用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 近半大學內地生學費勁升17%
樓主: elbar
go

近半大學內地生學費勁升17% [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 19-1-31 16:17
引入得嚟係針對解決問題的話,值得考慮。
要分開嚟講,我主要係講要對得住香港巿民,唔好對所有人公平,本 ...
我唔會反對引入英聯邦醫生,即使係加入私家醫療系統,本地私家醫生收得好貴,知你有保儉仲特登再收貴啲添。但你估政府夠唔夠膽甘做,你的良好願望最後會不會變成大學國際化的笑話?我都希望我估錯,但過去的廿幾年已令我失去信心。

ABC-DAD 發表於 19-1-31 16:54
Any one who fulfil the criteria.
任何人附合該條件:

不是我的假設,right of abode or one-way-permit 是寫死的。 有right of abode or one-way-permit 就是本地生了。

不合資格的海外讀高中港生 - 少數

合資格的本地讀高中港生 - 絶大多數

如何說得上是條件傾斜,或忽略本地生?不能説有人無就是傾斜,就是忽略。要看奬學金原意。

不能說我拿不到綜援,便是傾斜窮人,忽略我。

floppybb 發表於 19-1-31 18:55
我唔會反對引入英聯邦醫生,即使係加入私家醫療系統,本地私家醫生收得好貴,知你有保儉仲特登再收貴啲添。 ...
  該講嘅我講,閣下點睇政府,咩笑話唔笑話我無興趣參與。我睇法係反對幫唔到公院改善現況嘅所謂引入。

似是以非嘅邏輯推論唔啱我,閣下自己發表,請勿拉我去討論,無興趣。
有破壞無建設嘅嘢我唔參與。

shadeslayer 發表於 19-1-31 21:56

不是我的假設,right of abode or one-way-permit 是寫 ...
#香港人正在外地讀高中的,不用被鼓勵出國求學,因為已經在外地求學。出得國讀高中,唔夠錢的問題也遠比在本地讀高中唔夠錢的少。#

我指嘅假設係你上面講嘅呢樣。

#知否有出外讀高中嘅朋友經Non Jupas 申請回港升大學嘅有幾多?

佢地唔應該有資格去接受申請?佢地經UCAS 得到嘅 Conditional Offer 唔值得鼓勵?

邊啲多數?少數?你清楚肯定?我認為無關窮富,係你着眼左窮富啫,你指嘅不合資格正正就係一種唔合理嘅傾斜。
唔可以認為少數就可以忽略佢地,幾多海外就讀高中生選擇回港都係因為可以節省屋企嘅負擔,可以申請HKSES係多一個選擇畀返年輕人。

如何定義海外就讀嘅NJ 本地學生相對本地就讀NJ學生唔應該有資格接受HKSES,無經濟需要呢?

我想表達個人意見啫,無意指現時合資格啲人有問題,所謂傾斜,係本地學生海外讀高中都應該有機會申請,才更能全面公平去鼓勵本地學生向外 闖天下。

有資格申請,都要經評審程序,點解唔畀佢地呢個機會?

由其係初中讀官津學校嘅學生,出國升學而得到優秀學習成果嘅一批同學。

ABC-DAD 發表於 19-2-1 02:37
該講嘅我講,閣下點睇政府,咩笑話唔笑話我無興趣參與。我睇法係反對幫唔到公院改善現況嘅所謂引入。

...

政治正確
你唔理我、唔回我就冇所謂討論,冇人可以拉到你入嚟嘅,又唔使咁講到咁嚴重,人人諗法唔同我尊重。

你覺得冇嘢咪嘢囉,但如果你嘅諗法係咁,就冇理由會怨唔公平噃。

ABC-DAD 發表於 19-2-1 03:11
#香港人正在外地讀高中的,不用被鼓勵出國求學,因為已經在外地求學。出得國讀高中,唔夠錢的問題也遠比在 ...

香港人正在外地讀高中的,不用被鼓勵出國求學,因為已經出了國留學。

Xxxx

不是假設,是邏輯。出過國讀高中的學生,無論大學是本地定外國,佢人生已經有出國讀書經歷。

一切是乎HKSES原意。政策要鼓勵某一類學生,便要作出傾斜,便要忽略。必然的。甚多政策是有選擇性。學卷有傾斜有忽略,升中派位跟 banding 有傾斜有忽略。依你想法,升中派位跟 banding,是假設 B2 學生將來不會升band.  

大家己各自陳述,不用有結果的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

floppybb 發表於 19-2-1 03:54
政治正確
你唔理我、唔回我就冇所謂討論,冇人可以拉到你入嚟嘅,又唔使咁講到咁嚴重,人人諗法唔同我尊重 ...
合理。

shadeslayer 發表於 19-2-1 07:16
香港人正在外地讀高中的,不用被鼓勵出國求學,因為已經出了國留學。

Xxxx
各自有睇法,我係尊重嘅。

不過你唔覺得你前後表術嘅焦點一路調整緊咩?

講咩政治正確?

下枱階嚟?畀我呀?多謝。

要講政治,開新帖講吖。

一定到,縱然無咩智慧,最少可以還你一句政治正確,都算禮尚往來

ABC-DAD 發表於 19-2-1 15:36
各自有睇法,我係尊重嘅。

不過你唔覺得你前後表術嘅焦點一路調整緊咩?

因為初時未掌握到你反對緊乜野。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主

记者又误導市民了,香港大学只有两种学费,本地学生及國际学生,冇人针对國内学生,如果不是尖子,没有奨学金,可以考虑其他國家及地区的大学,例如台湾
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題