用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴,新年假期學費
go

[音樂] 學琴,新年假期學費

大家之前有冇試過,琴行學琴,每月固定4堂。不過下個月新年假期,只可以上到3堂。話照交4堂錢,其中一堂當俾老師的心意?
如果慣例都係咁,都冇咩所謂,不過以前我就冇遇到過。所以想問一問。

b3410 發表於 19-1-26 16:55
大家之前有冇試過,琴行學琴,每月固定4堂。不過下個月新年假期,只可以上到3堂。話照交4堂錢,其中一堂當 ...
我見過細型琴行有,大型果D無收呢D。私人就唔知,我學琴時代老師聖誕+新年都要送一堂給老師。我初出黎教琴都有樣學樣,但試左好多年前比家長講左句: 我點解要送一堂給你。(因為佢兩知仔女都上,即係送2堂,佢覺我過份)後來因有份正收入,所以無再收,家下轉全職教琴,我都無再收一堂當老師年假。利是家長鐘意比就大家開心,無都無所謂。(因為我休年初一至六,上到都初十,唔派咪唔派囉)

Gina11 發表於 19-1-26 22:08
我見過細型琴行有,大型果D無收呢D。私人就唔知,我學琴時代老師聖誕+新年都要送一堂給老師。我初出黎教琴 ...
多謝你的詳細解答,明白嗮!的確係細型琴行,不過之前一直學另一種樂器,多年都冇話要送。今年學第二種樂器,第一次知道。

回覆樓主

我以為新年送堂已經絶跡,估唔到而家仲有琴行會做

作為家長,我唔明點解要送堂,話就話送俾老師當花紅,但琴行會抽老師佣喎,咁咪即係我要送埋俾琴行老闆?所以我寧願直接俾利是老師

ak1020 發表於 19-1-27 04:14

作為家長,我唔明點解要送堂,話就話送俾老師當 ...
可能係細琴行,不過歷史好長果種

ak1020 發表於 19-1-27 04:14

作為家長,我唔明點解要送堂,話就話送俾老師當 ...

我上過兩個私人老師,農曆新年都要送...

可能我唔好彩...

試過琴行和跟過2個私人,從來無聽過要送堂

第一個私人老師未結婚,所以我有俾利是,第二個老師結左婚,佢俾利是學生

b3410    發表於 19-1-27 17:48

kingting 發表於 19-1-27 16:16
我上過兩個私人老師,農曆新年都要送...

可能我唔好彩...
我因為第一次聽聞,當場拒絕咗之後諗可能行規啩,所以問一問,如果大家都俾我唔俾有D唔好意思。

回覆樓主

私人studio學,農曆新年照就時間上,我去旅行學費照延下堂

b3410    發表於 19-1-29 20:46

回覆 b3410 的帖子

我做嘅其中一間係照收一個月4堂錢,新年放假,但就要補堂比學生

Melmon 發表於 19-1-27 19:12
我老公係教音樂嘅。佢自己新年無多收一堂錢,但知道有行家同琴行會咁做。佢話聽講係行規。
...
謝謝解答!明白喇

C.L.S. 發表於 19-1-29 18:16
回覆 b3410 的帖子

我做嘅其中一間係照收一個月4堂錢,新年放假,但就要補堂比學生 ...
之前學琴都係咁

想問下你地話一個月4堂,甘如果星期六上課,該月有5個星期六,只系上4堂,第5個星期放假?

因為我一向系按該月有幾多星期六計堂數,該月有5個星期六就5堂,交5堂錢

LeeCC 發表於 19-1-30 07:13
想問下你地話一個月4堂,甘如果星期六上課,該月有星期六,只系上4堂,5個星期放假?

因為我一向系按該月有 ...

計5堂錢。

LeeCC 發表於 19-1-30 07:13
想問下你地話一個月4堂,甘如果星期六上課,該月有星期六,只系上4堂,5個星期放假?

因為我一向系按該月有 ...
我的理解係,一個月4堂當最低消費,多就跟比例加錢,少應該安排補堂。

b3410 發表於 19-1-30 08:41
我的理解係,一個月4堂當最低消費,多就跟比例加錢,少應該安排補堂。

我地如果老師放假,該月得3堂,就不會補堂,只交3堂錢

LeeCC 發表於 19-1-30 09:46
我地如果老師放假,該月得3堂,就不會補堂,只交3堂錢
其實我都希望如此處理。補堂太頻密的話,其實小朋友都未練好,有D嘥。不過有時諗下,可能老師都希望有一份穩定的收入,唔想長假期反而減少收入。所以兩樣都可以接受。

b3410 發表於 19-1-30 09:49
其實我都希望如此處理。補堂太頻密的話,其實小朋友都未練好,有D嘥。不過有時諗下,可能老師都希望有一份 ...

我老師自己一年去幾次旅行的,所以差不多每隔2~3個月就上少一堂

上少一堂唔代表學少左,老師早2堂會加新歌,俾佢自己可以練,再加幾首歌要預習,佢去完旅行返來要聽

b3410    發表於 19-1-30 09:57

LeeCC 發表於 19-1-30 09:55
我老師自己一年去幾次旅行的,所以差不多每隔2~3個月就上少一堂

上少一堂唔代表學少左,老師早2堂會加新 ...

小朋友學兩樣樂器,主樂器老師不時有表演/出埠,盡量也會補,因為太多東西要學。第二樂器,老師請假的話就不會補,因平時疏於練習。由細到大,考試期間也不會停樂器課。

以前我學琴年代,農曆年是會俾多一堂錢。