用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 應該退學報其他活動嗎?長文
樓主: Lena211
go

應該退學報其他活動嗎?長文

樓主,分享下我既經歷
我小朋友讀緊密集班。返第一個密集班噶時係啱啱確診,當時好想小朋友盡快得到訓練,而噶個NGO又即刻有位。但返第一個月已經覺得唔係好對路,我小朋友鍾意返學,但上堂要做既嘢佢基本上都做唔到,包括好多嚮屋企做到既嘢,例如,穿珠,顏色配對等等,持續咗兩個月,雖然密集班話佢有進步,但其實噶啲嘢都係佢一早識落,當時我覺得怪怪地,但畢竟小朋友鍾意返,咁我係咪應該俾多啲時間再觀察下?直至我個仔既言語治療師勸我退學,佢話:一個合適既訓練應該係要見到小朋友有進步,唔好浪費小朋友既黃金時間。然後我就細心挑選,轉咗另一個密集班,依家小朋友返左個半月,有比較之下我見到小朋友表現係有明顯分別。最後我想講,噶度已經冇嘢值得你留戀,只要你努力做功課,多同同路人交流,一定可以搵到間適合你小朋友既K1。

Fun-fun 發表於 19-4-3 14:18
樓主,分享下我既經歷
我小朋友讀緊密集班。返第一個密集班噶時係啱啱確診,當時好想小朋友盡快得到訓練, ...

請問可否pm我新果間密集係邊間嗎?

Lena211 發表於 19-1-27 22:27
的確身邊好多人都話會唔會係收生不足先收阿仔,因為佢都係後補入圍。以我所知就唔算係熱門學校,但個班主 ...

其實你要求的係特殊幼兒中心先會做到。主流幼稚園係唔會因為你仔一個去打亂佢哋嘅進程,佢哋做嘅嘢最多都係盡量將你個仔融入佢哋幼稚園嘅生活裡面。

回覆樓主:

不過再浪費時間在一間不適合仔讀的學校,沒有接受過訓練根本唔識處理呢啲行為問題,你仔返呢間學校,你同佢都承受緊壓力,咁樣只會令個仔行為問題更嚴重。

yicbc 發表於 19-5-4 21:13
不過再浪費時間在一間不適合仔讀的學校,沒有接受過訓練根本唔識處理呢啲行為問題,你仔返呢間學校,你同佢 ...

最後決定讀完K1就不會讀K2喇。因為最近小朋友已成功介片,會示意去廁所會忍唔會再賴尿,我送佢番學已經同老師講得好清楚上課室去廁所,之後排洗再去就得,然後接佢放學時老師同佢著番片。我真係好嬲,成年系學校咩都學唔到唔緊要,但唔好打亂我辛苦訓練既結果。我同老師講佢唔會讀時仲搞笑,點解同之後有咩打算都唔問(決定退學前有同醫務社工同學津各老師都相討過,一致都認為退學較好)

Lena211 發表於 19-5-7 16:26
最後決定讀完K1就不會讀K2喇。因為最近小朋友已成功介片,會示意去廁所會忍唔會再賴尿,我送佢番學已經同 ...

証明學校都好想你退學,算啦……我明你心情,我都曾經受過。