用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Think朗思考直私
go

Think朗思考直私

有冇用家可以提供資料?學校公佈76%上直私,但傳聞好多人全抄

有冇家長可以俾下意見,感謝

二線直私還可以!一線就小D! 學校有公佈

回覆 Andrewchan918 的帖子

學校website 只有小學校名,無乜參考價值所以想問下家長

以前囝仔讀朗思,我覺得英文不錯因 NET 時間比較多。但考直私一般。以性價比來講去一線嘅真係比較少。

回覆 flyda 的帖子

謝謝回覆。請問一般Think學生是欠缺什麼東西,而令直私成績未如理想?(現在讀PN, 留了K1位,仲諗緊)

回覆 Kainy 的帖子

留意校務處門口有張貼升小allocation,比起佢網上嘅資料更有參考價值。

其實吾係學校吾好!好多學校面對同樣問題!當年仔仔PN 得返冇一半原校升!大部分名幼or龍幼!

回覆樓主

我知係二線多d,一線甚少

回覆 kikibebe 的帖子

藍田分校見唔到佢貼出來

Kainy 發表於 19-1-26 11:06
回覆 flyda 的帖子

謝謝回覆。請問一般Think學生是欠缺什麼東西,而令直私成績未如理想?(現在讀PN, 留了K ...

Think學術唔算淺,但比起名幼仲未夠深,亦欠缺對面試模式既練習,最後係名氣唔夠

回覆 Andrewchan918 的帖子

即係大部份一線直私位落入名幼,二線私幼三年後入二線直私?

回覆 pekovian 的帖子

我一來細B入唔到名幼,二來貪佢近自己再谷下唔知有無機會向上流?
另外有啟思小學附屬幼稚園offer, 依間語境好但又係學術淺

Kainy 發表於 19-1-26 22:07

我一來細B入唔到名幼,二來貪佢近自己再谷下唔知有無機會向上流?

向上流睇下你target邊類小學,新派直資都有機會
但應該都要谷得幾多下先可以向一線進發(就算SC LV KV都要)

不如考慮讀一年先,出年做超大B入一線龍幼

其實你睇下寶山、cckg 、聖公會、SC , KV, LH 拎左幾多一線直私offer 就大概估到點解其他機會不大!當中亦有吾少一缐龍吾揀,揀上述學校!當然卷幼亦有人拎到神校offer !名幼最強吾係學校!係入面氣氛令你感覺要不斷提升!for example 外補!當然有人亦0 offer 所以冇需爭論!

個人認為同幼稚園冇關係( 除了聖公會和寶山), 本身有些幼稚園選人就係好有要求,已經首先把那些一線直私可能會揀選的人選收納囊中( e.g.父母舊生/外向健談/特別叻的小朋友/大b), 他們的升小成績就自然好了. 所以其實你要做的就只是為小朋友增值, 教好表達、禮貌和家教, 培養閱讀習慣, 要有良好中英數基礎, 這樣你考到好的學校機會便大增了. 在你選擇範圍內選擇你覺得可以幫助以上幾點的幼稚園( 不一定全部幫到, 看看哪些是你想學校幫忙的) 這樣便足夠了

fadgare 發表於 19-1-26 23:06
個人認為同幼稚園冇關係( 除了聖公會和寶山), 本身有些幼稚園選人就係好有要求,  已經首先把那些一線直 ...

例如你選一間英文強的, 就自己幫小朋友加強中文, 反之亦然

真心覺得學術如英文及國語方面朗思真的很不錯。但是我自己本人覺得可能佢訓練小朋友 interview 技巧, 平時禮貌(呢様嘢都係要浸出嚟嘅),主動性等方可能比較少,所以 interview 小學時給比了下去。但如不論升小方面以我所見佢都能另小朋友愛上學,比較正面及開心活潑。當作打好根基佢仍是不錯的選擇。

佢哋會貼出嚟響正門玻璃,但唔會好耐。

flyda 發表於 19-1-27 02:30

佢哋會貼出嚟響正門玻璃,但唔會好耐。

請問是否用家?