用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 主要學科的水平下跌(鍾劍華)
樓主: elbar
go

主要學科的水平下跌(鍾劍華) [複製鏈接]

JustAParent 發表於 19-1-28 11:58
大家都明白EF份報告有不少問題。但同理,British Counci,ETS,European Commission等機構出嘅報告,何嘗 ...

例如兩年一次 PISA test 便有代表性,因為取樣 sample 大。有冇問題,一定有,但大方向是科學化的。

EX 的報告,我己指出死穴,你堅持有用,又無比理由如何有用,有甚麼用,為何代表了香港和上海整體社會的英文水平。

但你有自由。

shadeslayer 發表於 19-1-25 22:51
馬後砲,好響。

我唔相信香港社會整體英語水平比三十年前低左。
大學生整體水平低了是必然的,幾十年前只有極少數的精英中的精英才能入大學,而家學位多了,溝淡了。加上Dse的設計,是要求平均,就注定苦害了一批傾文或傾理的學生,像我這樣的數學白痴,讀足6年,肯定會影響到其他學科成績。

floppybb 發表於 19-1-29 00:37
大學生整體水平低了是必然的,幾十年前只有極少數的精英中的精英才能入大學,而家學位多了,溝淡了。加上Ds ...

以前會考也人人讀五年數學。唔係差好遠,不會令DSE生忽然間差左,文理皆北。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

以前,會考只要整體成績好, 數學合格就可以升預科, 之後就唔使再讀數,可以集中火力在自己擅長的科目, 唔會比弱科影響入大學機會, 硬要拖住弱科,點會冇影响? 就正如今時今日有人會因中文而入唔到U, 冇影響就假!

回覆樓主

直覺上,今天大學生的能力猶不及當年,但我們是否也要考慮學生數目因素,昔日大學生只有四伍仟,今天是四五倍此數,如果我們也取今天最頂尖的四伍仟作比較,可能結果不一樣。
另外,人們喜愛用學業能力作比較,但社會變遷,以昨日標準看待今天的事,有欠客觀,或許今天大學生的學術表現不如當年,但他們(今天那頂尖的四伍仟)在其它方面才能猶勝當年,老是拿昨天的好東西比較今天看不過眼的東西,只會給人一種"out”的感覺。
今天的大學士比明清兩朝的大學士的中文能力必定輸足九條街,但以往的大學士只有幾十人,如果今天的大學學位只有幾佰,大家想想是什麼一個樣子!

floppybb 發表於 19-1-30 00:24
以前,會考只要整體成績好, 數學合格就可以升預科, 之後就唔使再讀數,可以集中火力在自己擅長的科目, 唔會 ...

數學中文幾時都係主科,幾時也要合格才有大學讀。

咩叫拖弱科?

lB 6科,文理兼備,仲加TOK,EE,CAS,以你拖弱科之說,lB係唔要得,但又會咁受歡迎?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-1-30 07:17

咩叫拖弱科?

IB數學有Maths Studies比文科生,又有SL maths (估計比商科生),又有HL Maths (比理科生),又有Further HL maths 比更專的數學尖子。語文一定要兩種,但第二種語文可以以2nd language來讀,全部科都有SL及 HL,比學生更專注自己強項。
我覺得IB的課程設計比較合理。

shadeslayer 發表於 19-1-30 07:17

咩叫拖弱科?

你到底係咩年代嘅人,唔會後生到係考DSE掛?乜高考年代中七理科生要必修中文咩?仲有,今時今日中文唔止要合格,要至少攞到三才達門檻,所以先有大學想改收生計分法。
所有文理兼善的人,讀乜課程都冇問題,所以IB根本就唔係人人都啱讀,或者人人讀得好

floppybb 發表於 19-1-30 09:17
你到底係咩年代嘅人,唔會後生到係考DSE掛?乜高考年代中七理科生要必修中文咩?仲有,今時今日中文唔止要 ...

我唔知你係咩年代的人,以前中五無 Full Cert ,中英無D,可以入到預科有幾多?入唔到預科,入到大學咩?

無一個學制合所有人。 IB 有幾十萬學生。

planetearth 發表於 19-1-30 09:17
IB數學有Maths Studies比文科生,又有SL maths (估計比商科生),又有HL Maths (比理科生),又有Further HL ...

