用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘宣道vs 高主教
樓主: loklokcming
go

九龍塘宣道vs 高主教   [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

係呀…如果唔係有jm提起,我都忘記咗啟德嗰一大片土地

回覆 PTL_L 的帖子

不用pm了,你是高記家長,清楚過我好多,而且我所知的資訊,都是從高小家長得知。

一條龍 發表於 19-2-3 12:03
現在穩陣收80、來曰都要60、高記有潛質再上、現在已經係龍、揀高小應該明智選擇。
...

高小一年級收180人,中學部收71人(直屬位),大約一半穩入,其實都好好。不過,APS大約8成以上去band one中學。當年都係因為咁我放了高小。

hkpapa852 發表於 19-2-3 15:53
兩區各有一間達B2A水平既男校,不過應該一間正增值,一間負增值。而且九龍城區會爭B2學校既男生一定比灣仔 ...

點解九龍城爭band 2位大過灣仔?

BERNICEJUNE 發表於 19-2-4 08:19

高小一年級收180人,中學部收71人(直屬位),大約一半 ...

唔上中學部都可以係band 1生㗎,咁高小幾多成band 1?

回覆 kudon 的帖子

都唔係架,我地係低年班,唔問老師,老師唔會講,起學校又唔會八八掛,所以好多資訊都係由EK得知。我都搞到好亂,EK前輩們成日都好似講到,高小級70左右之後既人仔就係band 2成績。
我唔講人,講自己小朋友情況,阿細學習能力唔差,記性好,都算乖,各科都算平均啦(最少85分以上,有一兩份卷有時失手75分左右)但級名次range起70-80,如果話我阿細係band 2成績或能力,我一定唔認同,因為我都算接觸多唔同學校既小朋友,自己亦有阿大比較到。如果阿細起一般津小,我都幾有信心起前列。

惟有可解釋到係,高小愈低年級果班可能愈多叻人(出生率高,有得揀),個個家長都樂意做伴讀書僮,家庭資源豐富等。仲有係,原來我地同學好多都係大一年讀書,咁當然係大一年既年尾啦,9-12月都有。

little_kid 發表於 19-2-4 09:28

九龍城區未來幾年應有超過5000人升中爭位,灣仔應維持在2200人左右
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_kid 發表於 19-2-4 09:28

不過B2女仔係灣仔區好蝕底
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

PTL_L 發表於 19-2-4 10:09

都唔係架,我地係低年班,唔問老師,老師唔會講,起學校又唔會八八掛,所以好多資訊都 ...

記住學生分Banding唔係按小朋友實際能力。

小朋友再有本事都好,按排名配對前人Pre-S1成績唔夠好,都只會係B2學生。

多謝提醒,即我地呢屆再叻都好,只係造福之後?

PTL_L 發表於 19-2-4 10:57

多謝提醒,即我地呢屆再叻都好,只係造福之後?
對考直資中學或自行時有優勢,對大抽獎無幫助

fadgare 發表於 19-1-27 18:13
上聲樂會否影響全級名次?

現實角度睇,音樂係要呈分既科目,多數人願意花資源投入,學校既考核要求自然會提高。

如果音樂科成績只係average或以下,絕對可以拉低呈分名次10%或以上

PTL_L 發表於 19-2-4 10:09

都唔係架,我地係低年班,唔問老師,老師唔會講,起學校又唔會八八掛,所以好多資訊都 ...

認同。我小朋友主科全部B+及A,班主任話中間(一年級無排名)。其實也擔心,競爭太大。如果轉去東區津校會否競爭細D易D做到band 1?

lcyesther 發表於 19-2-4 12:04
認同。我小朋友主科全部B+及A,班主任話中間(一年級無排名)。其實也擔心,競爭太大。如果轉去東區津校會 ...

大部份地區一線官津小學,top 20%學生所有科目平均分係90分或以上

hkpapa852 發表於 19-2-4 12:12
大部份地區一線官津小學,top 20%學生所有科目平均分係90分或以上

真係好難做band 1(emoji)

當然知呀,我都比對過幾間津校(我阿細做過st joe/華仁既卷),我地既卷較深,所以,我估計,小朋友起高小攞到85分以上,起津校攞90分唔難。

PTL_L 發表於 19-2-4 13:03

當然知呀,我都比對過幾間津校(我阿細做過st joe/華仁既卷),我地既卷較深,所以 ...

其實無派考卷,不知深淺。不過同小部分同學交流,有人三十幾分。又不少表示七十多分,估計不會太淺。

中間真係有機會band 2.
已經好努力讀,working mun無時間加操。星期六、日已經減少好多出去玩。唔知點可以再提升。

本人目標非band 1a, 但書院大少女仔。只要將來上到band 1c中學已心足。

PTL_L 發表於 19-2-4 13:03

當然知呀,我都比對過幾間津校(我阿細做過st joe/華仁既卷),我地既卷較深,所以 ...

我又唔明。會唔會高小攞80分變了band 2生,St joe/港華攞90分屬band 1生,但可能實力差不多?band 1生同band 2生揀嘅學校好唔同喎。

Ctswa 發表於 19-2-4 13:35
咁會吾會去net14津校容易去band1中學?係高小好似競爭大啲

net 14 一線小學都唔易讀,程度同高記有得揮
‹ 上一主題|下一主題