用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 主要學科的水平下跌(鍾劍華)
樓主: elbar
go

主要學科的水平下跌(鍾劍華) [複製鏈接]

floppybb 發表於 19-1-31 11:07
你唔好吹啦!正常人是UE+3, +4已經是勁人,會考就正常8科,9以上就已算是尖子。用數目來訂難易,太膚淺了 ...

.....

floppybb 發表於 19-1-31 11:07
你唔好吹啦!正常人是UE+3, +4已經是勁人,會考就正常8科,9以上就已算是尖子。用數目來訂難易,太膚淺了 ...

........

akys 發表於 19-1-31 12:10
呢個係一個迷思,尤其中文,現時50,60,70年代出生的人大多居於管理階層,但全部番書仔,預科唔使讀中文, ...
有一次有一班"老seafood",同一班後生同事燒野食。

老seafood飲飽食醉興起,少少醉意下吟詩作對,朗誦下唐宋詩詞。

班後生同事,得個睇字,完全搭唔到嘴。

班老Seafood正正就係香港本土出身,考AL讀工程及理科,部份攞埋博士學位既。

老Seafood既詩詞歌賦唔係學校教,係年青時自己課餘睇返黎。

我地年代雖然讀理科,個個睇晒金庸小說,再唔係三國演義、水滸傳、文史哲等都掃埋。

所以我會認為,語文係融入生活及知識內容,知識及思維先係好靠課程訓練。

samsam123321 發表於 19-1-31 17:27
我當年間band3中學有1/2人係讀9科,跟本正常人係讀9科。10科就讀埋聖經就夠10科。所以咪話現在dse學生差law ...
Oh! 原來係讀band3嘅!唔怪之得!失敬!失敬!

Vanadium 發表於 19-1-31 18:15
有一次有一班"老seafood",同一班後生同事燒野食。

老seafood飲飽食醉興起,少少醉意下吟詩作對,朗誦下唐 ...

這些前輩要去考中文科也一定很好吧!他們以前都已是一班尖子。現在普及教育,有點不同吧?!其實見很多家長都很注重 閱讀, 當然注重考試的補習班 精讀班 操卷班也不少。到底現在考試能考出多少實力?

我覺得閱讀是精神食糧,我 尤其 喜歡看一些能刺激深度思考的書。

floppybb 發表於 19-1-31 19:39
Oh! 原來係讀band3嘅!唔怪之得!失敬!失敬!

........

planetearth 發表於 19-1-31 21:09
其實見很多家長都很注重 閱讀,
之前有個閱讀post,雖然講閱讀,其閱讀態度不敢恭維了,說到底又係為左操語文,主題係透過閱讀提升語文水平。

前輩年代已普及教育了,不過當時中學大致全英文教學。

當年學生既英文,相信絕唔係英文科教出黎,而係當你由中一就已要用英文讀地理、歷史、經公等,讀一年之詞彙,即中一程度之詞彙,相信已比現在6年中文中學教育既英文科多。

香港成日講兩文三語得啖笑,基本上回歸後香港已全無英文氣氛,學一種語言全無語境配合,事10倍功半。

若然香港行返舊制英文中學甚至小學,提高返年青一代接觸英文機會,就唔使用咁多無聊英文堂、補習班、閱讀等去谷英文,但又不討好。

若然因政治因素唔可以咁多英文,就不如開返兩間正式既中文大學,比中文中學升讀,相信會出到更多實用科目既精英。

Vanadium 發表於 19-1-31 23:06
之前有個閱讀post,雖然講閱讀,其閱讀態度不敢恭維了,說到底又係為左操語文,主題係透過閱讀提升語文水平 ...

爲了提高語文水平而 鼓勵閱讀也無不妥。建立足夠的 閱讀及理解能力對學習任何東西都是好的。
以前多英中,上大學的英文語境是有利得多,但又可能考慮用母語教學,學生吸收及學習 知識掌握得比較好及扎實。
香港英語教學的問題是若老師自己的英文不是母語,學生吸收會出現多一重困難。
香港是比較特別,雙語的確難。但香港的平均智商及 國際考試都名列前茅,能力上是 絕無問題的。
DSE學制的問題不衹在語文, 基礎知識的全面性 及選科方面也出現困局。

floppybb 發表於 19-1-31 16:37
我講的是更早年代,94年我已大學畢業了. 當年的課程如果真係要UE+5, 讀文科的真係記到發瘟都似!所以唔係 ...
A L真係未聽過讀6科(不包中化),你是否H L?

ppmmbb 發表於 19-2-1 00:08
A L真係未聽過讀6科(不包中化),你是否H L?

唔係,我係80年代末考AL,我校文科班一率係UE+3選修,冇人额外多修,因為文科多嘢記,已經夠晒甘。理科班就會有人多修,讀6科唔係我講嘅,有冇我唔知,你都係請教嗰位band3高人啦。正路科目越多,coverage 相應較少,AL深好多,內容多好多,冇可能好似會考讀甘多科。

floppybb 發表於 19-2-1 01:16
唔係,我係80年代末考AL,我校文科班一率係UE+3選修,冇人额外多修,因為文科多嘢記,已經夠晒甘。理科班 ...

