用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 主要學科的水平下跌(鍾劍華)
樓主: elbar
go

主要學科的水平下跌(鍾劍華) [複製鏈接]

planetearth 發表於 19-1-30 09:17
IB數學有Maths Studies比文科生,又有SL maths (估計比商科生),又有HL Maths (比理科生),又有Further HL ...

.......

shadeslayer 發表於 19-1-30 10:30
係,IB 合理。不過 math 唔係咁分,呀女學校機乎無人修 Math Studies.  文科也絶大部份 math SL。
...

我無深究math studies什麼程度。衹是說文科人可以選MS. 不是説一定都選。
我認爲文理各有專長。就算理科專長的人,有足夠的語文能力是非常重要的,上到高等教育如大學及出來做事就會明白要有足夠的語文能力。

planetearth 發表於 19-1-30 16:48
我無深究math studies什麼程度。衹是說文科人可以選MS. 不是説一定都選。
我認爲文理各有專長。就算理科專 ...

我理解,只拿 MS ,一般不算有高中數學程度。程度啱學生,不為拿7分,便OK。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

samsam123321 發表於 19-1-30 14:24
以前會考中文科得7成人合格,講死亡之卷,肯定死得多過dse中文。怪,只能怪現今dse學生差。以前考9科10科好 ...

会考中文7成合格已高過DSE,而家中英文取3或以上都係5成多 DD, 曾見過人話DSE水平中文介符以前会考同A level中間,有無人比較過是否正確?

samsam123321 發表於 19-1-30 14:54
Dse也可以spanish french 代替中文的,dse學生平均差過以前就要認。好話唔好聽,班dse學生有一半放係以前 ...

每個學制都叻人同渣人,不能 一概而論.
但很多人都說DSE設計是有不足。聽好多DSE時代的父母講,包括我家姐都説DSE有問題。 姨甥女已經在英國大學畢業。佢同學 讀civil, 讀完DSE先去英國,佢DSE沒有選chem, 結果英國大學 就算 讀civil 都要修讀chem,結果個同學科chem炒左。因為姨甥女早兩年就去英國, 會考及A level都有讀Chem,所以無問題. (姨甥女讀Med Eng)

90年代前HK Advanced Level,升上去讀預科,會考中英數只係E級合格既大有人在,好多好多,舉個例,7A2E,中英都E,一樣入到名校讀預科。以前升預科,睇選修成績仲重要過語文。

點解升上去唔睇語文? 因為AL係唔使睇語文,只有一科Use of English,但唔計分。當年醫學院,大量3A1E學生,果1科E,就係Use of English攞E。但當年考到3科A(01)既醫科生,絕對係精英中既精英 (當年A都分3級A01至A03)。當年入大學只睇三個AL科目總分,如A01+B06+C09=15分,完全唔會計UE,只係部份好講英既學科如法律會例外。

語文好重要? 香港根基本來就係當年呢班入大學既人打出黎。

joyjoyparent    發表於 19-3-9 23:41
ilyrd    發表於 19-1-31 09:21

諗諗下當年AL係咪好唔睇語文呢?

諗真當年會考同AL都只有英文考卷,若然學科如地理、經濟、數理化等你可以用英文考個A01,咁你英文水極有個譜,如果歷史用英文考到個A01,相信都唔使點懷疑佢英文唔掂。

語文本來就應係生活應用中學返黎,分出黎當主修,並用大量時間去處理,本末倒置,語文幾好又如何? 無知識無內涵就講廢話、無邏輯說話,仲要自己唔知。

.......

planetearth 發表於 19-1-30 19:53

.......

poonseelai 發表於 19-1-30 19:52
会考中文7成合格已高過DSE,而家中英文取3或以上都係5成多 DD, 曾見過人話DSE水平中文介符以前会考同A lev ...

.......

samsam123321 發表於 19-1-30 22:54
咁佢自己唔讀chem又有咩辦法。就算以前AL年代讀理科都唔一定要讀chem .咁有興趣讀,其實可以選,更加可以自 ...

以前理科中五會考要phy chem bio都讀,加上選修A maths, 理科底會好些。

samsam123321 發表於 19-1-30 22:49
時代進步,唔通現在还考科舉作詩?我年代較近,AL是要考中國文化,唔合格都係升唔到大學。跟本DSE考6 科就 ...
你咁講,AL重易,得4,5科.你可能比較DSE与HKCEE多的,而唔係比較DSE与AL.

ilyrd 發表於 19-1-31 09:24
你咁講,AL重易,得4,5科.你可能比較DSE与HKCEE多的,而唔係比較DSE与AL.

.....

planetearth 發表於 19-1-31 09:09
以前理科中五會考要phy chem bio都讀,加上選修A maths, 理科底會好些。

.......

samsam123321 發表於 19-1-31 10:13
A level正常人係考5科。加上hkcee9科10科,點都辛苦過dse考6科

你唔好吹啦!正常人是UE+3, +4已經是勁人,會考就正常8科,9以上就已算是尖子。用數目來訂難易,太膚淺了吧!應該是內容和深度。你講果的不是常人,而是超叻人,麥明詩就係啦!你講得出啲咁嘅嘢,我真係懷疑你係唔係在香港受教育。

Vanadium 發表於 19-1-30 20:30
90年代前HK Advanced Level,升上去讀預科,會考中英數只係E級合格既大有人在,好多好多,舉個例,7A2E,中 ...
呢個係一個迷思,尤其中文,現時50,60,70年代出生的人大多居於管理階層,但全部番書仔,預科唔使讀中文,佢哋啲中文係咪完全唔掂,衰過而家啲年青人?

akys 發表於 19-1-31 12:10
呢個係一個迷思,尤其中文,現時50,60,70年代出生的人大多居於管理階層,但全部番書仔,預科唔使讀中文, ...

DSE 3322 學生數量遠超過大學資助學額。其中理科好的大不乏人,因為香港學校成績好的揀科先,多揀理科。

如果有理科尖子,中英唔得,梗有大學破格收生。

咁,為什麼有人要討論 DSE 要 3322 是否拖弱科,是否不合理要求語文?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

floppybb 發表於 19-1-31 11:07
你唔好吹啦!正常人是UE+3, +4已經是勁人,會考就正常8科,9以上就已算是尖子。用數目來訂難易,太膚淺了 ...

94年後AL UE+中文化 是必修,所以會是讀5科-6科。

ppmmbb 發表於 19-1-31 14:04
94年後AL UE+中文化 是必修,所以會是讀5科-6科。

我講的是更早年代,94年我已大學畢業了. 當年的課程如果真係要UE+5, 讀文科的真係記到發瘟都似!所以唔係讀幾多科的問題,而係課程的深度和考試的要求。當年,能夠入大學讀學位課程的比例,係低單位數。用最低的報大學資格而成功入讀的機會近乎零。
喇沙去年的超級狀元都讀唔到10科啦。

planetearth 發表於 19-1-30 19:53

個朋友仔其實一早plan讀civil,所以DSE選修科讀physics 及DT. 但無想過英國讀civil都要讀chem. DSE設計選修科太少,而大學又專注選修科。以前中五會考比較全面,相信個根底好D,以理科爲例,唔知DSE選科前基礎phy, chem, bio的知識學得有幾扎實。
DSE通識科應改爲選修科。
‹ 上一主題|下一主題