用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港同vs荃灣官立
樓主: Syswmom
go

港同vs荃灣官立  

回覆樓主

估計最終不是去港同or荃官之間的選擇!!!

sukitelfold 發表於 19-1-27 21:46
估計最終不是去港同or荃官之間的選擇!!!
當年我friend 都煩惱穩take港同好,還是搏入QC好, 最後spcc收咗

1209yoyo 發表於 19-1-27 22:22
當年我friend 都煩惱穩take港同好,還是搏入QC好, 最後spcc收咗

所以⋯⋯言之尚早!

回覆 YDLFATHER 的帖子

請問你的兒子/女兒在荃官讀得開心嗎?會唔會因為有精英班所以好大壓力呢?有無時間玩課外活動?

荃官校長不是在今年簡介會上, 講了一定要選過荃官1 先比叩門 ???!!!

subb 發表於 19-1-28 10:11
荃官校長不是在今年簡介會上, 講了一定要選過荃官1 先比叩門 ???!!!

有提過,但他區及特異功能除外。

回覆 Syswmom 的帖子

問過女兒, 她笑說級頭一定無壓力, 級尾一定有壓力. 她認為自己無壓力. 參加校內兩個CLUB, 經常有課外活動.

大時了了 發表於 19-1-28 12:42
有提過,但他區及特異功能除外。

所以樓主個CASE, 如果選了港同
唔選荃官, 應該照校長所講叩不得了門!

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

直到上年,港同都仲有在政府派位後接受叩門,亦有人叩入,消息人士指,係之前放棄左offer的
當然相信叩入唔易,而港同申請人數亦較往年多

Charlotte_mom 發表於 19-1-29 09:30
直到上年,港同都仲有在政府派位後接受叩門,亦有人叩入,消息人士指,係之前放棄左offer的
當然相信叩入唔 ...

欣賞港同大方

請問大家兩間學校的校風如何呢?

回覆樓主:

港同是要付六年學費,有什麼原因會令你想去讀?

回覆 Bchan65 的帖子

港同學術上比傳統學校並不遜色,直資學校資源多,校舍設備、師資亦較官校優勝,所以係傳統教育和活動教學之間的掙扎

Syswmom 發表於 19-1-29 13:47

港同學術上比傳統學校並不遜色,直資學校資源多,校舍設備、師資亦較官校優勝,所以 ...

你我應該係掙扎梗同一樣野,傳統學校穩穩陣陣,未來六年求學之路一目了然,但港同的教育理念實在太吸引,好希望女女嘗試一種開放有挑戰的教學模式,但始終有未知因素要考慮。

回覆 maggieandrachel 的帖子

上年我都係咁諗,結果揀左博一博。其實,揀港同家長要學懂放手,真係唔知他們攪咩,同唔會好似傳統見到進度。

LittlePigmom 發表於 19-1-29 15:34
回覆 maggieandrachel 的帖子

上年我都係咁諗,結果揀左博一博。其實,揀港同家長要學懂放手,真係唔知他 ...

讀開傳統,梗係揀傳統穩陣,除非孩子同家長都好有準備求變。中一課程都冇特別快,又冇話成曰要測驗。見啲同學都幾輕鬆。

回覆 haihaimom 的帖子

認同呢個講法,家長和小朋友都準備好一個開放的態度去接受改變,先好選擇。如果家長想監控小朋友多d,揀傳統啦。如果小朋友都好想脫離傳統,家長又調整心態支持,港同係個好選擇,可能發揮機會更大。

LittlePigmom 發表於 19-1-29 17:46
回覆 haihaimom 的帖子

認同呢個講法,家長和小朋友都準備好一個開放的態度去接受改變,先好選擇。如果家 ...

不過都有唔少同學入咗黎中學後話開心過以前間小學,都係嗰句,有心理準備先好。

Syswmom 發表於 19-1-26 09:46
1A女生,如果不考慮學費負擔,應該揀港同還是自行荃官呢?

請問樓主,最後有冇take到港同offer ?

有呀