........

floppybb 發表於 19-2-1 01:16
唔係,我係80年代末考AL,我校文科班一率係UE+3選修,冇人额外多修,因為文科多嘢記,已經夠晒甘。理科班 ...
當年UE+ PHY+ CHEM+ PM+ AM,大學只睇3科,UE只要合格,後期好似要D? 越近回歸,越來越多科,跟住開始俾人話呢代唔掂,哈哈!

其實以前AL學生仲讀得多科過依家DSE。

AL唔應該單獨睇,而係成個中學教育。會考8科至10科,知識廣闊,仲可理中有文(如經濟、歷史),文中有理(如生物),而會考科目眾多,總有啱讀既科。升到預科,先係會考科目中,選最有興趣最擅長既選修,內容相當有深度,考學生深度分析及理解力,任何科都無死背書之可能。差不多所有讀過AL既人,都會話會考係小兒科。

現在DSE,科目少,程度淺,完。

現今小學教育吹毛求疵,已消磨了小朋友的學習興趣,點會堅持到中學吖

Vanadium 發表於 19-1-31 23:06
之前有個閱讀post,雖然講閱讀,其閱讀態度不敢恭維了,說到底又係為左操語文,主題係透過閱讀提升語文水平 ...

我在鍾博士另一帖文(普教中適得其反)分享了我對語文能力水平下降的看法,香港學生英文出現兩極化,本地中上階層的孩子和新移民的子女,大家是香港人但好像活在兩個語言區內,我女兒身邊的,英文肯定比中文好。
中文又如何,雖然回歸後,中文成寫主要媒體語言,政府亦加強中文教育,但好像成效不彰,中丶台中文語文水平較佳是因為生活離不開中文,接觸和運用的時間比香港人多;另外是生活模式,溫水煮蛙,今天我們少了閲讀和書寫,態度又不謹慎,成人如此,孩子又會怎樣?我很老土,用字條留言給女兒,都是書面語,有格式有文法,教育不一定是知識,更重要是態度和尊重。

Cheeselover 發表於 19-2-3 07:28
中文又如何,雖然回歸後,中文成寫主要媒體語言,政府亦加強中文教育,但好像成效不彰,中丶台中文語文水平較佳是因為生活離不開中文,接觸和運用的時間比香港人多。

所以我認為學術上教育有兩個方面,語文與知識。

知識係你識啲咩、思考能力如何,語文就係你能否將你識既、想到既,有系統咁用文字表達得好。

你講到一個重要位,語文係應離不開生活,而生活係離不開各種知識。我感覺香港問題,係太著重純語文訓練,即學生返學好多課時叫"語文",中文或英文,但從無諗過其實語文能力亦可以從學科中獲得。太著重語文技巧而少知識訓練,結果今日香港年青一代大部份思想都相當空洞,人云亦云,唔夠知識做判斷。

舉例,想中文好,唔一定要用中文堂,若然學生如昔日修讀中史、中國文學等,考試亦要求用書面語表達,自然從學科中亦可學到正統中文,甚至文筆與詞彙比今天上中文堂更扎實,更重要係說話有內容,而唔係今日中文訓練咁空泛。

(註: DSE已無中國文學選修!)

想英文好,用英文修讀歷史、社會科等,同樣可達到如上效果,根本不一定用英文堂去學英文。

有沒有網友可以分享IB HL程度是不是太約 HKALE?SL 大約 HKCEE?

nkd 發表於 19-2-4 07:26
有沒有網友可以分享IB HL程度是不是太約 HKALE?SL 大約 HKCEE?

通常HL 比 SL 多一張paper, 範圍多咗,common papers 会一同上堂,不会係A level 同会考的分別

nkd    發表於 19-2-4 18:57

shadeslayer 發表於 19-1-31 13:50
DSE 3322 學生數量遠超過大學資助學額。其中理科好的大不乏人,因為香港學校成績好的揀科先,多揀理科。

...
1) 現今, 成績好的學生不一定選理科, 也不一定願意額外讀M1/M2. 因為在寫DSE課程時, 各科各師各法, 有些以AL為主, 減下來; 有些以CE為主, 加上去. 學生便因應學習的感覺選科.
2) 由於早期升學輔導老師會人員曾投訴大學不按3322收生, 有大學息事寧人, 不再破格收生. (近期則不知有鬆動否).

joyjoyparent 發表於 19-3-9 23:50
1) 現今, 成績好的學生不一定選理科, 也不一定願意額外讀M1/M2. 因為在寫DSE課程時, 各科各師各法, 有些以A ...

我常聽中學選科 Phy Chem Bio 有 quota,成績好優先揀。我無乜聽文科文學,Geo,歷史等等有人因為成績入不了文科班。

早期?2018 徐文鴻算唔算早期,一谷歌,發現 2016, 2015, 2014 也有破格取錄,算唔算早期?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題