用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘宣道vs 高主教
樓主: loklokcming
go

九龍塘宣道vs 高主教  

回覆 pekovian 的帖子

可告知邊幾間呀?以作參考

回覆 lcyesther 的帖子

我都係咁講,每個小朋友情況唔同,對阿細,我目標係上到書院已偷笑,但EK又往往講到好易上書院咁。

PTL_L 發表於 19-2-4 14:59

我都係咁講,每個小朋友情況唔同,對阿細,我目標係上到書院已偷笑,但EK又往往講 ...

如果男仔真係一心上書院。女仔始終多一D考慮。原本打算谷佢上去做band 1尾,靠抽獎去其他band 1 C校,但要在高小爭band 1真不易,band 2要重整策略,向其他band 2直資進發。

回覆 little_kid 的帖子

呢個咪就係香港爸爸所講,我地既banding多少 係靠師兄師姐既pre s1決定囉

係架,當你以為自己小朋友科科90分以上,心入面沾沾自喜,點知,老師話成績只係中上.....因為一班過半數人分數同自己小朋友相若,當下既心情...

PTL_L 發表於 19-2-4 15:17

係架,當你以為自己小朋友科科90分以上,心入面沾沾自喜,點知,老師話成績只係中 ...

所以有想過轉去一般津小,會不會競爭細D。有朋友讀津小,比較輕鬆考頭三十多。當然明白天資也有影響,但按朋友所述,在津小有一批父母唔多理的在底,只要做好本分已有中上。
在高小無聽到父母疏忽照顧的,反差不多個個外補或家長貼身教導。要突圍好難。

我都有諗過而又成功左,仲要係一間起灣仔好多人想入既津校,但身邊人唔鍾意,所以放棄了。

PTL_L 發表於 19-2-4 15:33

我都有諗過而又成功左,仲要係一間起灣仔好多人想入既津校,但身邊人唔鍾意,所以 ...

如果係軒小真係好吸引。不過軒小對女仔又係無乜好處

但敵唔過25%對85%既對比,我地呢幾年出生率過,人數多,唔敢貿貿然,怕揀錯。最重要係身邊人覺得學習氛圍都重要。

PTL_L 發表於 19-2-4 16:23

但敵唔過25%對85%既對比,我地呢幾年出生率過,人數多,唔敢貿貿然,怕揀錯。最重 ...

什麼是25%對85%?

如果男仔我真係穩穩定定等上高中,可惜女仔真係怕男校女生。

聯繫25% 同 85% 直屬

PTL_L 發表於 19-2-4 14:57

可告知邊幾間呀?以作參考

淨係14網大熱嘉記已經係代表

我未睇過嘉諾撒的卷加上唔係好熟14網學校,阿細只做過st joe,華仁,Paul cat.,所以都比對唔到,唔敢亂咁評論,有機會,我俾阿細做下先。請教,嘉諾撒英文又係教快半年,英文同數學都係英文教?

lcyesther 發表於 19-2-4 15:43
如果係軒小真係好吸引。不過軒小對女仔又係無乜好處

點解呀?我成日見報纸说湾仔區多b1 位净尤其女仔。軒小起碼庇記,又有marry mount, 又有真光又其聖方濟各Wor..

MMVV 發表於 19-2-4 23:30
點解呀?我成日見報纸说湾仔區多b1 位净尤其女仔。軒小起碼庇記,又有marry mount, 又有真光又其聖方濟各W ...

大部分有直屬,難啊

Blessingykll 發表於 19-2-3 21:37
你本身是進取型還是安全型?
小朋友係咪top 谷得上的類型?

咁點解放位呀?

lcyesther 發表於 19-2-4 15:05
如果男仔真係一心上書院。女仔始終多一D考慮。原本打算谷佢上去做band 1尾,靠抽獎去其他band 1 C校,但要 ...

在高小要什麼成績在屬band 1生?

回覆樓主:

高小校長有愛心,是一間相當唔錯既學校.

但是高中等佢出成績等到灰心了, 如果我是高小band1生, 以目前高中既成績, 我就唔會留戀直屬位. 估計高小叻個班一樣想法.

宣小雖然沒直屬中學, 但有前人留落既8成band1率.後兩成band2會去其他直資, 例如李國寶, 顏寶齡, 羅氏, 列出既這些中學目前既成績與高中相若或更好.

如果高中唔是心儀, 除非因為住址遠近因素, 否則會選宣小.

唔是話高小唔好,只是宣小既band1率高到有啲誇張,另外,真是叻既小朋友讀邊間都沒問題.

Sing13 發表於 19-3-1 17:53
高小校長有愛心,是一間相當唔錯既學校.

但是高中等佢出成績等到灰心了, 如果我是高小band1生, 以目前高中 ...
呢兩年高中都開始留到一些叻人,唔係傳說中咁灰。

PTL_L 發表於 19-2-4 18:33

我未睇過嘉諾撒的卷加上唔係好熟14網學校,阿細只做過st joe,華仁,Paul cat.,所以都 ...

Canossa英文冇教快
數常是中文教
利申:有補過p3 and p5 Canossa