講指示,三位做。

見過幾間直資,培基同另一間既校長老師都好友善,感受到對面試同學都有一份重视。
另有两間感覺真係唔同。

感恩有面試的机會,希望有機會入讀啦

小時了了    發表於 19-1-28 09:47

pokemonmon 發表於 19-1-28 09:30
先填問卷,解兩篇文言文(短),有一篇答完後有問下佢覺得自己有冇篇中人物性格,第二篇唔多明,見到有春有秋就係甘估。  
英文朗讀,有幾條問題問自己野,再有幅圖用英講故事。 Group 砌模型,一位離遠講指示,三位做。
見過幾間直資,培基同另一間既校長老師都好友善,感受到對面試同學都有一份重视
另有两間感覺真係唔同。
感恩有面試的机會,希望有機會入讀啦

你令我回想起2年前, 我有幸係等阿女面試期間係學校禮堂聽 Peter 校長分享訊息, 2年後嘅今日我仲好記得校長結尾時對我哋家長勉勵比喻 >>  子女係中學時期嘅家長, 孩子已經唔再係年幼時要家長長年累月係家長圍欄特定範圍內行走, 青少嘅家長要學做 "扶手", 子女有需要時(跌跌撞撞時), 佢哋就會搵 "扶手" 握住  --- 意思類似咁上下.

Peter 校長 "扶手" 呢兩個字比喻, 我好記得, 亦不時提醒我作為青少年家長嘅角色.

真心, 我都好欣賞培基教學理念

小時了了 發表於 19-1-28 10:10
你令我回想起2年前, 我有幸係等阿女面試期間係學校禮堂聽 Peter 校長分享訊息, 2年後嘅今日我仲好記得校長 ...

你好呀小時了了,就係睇好多你既留言,受惠左好多(多謝你)所以都希望幫一下来年家長。等待呢段時間真係好難過,小朋友亦承受不少壓力,特別我囡知道成绩不及人,後悔又太遲,媽媽睇到都好心痛
希望大家努力没有白費,揾到適合自己既學校。

你令我回想起2年前, 我有幸係等阿女面試期間係學校禮堂聽 Peter 校長分享訊息, 2年後嘅今日我仲好記得校長 ...
小時了了, 今年校長都有講"扶手"對我做媽媽嘅真係好大的提醒呢!

我前日也有幸聽到校長的扶手理論,獲益良多!
我未見過一個校長咁長氣,咁語重深長,從他的說話中感受到他有多愛他的學生,真的是一所充滿愛和關懷的學校!
小兒話男副校同樣100分

回覆樓主

有沒有聽聞袁校長會退休?雖然知道學校都有穏定發展!只是一問!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

pokemonmon 發表於 19-1-28 09:30
先填問卷,解兩篇文言文(短),有一篇答完後有問下佢覺得自己有冇篇中人 ...

我阿仔都係先填問卷, 跟住朗讀英文, 再看圖講故事(英文),
中文就問一篇文言文.關於無錢讀書  
另一篇係賈島嘅7言詩,詩題都係7個字, 內容大慨係送行,姓李 好傷感吓(但我仲未SEARCH到, 希望有高人幫手SEARCH吓), 阿仔估大慨內容,
跟隨就係4人合作LEGO,
整個INTERVIEW過程老師無問阿仔其他問題,

知唔知今年有幾多人IN呢?
‹ 上一主題|下一主題