用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 點解選擇澳洲升學比例較少
樓主: jasonpoon
go

點解選擇澳洲升學比例較少  

回覆樓主:

澳洲的濕疹用品也不少,如TTO茶樹油,駱駝奶皂,lucas木瓜霜,ego skin lotion,燕麥產品…可能預防及平時常用,有-定功效

bristol 發表於 19-2-2 23:34
我絕對唔建議去澳洲升學

在我身邊去澳洲升學的朋友 , 都屬於低端學生 , 他們會考得18分或以下 , 去澳洲讀 ...

我朋友個女DSE 五科剛合格,18分都冇去英國讀foundation .入大學。入到全球69名大學啊!畢業回來,幾個月,咪冇野做。如論低端,英國都大把啦!

bristol 發表於 19-2-2 23:34
我絕對唔建議去澳洲升學

在我身邊去澳洲升學的朋友 , 都屬於低端學生 , 他們會考得18分或以下 , 去澳洲讀 ...

仲有,我識幾個中一去英國排名幾ok的boarding .有d去你個名個間u,有d去barbie 男友個間,佢哋d英文,嚇死寶寶有份。
連big 4個英文/數學test都過唔到。呢d咁中肯既評分工具唔會subjective 吧。
嚇到我不再對英國有什麼期盼。
仲有一次同個星加坡人傾公事,佢話點解hk ppl 英文咁,佢指個位,又系去左boarding 加uni 成十年既:(
我只想講,如果講差,兩國都一樣。

如果唔係讀商理, 計劃到澳洲讀幼教呢? 又點睇?

vkzone 發表於 19-2-9 15:09
如果唔係讀商理, 計劃到澳洲讀幼教呢? 又點睇?

澳洲讀幼教, 畢業後可以申請移民, 我覺得是個不錯的選擇

回覆 daisy17772 的帖子

澳洲要選八大,學費澳洲已超越英國

回覆 Activehealth 的帖子

澳洲八大中亦有Law 及 Accounting subject排名Global top 10既大學,大家既諗法吾好再停留系七八十年代喇!牛津、劍橋除非係讀「神」科,實際亦唔係咁難考入嘅咋!

回覆樓主:

我覺得係impression問題。

講質素,澳洲有好學校,英國都有野雞學校,好難一概而論邊度好啲,讀邊科都已經大不同。

但普遍人會覺得英國大學好啲,因為多出名嘅大學。老實講你同人講牛津畢業,點都有光環,一船人理得你讀咩科丫,牛津喎,個名都夠照。哪怕你喺澳洲top嘅大學讀專業科目,點都有點兒不同。

情形就好似,無論香港嘅大學排名幾前都好,仲有人覺得外國嘅月亮先係特別圓。鬼叫好幾間出名嘅大學都喺英國咩。

samuellor 發表於 19-4-29 09:16
那一間foundation

Glasgow.

Activehealth 發表於 19-2-4 18:59
唔係細路係細佬,仲要係二十幾年前讀。

間本來男校同間同名女校合併咗變咗co-ed, 仲要無埋boarding.

如果唔介意,可否pm 你細佬間學校名參考一下?因為準備同小朋友一齊去,搵學校搵到頭都大,最怕校風唔好,唔該哂(emoji)(emoji)

學.....

lui 發表於 19-2-8 00:47
我朋友個女DSE 五科剛合格,18分都冇去英國讀foundation .入大學。入到全球69名大學啊!畢業回來,幾個月 ...

歷史原因,香港的確多 d 人去英國。
人多勢力大,佢地又自以為自己比美加澳學生優秀,
一人一句,踩到其他人一文不值,EK 都大把呢 d 人。
其實口講冇用,眼見為真。
大家自己觀察下,自然知任何地區任何國家也有差的人。
英國點會冇,係有些人唔肯認。
利申:美國畢業。

回覆樓主:

個人選英國選澳洲,費用是一個考慮。兩地畢業生都接觸過,工作表現其實好睇個人,本地三大畢業一樣有好唔惦,包括能力和態度