用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三phy同chem補充練習
go

中三phy同chem補充練習 [複製鏈接]

仔仔呢兩科弱少少,佢唔想補習,有冇呢兩科補充介紹,thx?

上網揾過phy 有人提過solar, Longman, radian 同oxford,好似都 ok....如只選一本邊本好呢?
   10    0    0    0

ARS_fans 發表於 19-1-26 16:21

我個女考試前先記咗書及notes 內容,因為有D嘢點都要背熟咗先識,然後做學校D舊試卷,做做下佢自己都發現D題目好似題題唔同樣,但考嚟考去都係答返嗰D嘢
8-)

anitawong21 發表於 19-1-28 08:07
我個女考試前先記咗書及notes 內容,因為有D嘢點都要背熟咗先識,然後做學校D舊試卷,做做下佢自己都發現D ...

多謝你 可惜我地無學校past paper

ARS_fans 發表於 19-1-28 11:36
多謝你  可惜我地無學校past paper

哩個就要靠佢人際關係,有心就會搵到
8-)

ARS_fans 發表於 19-1-26 16:21

個人意見,除非中4選科打算放棄呢2科,我估去補習班係比較直接,可以暸解小朋友真正興趣是否存在,補習班會教到答題技巧和溫習重點,可以令小朋友有清晰D既選科目標,減低選錯科既機會~~~

其實出面有大型補習社有一科系for中三Phy + Chem,一星期一堂,今堂物理下堂化學甘教,d 筆記唔錯,因為我仔今年都系中三,9月會去英國留學,所以打下個科學底,阿仔學校教得好慢,課程教唔曬。

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 19-2-12 14:48
其實出面有大型補習社有一科系for中三Phy + Chem,一星期一堂,今堂物理下堂化學甘教,d 筆記唔錯,因為我 ...
請問係邊間補習社?

其實出面有大型補習社有一科系for中三Phy + Chem,一星期一堂,今堂物理下堂化學甘教,d 筆記唔錯,因為我 ...

請問邊間補習社?謝謝

回覆樓主

同意。要Physics讀得好,一定要先明白基本概念。如果根基不好,點做練習都唔會成績好。更嚴重既係中三時靠死背練習或past paper的答案而取得高分,誤以為自己physics幾好而係高中選讀物理,一定會讀得好辛苦同唔會有好結果。記著,要從基本學好,如果學校老師教得不明白(多數都係咁),就要找有能力既補習老師。唔好行錯第一步。
Chem就仲難搞,如果要考得好,除了要明白基本原理外,還要死背很多special cases。

請問係邊間補習社?

georgechu 發表於 19-7-18 16:55
請問係邊間補習社?
幾乎間間大既都有,問題反而要諗係唔係真係有用。

我覺得,香港用緊既物理書,其實寫得唔錯,解釋得好清楚,有心學既睇一次,然後做 Level 1 既練習,再睇一次,做埋 Level 2,再睇一次,做埋考試練習,基本上一定掂。

至於化學書,個人覺得有改善空間。但係,如果真係想學化學,YOUTUBE 有大把講得好清楚既人,睇得多自然熟。
‹ 上一主題|下一主題