用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York 大子明慧 九龍塘啟思 金迦 如何選擇 ...
go

York 大子明慧 九龍塘啟思 金迦 如何選擇 [複製鏈接]

女兒2016年12月出世, 背境如下....1) 家長為荃灣海霸街官小舊生
2) 首選 Target 直資
3) 女兒英語為強項
4) 現時家中有教學術, K1應該能適應
5) 平時有點皮氣
6) 下年會報考龍校或更好學校, 但擔心全軍覆沒

已有Offer 如下:
1) York   K1 超細B.PM  
2) MW    N . 大B .   PM
3) 金迦    N.  大B .  AM
4) 啟思    N . 大B.   PM

我們摸不著頭腦如何選擇, 想下一代有更好的教育, 而又適合她....
請大家多多指教. 謝謝。

1    0    0    0

kwok0702 發表於 19-1-25 18:03
女兒2016年12月出世, 背境如下....1) 家長為荃灣海霸街官小舊生
3) 女兒英語為強項

如果對小朋友好有信心考到龍下年,金錢又不是問題,那1-4 一樣,選近d 返學安全d便可!

但保守d, 當然1同2,有直升,下年失手仲有兩間都好好既學校,因為3 不是直升,4happy school ,要考慮呢兩點!

kwok0702 發表於 19-1-25 18:03
3) 女兒英語為強項

York . 除非你好想入另外果3間. 你自行既已有back up, 不需要特地repeat

回覆 fadgare 的帖子

謝謝回覆! 自行111 還要抽, 官校始終多人爭, 失手的機會大嗎?

回覆 Adotdot 的帖子

謝謝回覆! 佢個性太怕醜。。。。。但還有半年多時間準備龍校面試, 希望培養佢個人open D.  考學術相信不是問題, 但就係被人問咩名幾歲死都唔肯答, 要同佢熟左先答, 呢度最難攪。。 。

kwok0702 發表於 19-1-26 01:43
回覆 Adotdot 的帖子

謝謝回覆! 佢個性太怕醜。。。。。但還有半年多時間準備龍校面試, 希望培養佢個人ope ...

其實什麼名幼,龍校、入唔到真係好多因素,未必真係因為小朋友唔夠叻,實在太多人爭,真係緣份遊戲,所以其實你都唔好太緊張,小學也是一樣道理!希望越大真係失望越大。
但我哋身為家長,作最好嘅準備是要的,所以如果俾我先選擇York k, 如自己小朋友都唔太差,唔好嘥多一年時間,考唔到原校直上也是好事,真係除非你好鍾意另外三間N班學校,我就喺全軍覆沒呢個角度去想,不過始終你最清楚你小朋友能力!

回覆樓主

要留意金迦有一半人N班不能直升K,如果考龍校又全軍覆沒就好徬徨!

回覆樓主

如果target直資,建議做K超大B, 我覺得選york k1 or others n都郁所謂,因為你下年都應該再in名幼k

回覆樓主:

梗係讀york K1啦..... 另外個3間N又唔係龍校,N同K都要俾錢的話,梗係讀K1學術深d啦。。。。如果出年都考唔到更好既龍K1repeat, 照做細b升上York, 學術都唔太差。。。。如果讀N, 出年考唔到更好既K1, 咁你就冇退路啦

kwok0702 發表於 19-1-26 01:34
回覆 fadgare 的帖子

謝謝回覆! 自行111 還要抽, 官校始終多人爭, 失手的機會大嗎?

你不是有25分嗎? 我諗除咗神校應該唔會入唔到呀? 如果係20分你就要爬下文睇下過往係點. 重點係有需要repeat嗎? 你都已經有學校收了

回覆樓主:

另外果3間完全唔值得做超大repeat PN。 我會選擇做超細讀YORK. 之後今年試龍幼,名幼K1.
提提你,好多熱門小學,20分一定唔夠人爭。 你有心理準備要大抽獎。
另外3間幼稚園,隨時都考到,完全唔需要repeat 而入。 仲有金迦,少過一半PN學生可以升K,你要有心理準備K1又要再考一次。

我是 MW PN 用家 , 現在是 YORK K1 用家 , 希望可以講多少少俾你知 , 等你自己決定選擇讀邊間。

MW PN 唔係唔好 , 佢教自理都好好 , 老師同學校EE 都好好 , 但 PN 比較 HEA , 每星期有1-2樣親子功課 , 到 K1 下學期先開始揸筆同少量家課。

YORK k1 , 每年8月中就開學 , 有2星期時間俾小朋友適應 , 學術係深 , 而且之後日日有功課 , 初頭教揸筆都教左2個月 , 等小朋友習慣同知道每日要做功課是好事 , 每學期尾會有測試 , 有好多人都覺得 York 係一間好商業的幼稚園 , 學校會不定時舉辦免費/自費的活動 , 興趣班俾小朋友參加 , 但係家長可自由選擇參加 / 唔參加 , 而且 , 當你負出金錢去參加學校辦的活動時 , 你會覺得係值得的 , 而且學校會似考小學為本的目標 , 協助同定時提醒家長要同小朋友做D乜 , 可以豐富小朋友的 protfolio。
其實你可以讀左個 K1 , 再去考龍校 , 邊讀邊睇小朋友的進度 , 如果進度 OK , 就留返升小先再考慮

另外 , 我親戚個女都讀緊太子 MW K2 , 佢有外補中 , 英 , 數 , 面試班 興趣班 , 都係 12月B , 唔知女仔係咪成熟D , 今日見家長老師都讚佢能力唔似細 B , 不論自理同學術都好好 , 所以 , 細B如果肯努力 , 唔一定要重讀的...!!
‹ 上一主題|下一主題