用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問聖道迦南校風和學生質素及品行如何?真 ...
樓主: mcking_hk
go

請問聖道迦南校風和學生質素及品行如何?真

yyy8182 發表於 19-1-28 12:08
係學校食飯的,無得出街食!
學校今年收生都嚴咗, 過去我哋學校如果無乜甩漏, 一般apply都會收既, 但今年有個同學仔, 佢主科有C, 應 該連面試都無份, 好慘。

mcking_hk 發表於 19-1-28 08:55
請問什麼日子放農曆新年假?  及什麼時間放午食? 會否外出用饍?

Please...

2月2日開始放假,2月17日先返學!

講多少少,呢間學校好多同學放學都會留校溫習或課外活動! 差不多每科教完一個chapter 就小測! 仲有好多家長講座,例如講如何同小朋友相處,如何教導小朋友等等!學校逢二 四早上要reading,要小朋友自己帶書返去睇,鼓勵閱讀!學校程度適中,唔太深太淺!

都係果句,讀書係小朋友,佢鍾意間學校有歸屬感,自然就會讀書,讀6年係佢地,唔係家長;小朋友質素如何,成績也如何! 最緊要佢地開竅緊發奮,儘左力唔得都無辦法!

至於學校校風,都係自己親身去感覺啦!

有人鍾意去食好野,有人認為唔貴啱食就得,最緊要學校啱自己小朋友!讀6年係佢!

heidi901817    發表於 19-1-28 14:15

迷你人 發表於 19-1-26 20:41
Lee 句真,放響教育王國簡直係十大金句!
唔好一日到黑聽人講,聽人點

(emoji)因爲我中過招(emoji)(emoji)網上講跟現實不一樣!

little_yolky 發表於 19-1-28 12:10
學校今年收生都嚴咗, 過去我哋學校如果無乜甩漏, 一般apply都會收既, 但今年有個同學仔, 佢主科有C, 應 該 ...

如果真係鍾意咪試下,又無壞!多個機會嘛!

yyy8182 發表於 19-1-28 12:24
如果真係鍾意咪試下,又無壞!多個機會嘛!
佢試咗.............唔得..............

little_yolky 發表於 19-1-28 12:27
佢試咗.............唔得..............

Oh!

收到offer了。。。但小學老師話呢間band3叫阿仔博自行及大抽獎,請問如果現在hold了位,係咪即是要放棄自行?

mcking_hk 發表於 19-1-28 09:51
其實阿女成績只是B2 中左右,數學差少少,其他成績也滿意我也比較過DSE 成績,兩間各有所長。
培基今天年也 ...

我仔都有見LKP, LTP, 培基&基崇,佢話最開心都係迦南面試,老師好好,好輕鬆心情下面試,所以面試表現好好。
去學校幾次,老師,助校,校長都好好。
剛收迦南offer電話, 阿仔好開心。明天通知會放棄早前LTP offer. 做阿媽有少許struggle, 迦南dse成績有待進步。不過係阿仔讀6年,應該都由佢做決定。

enjoyretired 發表於 19-1-28 18:44
收到offer了。。。但小學老師話呢間band3叫阿仔博自行及大抽獎,請問如果現在hold了位,係咪即是要放棄自行 ...

如果接受offer, 就要簽一封承諾書, 放棄津校自行和派位

回覆樓主:

作為聖道迦南F.1 學生嘅家長,
畀大家參考下:

仔係band 2 , 上次revision test出嚟嘅成績名次只是全級中間位置, 相信學校收嘅學生大多是band2, 當然也不排除有band3學生
,但我不清楚實際嘅比例。

其實上星期收到取錄信,今早仲收到助理校長電話,還考慮中

我唔知有冇理解錯,佢話現階段係留位,7月16日先係正式註冊做手續

enjoyretired 發表於 19-1-28 19:43
我唔知有冇理解錯,佢話現階段係留位,7月16日先係正式註冊做手續

冇錯,你接受offer就要交留位費,要簽承諾書, 7月就正式註冊手續。
現在簽了承諾書之後,就唔會參加自行和大抽獎

snake666 發表於 19-1-28 20:20

冇錯,你接受offer就要交留位費,要簽承諾書, 7月就正式 ...

就算留咗位,自行可以照 in, 如感覺良好,好有信心入到自行學校 (有中學會明示暗示),可以去教署申請取消直資,繼續自行/大抽獎

a_for_apple 發表於 19-1-28 20:56
就算留咗位,自行可以照 in, 如感覺良好,好有信心入到自行學校 (有中學會明示暗示),可以去教署申請取消 ...

"可以去教署取消直資,可以繼續自行/大抽獎",are u sure?
你意思係咪想表達: in 完自行後好有信心自行學校收,雖然之前已有直資 offer 而又交咗小六資料表俾直資,後來去直資學校取消消學位而繼續自行/大抽獎。

小時了了 發表於 19-1-28 21:09
"可以去教署取消直資",are u sure?

我有朋友當年已 hold 直資 offer, 後來自行面試,校長暗示會收,跟住取消直資 offer, 繼續自行大抽獎,最後入到自行中學。詳細程序唔清楚,但事實真係試過得,當然要好睇幾時取消,相信不能太遲

a_for_apple 發表於 19-1-28 21:13
我有朋友當年已 hold 直資 offer, 後來自行面試,校長暗示會收,跟住取消直資 offer, 繼續自行大抽獎,最 ...

相信佢應該係去直資學校取消學位吧! 呢個好common.但去教育局取消直資學位?我係EK爬舊文時只見過1次係N年前EK網友嘅同學

小時了了 發表於 19-1-28 21:20
相信佢應該係去直資學校取消學位吧! 呢個好common.但去教育局取消直資學位?我係EK爬舊文時只見過1次係N年 ...

唔好意思!咁可能係我記錯

snake666 發表於 19-1-28 19:25
作為聖道迦南F.1 學生嘅家長,
畀大家參考下:

可以推算頭班同學可能係2A  

回覆 snake666 的帖子

絕對同意. 我都相信收band2 學生都佔幾大部份. 同埋眼見同班同學都係會用心讀書態度.