係,IB 合理。不過 math 唔係咁分,呀女學校機乎無人修 Math Studies.  文科也絶大部份 math SL。

shadeslayer 發表於 19-1-30 10:30
係,IB 合理。不過 math 唔係咁分,呀女學校機乎無人修 Math Studies.  文科也絶大部份 math SL。
...

考math studies 文科生少,我屋企兩個,清楚自己大學目標科目選 math studies 有何問題? 对文科文来講,math studies 亦可以好有挑戰性。下學年 ib math 改制,取消了math studies, 会有兩科math, 再分HL & SL

poonseelai 發表於 19-1-30 10:40
考math studies 文科生少,我屋企兩個,清楚自己大學目標科目選 math studies 有何問題? 对文科文来講 ...

我不是說 MS 有問題,任何真正的程度合適便可以。不應簡單說文科修 MS.  

shadeslayer 發表於 19-1-30 10:14
我唔知你係咩年代的人,以前中五無 Full Cert ,中英無D,可以入到預科有幾多?入唔到預科,入到大學咩?
...
HKCEE 可以同HKALE來比,你唔好同我講笑啦,有讀考過嘅人都知道差別有幾大,會考過到≠高考可以過到關,你係要死拗,就隨便你啦!

floppybb 發表於 19-1-30 10:57
HKCEE 可以同HKALE來比,你唔好同我講笑啦,有讀考過嘅人都知道差別有幾大,會考過到≠高考可以過到關,你係 ...

會考得不等如高考得,係人都知。但我意思是,以前中英文會考「唔得」係好大機會入不到預科,入不到預科更入不到大學。

意思好清楚,邊個死拗?

shadeslayer 發表於 19-1-30 11:09
會考得不等如高考得,係人都知。但我意思是,以前中英文會考「唔得」係好大機會入不到預科,入不到預科更 ...
除非你認為DSE的中文程度係等同HKCEE, 所以過到HKCEE就應該過到DSE,但係咁就解釋唔到點解轉行DSE後, 咁多人炒科中文,成績幾好都入唔到U, 大學又點解要改收生計分呢,咪就係因為科中文左定囉!不過你係都要扮唔明嘅,我冇你乎啦!

floppybb 發表於 19-1-30 11:20
除非你認為DSE的中文程度係等同HKCEE, 所以過到HKCEE就應該過到DSE,但係咁就解釋唔到點解轉行DSE後, 咁多 ...

我真係唔明,你所謂「硬要拖住弱科」,你上文只提到數學中文兩科,跟著說硬要拖住弱科,我才回應,以前中文和數學弱,根本入不了預科,何況大學。

當然有細小分別,但大體上不是因為 3322 難左好多。

會考有人抄中文入不了大學,DSE 有人抄中文入不了大學。只提出多人抄中文,不能証明 DSE 有問題。何況 3322 學生遠多於資助學額。

shadeslayer 發表於 19-1-30 11:42
我真係唔明,你所謂「硬要拖住弱科」,你上文只提到數學中文兩科,跟著說硬要拖住弱科,我才回應,以前中 ...
徐立之都講過DSE學制有問題,必修科太多,為咗要確保必修課過關而犧牲左選修科,所以理科根底唔夠紮實,你都話冇問題,你喺教育局做㗎。坦白講,高人你的論說邏輯我真係唔太明。我相信我所講的亦不是少數人意見。冇所謂啦,你啲仔女考IB嘅又唔係考DSE, 個學制好唔好都唔會影響到你。就此拜別啦!明就明,唔明講落去都無謂,嘥大家時間。

floppybb 發表於 19-1-30 12:35
徐立之都講過DSE學制有問題,必修科太多,為咗要確保必修課過關而犧牲左選修科,所以理科根底唔夠紮實,你 ...

但徐立之無講過必修課有中文及數學係你口中的「死要拖弱科」。

我係話多人抄中文不代表 DSE 有問題。你幫我改到「你咁都話無問題」。係學制也有問題,你幫我改左個意思,然後攻擊改了的意思。

你啱,咁改法,再講也哂氣。

shadeslayer 發表於 19-1-30 12:47

但徐立之無講過必修課有中文及數學係你口中的「死要拖 ...

.......

floppybb 發表於 19-1-30 00:24
以前,會考只要整體成績好, 數學合格就可以升預科, 之後就唔使再讀數,可以集中火力在自己擅長的科目, 唔會 ...

......
‹ 上一主題|下一主題