用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港同vs荃灣官立
樓主: Syswmom
go

港同vs荃灣官立  

醒目開學勳章 王國長老

maggieandrachel 發表於 19-1-26 17:31
Charlotte mom, 借位問下,港同多唔多運動比小朋友參加,是否需要運動有天賦,可以獲得獎項才可以參加。
...

我唔係適當人選wor,我兩件都運動白痴又無興趣,所以唔清楚

maggieandrachel 發表於 19-1-26 17:31
Charlotte mom, 借位問下,港同多唔多運動比小朋友參加,是否需要運動有天賦,可以獲得獎項才可以參加。
...
課外活動基本上都多運動嘅活動你可自由參加,無話有獎項才可參加。不過中一體育堂時in charge PE 個老師都會留意有無啲有天份嘅同學,如果本身無參加運動課外活動嘅,佢會叫你參加埋,加入校隊,參加學界。佢哋男女子田徑係D1, 個老師都好chur 吓。

Charlotte_mom 發表於 19-1-26 18:09
我唔係適當人選wor,我兩件都運動白痴又無興趣,所以唔清楚

即係兩個小朋友都係純腦力勞動者

EPB 發表於 19-1-26 19:45
課外活動基本上都多運動嘅活動你可自由參加,無話有獎項才可參加。不過中一體育堂時in charge PE 個老師都 ...

明白,聽落去安排的好好。想問多句,除左田徑,有冇類似籃球,排球,足球呢地

Syswmom 發表於 19-1-26 11:36
女兒係荃灣區一線小學band 1A
老實講如果係住荃灣附近,荃官會更好,始終返學時間係個問題。

請問港同有沒有choir和弦樂團呢?

回覆樓主:

如果你怕7月先放榜,不如要左港同offer先,再去荃官扣門
萬一到時荃官唔得,你一定後悔無揀港同

YDLFATHER    發表於 19-1-26 23:45

maggieandrachel 發表於 19-1-26 21:25
明白,聽落去安排的好好。想問多句,除左田徑,有冇類似籃球,排球,足球呢地
...

有呀,仲有欖球同劍擊都好出色㗎

Syswmom 發表於 19-1-26 21:47
請問港同有沒有choir和弦樂團呢?
都有呀

醒目開學勳章 王國長老

maggieandrachel 發表於 19-1-26 21:24
即係兩個小朋友都係純腦力勞動者

係好食懶飛型
可以hea的話,不會郁

TWGSS都多嘢玩!

回覆 YDLFATHER 的帖子

請問荃官有什麼課外話動呢?有無choir和弦樂團呢?

回覆 Syswmom 的帖子

有啊 還有中西樂團 牧笛隊 中國舞

Syswmom 發表於 19-1-26 10:57
女兒兩間都鐘意,亦相信可以適應兩間的學習模式,只係港同要一小時車程,荃官半小時內,但等自行荃官要等7 ...
其實博唔博得过,要睇你副牌的勝算,不如問下老師,孩子師兄姐近似级名次,自行入荃官机会大嗎?若是大机会的,其實都值得博,因為孩子合適,車程又近,还免学费……
唯一是失敗的話,反正一線小学1A生,叩band1 津校、直资,也是很有机会的嘛!
我兒子當年有港同offer時,也是与你一样纠结,老師也是这样分析,所以當下就決定博下,也好好彩成功了!
1A生有本錢當然可以博自己喜欢的,反正最差也必然叩門入到B1校,风险有限啦!

TLHE 發表於 19-1-27 00:06
其實博唔博得过,要睇你副牌的勝算,不如問下老師,孩子師兄姐近似级名次,自行入荃官机会大嗎?若是大机会 ...

但荃官有2間官小升上去,如果你不是官小學生,到叩門階段會否機會不大?

扣門最緊要成績,都唔理你有冇聯繫

回覆 TLHE 的帖子

請問荃官讀得開心嗎?會唔會因為有精英班所以好大壓力呢?有無時間玩課外活動?

Syswmom 發表於 19-1-27 16:23
回覆 TLHE 的帖子

請問荃官讀得開心嗎?會唔會因為有精英班所以好大壓力呢?有無時間玩課外活動? ...
Sorry, 我是你那区的,所以自行另一間官校, 所以不清楚哦!

我覺得兩間style 很不同,我認識的荃官人係叻人,不過他們很local, 港同好像比較"中產", 荃官跟港同好像是翠華同starbucks的分別,差不多錢,但不同口味。

Joyceyim    發表於 19-1-29 10:54

GreenMaDad 發表於 19-1-27 19:39
我覺得兩間style 很不同,我認識的荃官人係叻人,不過他們很local, 港同好像比較"中產", 荃官跟港同好像是 ...
好like 你呢個翠華同Starbucks 嘅比喻